Σελίδες

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ και από την άλλη ξεπουλιούνται Σπάνιες ελληνικές αρχαιότητες


Σπάνιες ελληνικές αρχαιότητες «βγήκαν στο σφυρί» στη Ν.Υόρκη. Ανάμεσά τους αγάλματα, κυκλαδικά ειδώλια και κεφαλές με θεότητες της Αθηνάς και της Αφροδίτης. «Ο πρέσβης μας θα έπρεπε να είναι εκεί» λένε οι ειδικοί.

Για πέντε ολόκληρες ημέρες στη Ν. Υόρκη σπάνιες ελληνικές αρχαιότητες αποτέλεσαν τα κορυφαία εκθέματα στην έκθεση ΤΕFAF. Η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει σπουδαία διαφήμιση της Ελλάδας και του πολιτισμού που κληρονόμησε. 

Τα εκθέματα όμως δεν ήταν μόνο για θαυμασμό των επισκεπτών αλλά τα διέθεταν προς πώληση. Η αφρόκρεμα της αμερικανικής κοινωνίας και κυρίως εκατομμυριούχοι συλλέκτες έργων τέχνης από όλο τον κόσμο βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στην έκθεση, μόνο και μόνο για να αγοράσουν τα σπάνια εκθέματα.

Γνώστες της αρχαιολογικής αξίας των γλυπτών ζητούν απαντήσεις για την νομιμότητα και μιλούν για συγκεκαλυμμένη νομιμοποίηση αρχαιοτήτων. «Εάν αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας ή αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο, θα έπρεπε να διερευνηθεί», λένε. Αυτό δεν εμποδίζει τους διοργανωτές να φιλοξενούν στη λεωφόρο Παρκ Άβενιου ενενήντα έξι από τις μεγαλύτερες γκαλερί του κόσμου, οι οποίες πουλάνε γλυπτά από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς.

Είναι το παγκόσμιο ραντεβού των αρχαιοπωλών που μπορούν μέσα σε λίγες μέρες να δειγματίσουν και να πουλήσουν γλυπτά αμύθητης αξίας.  Ανάμεσά τους αγάλματα, κυκλαδικά ειδώλια και κεφαλές με θεότητες όπως η Αθηνά και η Αφροδίτη και ο Διόνυσος.

Ο Σύμβουλος τέχνης Νίκος Σταθούλης ανέδειξε το θέμα στην σελίδα του και σχολίασε ότι το ιδιότυπο παζάρι στην Αμερική γίνεται χωρίς την αντίδραση τη ελληνικής πολιτείας ούτε καν του πρέσβη μας.

«Αποτελεί την αφρόκρεμα στο εμπόριο τέχνης παγκοσμίως. Συμμετέχουν 96 από τις μεγαλύτερες γκαλερί έργων τέχνης και πουλάνε αρχαιότητες και έργα τέχνης τα οποία χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι το 1920. Την μεγαλύτερη επιτυχία έχουν τα ελληνικά αριστουργήματα τα οποία έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Ο πρέσβης μας θα έπρεπε να είναι εκεί».

Οι περισσότερες ελληνικές αρχαιότητες χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο, αλλά υπάρχουν και μερικά σπασμένα ειδώλια του κυκλαδικού πολιτισμού, τα οποία χρονολογούνται στο 2.600-2.200 π.Χ.

Αυτό από μόνο του εγείρει τεράστιο θέμα καθώς είναι γνωστή η υπόθεση του «θησαυρού της Κέρου» δηλαδή της αρπαγής των σπουδαίων ειδωλίων από το κυκλαδονήσι τη δεκαετία του ’50 από σπείρα αρχαιοκαπήλων.

Μέρος από τα κλεμμένα επέστρεψαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘ 90, αφού καταβλήθηκαν τεράστια ποσά για τον επαναπατρισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου