Σελίδες

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Σε «ναυάγιο» οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη – Η Τουρκία τα θέλει όλα δικά της


«Ναυάγιο» προμηνύεται στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό. Η Τουρκία τα θέλει όλα δικά της και επιδεικνύει ως συνήθως αδιαλλαξία. Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει πάει στην Ελβετία με την ατζέντα που του κόμισε ο Ρ.Τ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Άγκυρα και ο μόνος που ευελπιστεί σε λύση είναι μόνο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη φάνηκε το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων με την γραμμή που πήρε από την Άγκυρα έθεσε αμέσως το θέμα της διακυβέρνησης ζητώντας μάλιστα και ανταλλάγματα. Όχι μόνο δηλαδή ζητάει να δοθεί στο 20% του πληθυσμού η δυνατότητα εναλλάξ άσκησης της Προεδρίας της Κύπρου, αλλά όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, θέλησε να συνδέσει το θέμα αυτό και με την παραμονή των Κατοχικών στρατευμάτων.

Όσο δηλαδή ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει πίσω (κι αυτό γιατί ο Κύπριος Πρόεδρος έχει σε ένα βαθμό συμφωνήσει στη σταδιακή αποχώρηση των Κατοχικών στρατευμάτων, κάτι που δεν συζητάει η ελληνική κυβέρνηση) τόσο ο Μουσταφά Ακιντζί επιχειρεί να κερδίσει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις διεκδικήσεις του. Μόνο που αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό όχι από τον κ. Αναστασιάδη, αλλά από τον Κυπριακό λαό και την Ελλάδα ως εγγυήτριας δύναμης.


Αξιώσεις εγείρει τόσο στο θέμα της ασφάλειας όσο και στο περιουσιακό ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ενώ έθεσε και θέμα εγγυήσεων, κάτι που δεν ήταν στην ατζέντα, αφού το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει τη διάσκεψη με την παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας. Υπό το κλίμα αυτό πηγές από την Αθήνα, αλλά και τη Λευκωσία, κάνουν λόγο για προδιαγεγραμμένο «ναυάγιο».

Σε αυτό συνηγορεί και η στάση του Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος δεν δείχνει διάθεση να μεταβεί στη Γενεύη και να συμφωνήσει στην αποχώρηση των Κατοχικών στρατευμάτων και στο τέλος των εγγυήσεων. Αυτό αναμένεται να τινάξει στον αέρα βεβαίως και την πολυμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου. Ήδη, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε προϊδέασε για το νέο αδιέξοδο λέγοντας από τη Γενεύη πώς «η διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν υπάρξει επιτυχία μεταξύ της 9ης και της 11ης Ιανουαρίου».

Από το Μέγαρο Μαξίμου επίσης διαφαίνεται πώς πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει μία προσέγγιση των δύο πλευρών που θα δίνει περιθώρια αισιοδοξίας. Μετά την συνομιλία που είχαν χθες (δια διερμηνέων) ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν (διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά) κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο αν υπάρξουν προϋποθέσεις συμφωνίας και λύσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι σχεδόν βέβαιο πώς δεν θα μεταβεί στην Ελβετία. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν και νέα τηλεφωνική επικοινωνία παραμονή της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου, την προσεχή Τετάρτη, προκειμένου να καθορίσουν περαιτέρω τη στάση τους. Το γεγονός πάντως πώς από τώρα αμπαλάρεται το «ναυάγιο», με φράσεις του ότι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστούν και μετά τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης σημαίνει πως είναι σχεδόν βέβαιο πώς θα συμβεί.

Και είναι σχεδόν βέβαιο καθώς η Τουρκία βλέπει το Κυπριακό ως ένα ακόμη πυλώνα στον οποίο θέλει να πατήσει για να κυριαρχήσει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως να αποκτήσει ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί λοιπόν να δεχθεί αποχώρηση Κατοχικών στρατευμάτων και τέλος στις εγγυήσεις όταν ο Ρ.Τ. Ερντογάν δηλώνει «η ασφάλεια της Τουρκίας επεκτείνεται από την Κύπρο μέχρι και τα Βαλκάνια» και αμφισβητεί συνεχώς τόσο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Η απαισιοδοξία λύσης στο Κυπριακό φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Καταρχήν να σημειώσουμε πώς όλοι μίλησαν για ενιαία γραμμή στο μείζον αυτό εθνικό θέμα και αυτό είναι θετικό. Κατά δεύτερον όλοι σημείωσαν πως πρέπει να υπάρξει μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση με βασικές προϋποθέσεις τον τερματισμό της παρουσία των Κατοχικών στρατευμάτων και των εγγυήσεων. Είναι δύο θέματα που δεν συζητάει η Τουρκία.

Ο Πάνος Καμμένος μάλιστα που συναντήθηκε τελευταίως με τον κ. Τσίπρα και αφού είχε γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρ.Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε απαισιόδοξος και απέδωσε της απαισιοδοξία του στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας. Είπε μάλιστα πώς μόνο με ένα θαύμα μπορεί να υπάρξει λύση και συνέδεσε τις διαπραγματεύσεις με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ.


Με λίγα λόγια αυτό που είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι πώς κάποιοι από την Ουάσιγκτον εκβιάζουν καταστάσεις και απαιτούν λύση πριν τις 20 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει καθήκοντα ο κ. Τράμπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου