Σελίδες

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Κανονισμός 41: Τι προτείνει και γιατί μας επηρεάζει όλους!


Ο Κανονισμός 41 (Rule 41) του Ποινικού κώδικα των ΗΠΑ, θα παραχωρεί στο FBI τη νομική εξουσία που χρειάζεται για να παραβιάσει οποιοδήποτε υπολογιστή, σε όλο τον κόσμο!

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να χρησιμοποιήσει μια κρυφή διαδικασία – μέσω της τροποποίησης ενός ομοσπονδιακού κανονισμού, γνωστός ως Κανονισμός 41– για να επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό την εξουσία της στην πρόσβαση ατομικών πληροφοριών. Οι αλλαγές στον Κανονισμό 41 θα τους δώσει τη δυνατότητα να παραβιάζουν με ευκολία τους υπολογιστές μας, να παίρνουν τα δεδομένα μας και να ασκούν παρακολούθηση εξ αποστάσεως. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν οποιοδήποτε άτομο χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ωστόσο, αυτοί που θα επηρεαστούν δυσανάλογα θα είναι τα άτομα εκείνα που χρησιμοποιούν τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικότητάς τους, συμπεριλαμβανομένων των Tor και των VPN.

Τι είναι ο Κανονισμός 41 και πώς σας επηρεάζει αν διαμένετε εκτός των ΗΠΑ;

Ο Κανονισμός 41 εξουσιοδοτεί τους ομοσπονδιακούς δικαστικούς λειτουργούς να εκδίδουν εντάλματα για την επιβολή αναγκαστικών ερευνών και συλλήψεων βάσει του νόμου. Ωστόσο, περιλαμβάνει έναν σημαντικό περιορισμό: απαιτεί από την κυβέρνηση να βγάλει ένταλμα από έναν δικαστή στην περιοχή δικαιοδοσίας του οποίου θέλει να διεξαχθεί η έρευνα, εκτός από κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις.
Οι τροποποιήσεις στον Κανονισμό 41 θα αποδυναμώσουν αυτόν τον περιορισμό, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σε μια περιοχή δικαιοδοσίας για να πραγματοποιήσει έρευνες εξ αποστάσεως σε υπολογιστές που βρίσκονται σε άλλη περιοχή δικαιοδοσίας. Στις αλλαγές θα συμπεριληφθούν:
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί “τεχνολογικά μέσα” για να αποκρύψει την τοποθεσία του υπολογιστή του, ή …
Όταν πραγματοποιείται έρευνα για botnets όπου οι δυσλειτουργικοί υπολογιστές βρίσκονται σε 5 ή περισσότερες περιοχές.
50 οργανισμοί – συμπεριλαμβανομένων ομάδων δημοσίου συμφέροντος, παρόχους εργαλείων προστασίας της ιδιωτικότητας, καθώς και εταιρίες Διαδικτύου – έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να υψώσουν την φωνή τους ενάντια στις προτεινόμενες αλλαγές του Κανονισμού 41. Η vpnMentor σε συνεργασία με το noglobalwarrants.org ηγείται των παγκοσμίων προσπαθειών για την ανάκληση των προτεινόμενων αλλαγών στον Κανονισμό 41. 

Όμως, ενώ το noglobalwarrants.org επικεντρώνεται κυρίως στους πολίτες των ΗΠΑ, ενθαρρύνοντάς τους να επικοινωνήσουν με τους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο, έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξει παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τον Κανονισμό, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα των ατόμων που χρησιμοποιούν ένα VPN ή έναν περιηγητή Tor. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που εμείς έχουμε μεταφράσει το αρχικό “κάλεσμα για δράση” σε 26 γλώσσες και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μοιραστεί σε κάθε ενδιαφερόμενο παγκοσμίως.


Τι είναι τόσο κακό με τις αλλαγές στον Κανονισμό 41;

Οι αλλαγές στον κανονισμό θα μπορούσαν να αυξήσουν δραματικά τη συχνότητα με την οποία τα όργανα επιβολής του νόμου θα έχουν την δυνατότητα να παραβιάζουν και να μπαίνουν σε κάποιον υπολογιστή. Και αυτό επειδή οι αλλαγές θα δώσουν εξουσιοδότηση σε κάθε ομοσπονδιακό δικαστικό λειτουργό να εκδίδει τέτοιου είδους εντάλματα. Η επιβολή του νόμου θα μπορεί να ψάχνει στα φόρουμ για να βρει στις ΗΠΑ τους πιο φιλικά διακείμενους στις διώξεις δικαστές ή εκείνους που έχουν σχετική άγνοια με τα τεχνολογικά ζητήματα για να υπογράψουν αυτά τα επικίνδυνα εντάλματα.

Με την εφαρμογή αυτών των αλλαγών στον Κανονισμό, οι δικαστές σχεδόν σε κάθε περιοχή των ΗΠΑ θα μπορούν να επιτρέψουν την επιβολή του νόμου για να κάνουν έρευνες εξ αποστάσεως ή να παραβιάζουν τους υπολογιστές των ατόμων εκείνων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία απόκρυψης της τοποθεσίας του υπολογιστή τους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ανησυχούν περισσότερο για την ιδιωτικότητά τους είναι και εκείνοι οι οποίοι θα επηρεαστούν δυσανάλογα από τις αλλαγές στον εν λόγω Κανονισμό.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι δικαστικοί λειτουργοί είναι πολύ πιθανόν να υπογράφουν εν αγνοία τους τα εντάλματα για υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από τις προστατευτικές διατάξεις των νόμων σε άλλες χώρες.

Οι αλλαγές στον Κανονισμό, απαιτούν επίσης την επιβολή του νόμου που με ένα μόνο ένταλμα μπορούν να πραγματοποιηθούν έρευνες εξ αποστάσεως σε χιλιάδες υπολογιστές – κατά παράβαση των προστατευτικών διατάξεων της Τέταρτης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ, αλλά και των διεθνών νόμων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ηλεκτρονική εισβολή – η κρυφή παραβίαση των υπολογιστών, η αντιγραφή ή η διαγραφή δεδομένων, ή η εκτέλεση κώδικα – μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τους χρήστες όσο και για τις συσκευές τους. Ένας κυβερνητικός πράκτορας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στους υπολογιστές κάποιων αθώων χρηστών κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για botnets απ’ ό,τι το ίδιο το botnet.
Αν το Κογκρέσο, πάρει ποτέ την ακραία απόφαση για χορήγηση έγκρισης στην κυβέρνηση για ηλεκτρονική εισβολή και παραβίαση υπολογιστών, θα πρέπει να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στο πότε επιτρέπεται μια τέτοια ενέργεια, αλλά και να θεσπίσει ισχυρά μέτρα προστασίας για τους χρήστες που συμμορφώνονται με το Σύνταγμα των ΗΠΑ και τους διεθνείς νόμους.

Αν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν δράσει, αυτή η τροποποίηση του Κανονισμού, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου