ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ρε άι στο δι@ολο! Κατρούγκαλος:«Συγγνώμη, σας πετσοκόψαμε»


Ο Γ. Κατρούγκαλος στέλνει επιστολές στους συνταξιούχους με στοιχεία  για να χρυσώσει το χάπι των μεγάλων μειώσεων!
Να χρυσώσει το χάπι των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, μέσω των επιστολών τις οποίες θα αποστείλει σήμερα στους 248.618 δικαιούχους που υπέστησαν τις νέες μειώσεις. ...
Στο κείμενο γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον κίνδυνο επιβίωσης που διέτρεχε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και ουσιαστικά επέβαλλε τον νέο «γύρο» περικοπών.

Στο κείμενο της επιστολής γίνεται η χρήση ενός παραδείγματος που δείχνει ότι πριν από την επιβολή του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό ο δικαιούχος λάμβανε 425,4 ευρώ επικουρική σύνταξη και μετά την περικοπή θα λαμβάνει 397,92 ευρώ. Πρόκειται για ένα παράδειγμα βέβαια που έχει περιορισμένη σχέση με την πραγματικότητα. Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι οι μειώσεις δεν ήταν της τάξης των 28,2 ευρώ ή 6,8%, όπως φαίνεται στο παράδειγμα, αλλά πολύ υψηλότερες, ειδικά για δικαιούχους τόσο υψηλών αποδοχών από επικουρικές συντάξεις. Αλλωστε, σχεδόν οι μισοί από όσους υπέστησαν μειώσεις έχασαν από 100 έως 200 ευρώ τον μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας στην επιστολή του επισημαίνει ότι στόχος του νέου κύκλου περικοπών ήταν η βιωσιμότητα του συστήματος, χωρίς να επηρεαστούν οι κύριες συντάξεις. Βέβαια παραδέχεται ότι έως το τέλος του 2018 αναστέλλεται η καταβολή του ποσού που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ για μία σύνταξη μικτά και τα 3.000 ευρώ καθαρά για περισσότερες συντάξεις.

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις, αλλά υπενθυμίζει το σκέλος της αναδρομικής παρακράτησης. Στην κατάληξη ο κ. Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο, παραδέχεται ότι οι σημερινές συντάξεις είναι πολύ μικρές, «κατώτερες από τις ανάγκες» των συνταξιούχων. Σημειώνει όμως ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα αυξάνει και τις συντάξεις. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο και με εκείνες που περικόπηκαν θα πρέπει οι νέες να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τις παλιές. (σ.σ. δηλαδή ποτέ!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου