Σελίδες

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον Αλέξη – Το σχέδιο εγκατάλειψης της εξουσίας με το μικρότερο πολιτικό κόστος ψάχνει ο πρωθυπουργός – Η μεγάλη ήττα του Τσίπρα στο Βερολίνο – Εφαγε «πόρτα» σε όλα


Aντίστροφα μετά ο χρόνος για τον Α. Τσίπρα, καθώς οι πολιτικοί του τακτικισμοί πλέον δεν φέρνουν τα επιθυμητά γι’αυτόν αποτελέσματα.

Οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπροστά στα δυσθεώρητα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον ελάχιστες. Στο σημείο όπου έχουν οδηγηθεί πλέον τα πράγματα, ήδη «φουντώνουν» οι φήμες ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Ο Α. Τσίπρας μετράει ακόμη μία δεινή ήττα, στον απόηχο της συνάντησής του με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής (16/12/2016) κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ φρόντισε να «αδειάσει» τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι τα της διαπραγμάτευσης αποτελούν αυστηρά αντικείμενο διαβούλευσης των Θεσμών με την κυβέρνηση και δη με το οικονομικό επιτελείο της.

Ενδεικτυκά είναι και τα άρθρα δύο γερμανικών Μέσων, για το μέλλον της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Στην πρόβλεψη ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, βρίσκεται πολύ κοντά στο πολιτικό του τέλος, προχωρά δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

«Οι χώρες του ευρώ θέλουν να φέρουν τον Τσίπρα στα λογικά του απειλώντας με πάγωμα για μικρό χρονικό διάστημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Θα έχουν οι πιέσεις αποτέλεσμα; Χωρίς υποχωρήσεις από την πλευρά τους ο Τσίπρας δεν πρόκειται να επιβιώσει πολιτικά το 2017, ένα σενάριο που δεν συμφέρει τη Μέρκελ λόγω της προσφυγικής κρίσης», γράφει η Handelsblatt με αφορμή την συναντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Ο Τσίπρας βλάπτει την Ελλάδα»
Η Wirstchaftswoche στη διαδικτυακή της έκδοση είναι πιο κατηγορηματική για το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας βλάπτει την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Ο έλληνας πρωθυπουργός παρακαλεί το Βερολίνο για ελάφρυνση του χρέους. Το ότι δεν βρίσκει ανταπόκριση από την ΄Αγκελα Μέρκελ οφείλεται σε δύο λάθη του». Ο σχολιαστής αναφέρει τα δύο σοβαρά λάθη που διέπραξε με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αρνητική του στάση προς το ΔΝΤ και διερωτάται: «Ήθελε πράγματι να κάνει κάτι καλό στους συνταξιούχους που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές ή ήθελε να βελτιώσει τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του;».

Πλέον ακόμα και στο εξωτερικό κατάλαβαν πως οι παροχές ήταν ένα τρικ του Αλέξη, με σκοπό να μετρήσει δημοσκοπικά τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, καθώς το κόμμα του έχει υποστεί τεράστια καθίζηση πλέον.

Βιασύνη, αφέλεια, επιπολαιότητα, επικοινωνιακά λάθη, λάθος χειρισμοί και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις τον οδηγούν σε επιλογές τολμηρές που γυρίζουν μπούμεραγκ. Αναζητώντας διέξοδο για άλλη μια φορά εκτίμησε λανθασμένα ότι θα μπορούσε να έχει πολιτική στήριξη από την Καγκελάριο Μέρκελ, πιστεύοντας ότι θα στηρίξει τον ίδιο και όχι τον υπουργό Οικονομικών της.

Όμως όπως ήταν φυσικό και όπως άπαντες –εκτός του κ. Τσίπρα- περίμεναν, η Γερμανίδα Καγκελάριος τάχθηκε στο πλευρό του Σόιμπλε και την ίδια στιγμή και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι έπρεπε να έχουν ενημερώσει τους δανειστές για τις εξαγγελίες Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμη και μετά από δύο χρόνια… τα λάθη συνεχίζονται.

«Χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα, θα εκπέσει στο Γερμανικό κοινοβούλιο» ξεκαθάρισε χθες (18/12) η Μέρκελ στον έλληνα Πρωθυπουργό, κάτι που η γερμανική πλευρά επανλαμβάνει σταθερά σε όλους τους τόνους εδώ και ακιρό, πόσο μάλλον σε μια προεκλογική περίοδο.

Ούτε το αδιέξοδο της αξιολόγησης όμως είναι ένα θέμα που αφορά την κα. Μέρκελ, η οποία όπως έχει ξανακάνει, τον παρέπεμψε στο EuroWorking Group. «Δεν θα γίνω εγώ υπουργός Οικονομικών, απευθυνθείτε στο EWG» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Μέρκελ: «Μην κάνετε παροχές χωρίς να ρωτάτε, πριν υπάρξει διαβούλευση»

Ο κ. Τσίπρας τα άκουσε όμως και για την πρωτοβουλία των έκτακτων παροχών στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκείνος εξήγησε ότι πρόκειται για επιλογή που δεν διαταράσσει τα δημοσιονομικά και ότι είναι θέμα κυριαρχίας της ελληνικής κυβέρνησης να διανείμει το πλεόνασμα στις κοινωνικές εκείνες ομάδες, που «σήκωσαν σταυρό του μαρτυρίου».

Και η απάντηση που έλαβε ήταν …να αποφεύγονται επιλογές που μπορεί να θεωρηθούν ως «μονομερείς ενέργειες» και δημιουργήσουν αμφιβολία ή καχυποψία ως προς το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών για την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Τελικά σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικό αξιωματούχο, η πλευρά των εταίρων «ήταν ενήμερη για την πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά όχι για το συγκεκριμένο μέτρο».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε για ακόμη μια φορά να απομονώσει το ΔΝΤ και ήταν «παντελώς κατηγορηματικός» στο τρόπο ανάμιξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ το σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Η ελληνική κυβέρνηση, είναι ενήμερη των σεναρίων που θέλουν το ΔΝΤ να μεταθέτει την άνοιξη την απόφασή του για τη συμμετοχή του ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα και επιχείρησε να εξασφαλίσει την πιθανότητα για Πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ.

Και σε αυτό όμως… βρήκε τοίχο, αφού του ξεκαθαρίστηκε ότι «χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα, γιατί απλά θα εκπέσει στο Γερμανικό κοινοβούλιο», κάτι που η γερμανική πλευρά επαναλαμβάνει σταθερά σε όλους τους τόνους εδώ και καιρό, πόσο μάλλον σε μια προεκλογική περίοδο. Ειδικότερα η Καγκελάριος εξήγησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αυτό που όλοι οι αναλυτές λένε ότι θα του πει: δεν γίνεται το ΔΝΤ να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα, καθώς η απόφαση που έχει πάρει το γερμανικό κοινοβούλιο για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έχει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του Ταμείου και χωρίς αυτή το τρίτο πρόγραμμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια νέα απόφαση της γερμανικής βουλής.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε και το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η οποία έδωσε μια αποκαλυπτική εικόνα την ώρα των δηλώσεων των δύο ηγετών:«Επικρατούσε εκείνη η τεταμένη ατμόσφαιρα που συνήθως υπάρχει όταν ένας μαθητής προσπαθεί να πείσει τη δασκάλα του ότι έκανε τα μαθήματά του», περιγράφει χαρακτηριστικά τη σκηνή.

«Και μάλιστα μπροστά σε μια δασκάλα που δεν θέλει να δείξει τη μεγαλοθυμία της (…). Όποιος ήλπιζε, όπως οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης, ότι θα τα ψάλλει στον Τσίπρα για τις παροχές του στους συνταξιούχους απατήθηκε (…)

Τη στιγμή που ο έλληνας πρωθυπουργός μιλούσε για τις τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής σταθερότητας, η καγκελάριος είχε το βλέμμα κολλημένο στο έδαφος. Μόνο όταν ο Τσίπρας ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα, γύρισε και κοίταξε τον μαθητή της φιλικά σαν να πέρασε το τεστ».

Αυτοί είναι οι Ελληνες πολιτικοί. Για άλλη μία φορά δείχνουν υποταγή και λένε »yes», σε αυτούς που πριν χρόνια έλεγαν »go back κυρία Μέρκελ».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου