Σελίδες

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί η κατάσταση με την Τουρκία είναι κρίσιμη και μπορεί να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδεινώνονται ανησυχητικά με ευθύνη της Άγκυρας και το ενδεχόμενο πλέον να υπάρξει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο απασχολεί πλέον σε μεγάλο βαθμό την ελληνική κυβέρνηση και ιδίως τις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι και οι μόνες οι οποίες μπορούν να διαχειριστούν μία κρίση.

Το συμπέρασμα αυτό δεν βασίζεται μόνο στην εικόνα που παρατηρείται στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες ή στο μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που έγιναν χθες στα Ίμια, αλλά πηγάζει και από τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, όσο και τη σημασία που δίνουν για το Αιγαίο την παρούσα στιγμή οι μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία.

Ξεκινώντας από τα δικά μας, χθες υπήρξε ένα ίσως και πρωτοφανές σκηνικό πρόκλησης από την Τουρκία, το οποίο συντίθεται αρχικά από τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και της πτήσεις άνωθεν των νησιών, καθώς επίσης και από την δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και βουλευτών της γειτονικής χώρας.


Ποτέ δεν έχει καταγραφεί αριθμός 138 παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μέσα σε μία ημέρα (σε έναν μήνα ίσως), όπως επίσης και 10 υπερπτήσεις πάνω από δύο συγκεκριμένα νησιά.

Μπορεί οι παραβιάσεις να έγιναν σε σημείο του Αιγαίο που βρίσκονται πολλές νησίδες μαζί και το κοντέρ να «έγραψε δεκάδες», οι πτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιλμνο να έγιναν σε ύψος από 16.500 έως 25.000 πόδια (δηλαδή από 5.500 μέτρα έως 8.300 μέτρα) και τα τουρκικά αεροσκάφη να ήταν συνολικά 6 που έδιναν το ρεσιτάλ των προκλήσεων, αλλά οι αριθμοί έχουν τη δική του σημασία.

Οι Τούρκοι κατ” αρχήν έστειλαν το μήνυμα, απαντώντας στη ρίψη στεφάνου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού πώς τα Ίμια είναι αμφισβητούμενη περιοχή και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους δεν μπορεί να τα επισκεφθεί κανείς.

Το μήνυμα αυτό το έκαναν πιο σαφές ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης που είπε πώς δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να θεωρεί τα Ίμια «κυριαρχία» της και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος απείλησε ακόμη και με πόλεμο τη χώρα μας λέγοντας πώς «τη γλιτώσατε το 1996… αλλά τώρα θα σας χτυπήσουμε».

Έστειλαν και μήνυμα οι Τούρκοι, ότι, μπορούν να παρέμβουν και στρατιωτικά προκειμένου να υπερασπιστούν τα… κυριαρχικά δικαιώματα τους στην περιοχή. Αυτό το μήνυμα εστάλη επίσης και με την παρουσία της ηγεσίας των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, πάνω σε μία πυραυλάκατο το πρωί της Κυριακής η οποία έκανε το γύρο των Ιμίων παραβιάζοντας τα χωρικά τους ύδατα.

Μέχρι εδώ θα μπορούσε να πει κανείς πώς η τουρκική προκλητικότητα θεωρείται συνηθισμένη. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απάντησε πώς οι τσαμπουκάδες δεν περνάνε και δεν θα ρωτήσουμε κανέναν να κινούμαστε στο σπίτι μας. Τι γίνεται όμως όταν οι μεγάλες δυνάμεις έχουν αφήσει τον Ρ.Τ. Ερντογάν ανεξέλεγκτο;

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό τους λόγω της πολιτικής του νέου Προέδρου, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Μία το διάταγμα, μία το τοίχος στο Μεξικό, μία τα ρατσιστικά σχόλια του Τραμπ, απασχολούν τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί με τίποτα άλλο. Είναι αμφίβολο αν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί καν για τα ανοιχτά θέματα στην εξωτερική πολιτική.


Από την άλλη η Ρωσία έχει άλλες προτεραιότητες, όπως είναι η Συρία και πιθανόν να έκανε τα στραβά μάτια σε μία έξαρση της προκλητικότητας της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό πώς μετά το περιστατικό στα Ίμια την Κυριακή ο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Russia Today μίλησε για «αμφισβητούμενες βραχονησίδες».

Και τέλος, η Γερμανία θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία για πολλούς λόγους. Ειδικότερα όμως για να μην φύγουν πρόσφυγες από τα παράλια και περάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία προεκλογική περίοδο για την Άνγκελα Μέρκελ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της επίσκεψης Μέρκελ στην Τουρκία αύριο.

Άρα, και η Γερμανίδα καγκελάριος βάζει στην άκρη τα ελληνοτουρκικά και επικεντρώνεται στο μεταναστευτικό. Εκείνο που λέει επί της ουσίας είναι ας πάρει «φωτιά» το Αιγαίο εμένα εκείνο που με νοιάζει είναι αν μην πνιγεί η Γερμανία στους μετανάστες.

Η κατάσταση αυτή ίσως αποθρασύνει τον Ερντογάν και την Τουρκία στο να στήσουν ένα ακόμη «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, απέναντι στην Ελλάδα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, προκειμένου να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις «γκρίζες ζώνες» είναι να προκαλέσουν, ακόμη χειρότερα, και τετελεσμένο γεγονός.

Το δημοσίευμα στους New York Times ότι, «αν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα για την έκδοση των 8 στρατιωτικών τότε ο Ερντογάν θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση και αυτό θα συμπεριλάβει τις συζητήσεις για το Κυπριακό, τη συμφωνία για το προσφυγικό και μία στρατιωτική κλιμάκωση στο Αιγαίο», δεν είναι τυχαίο.

Στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει μία ανησυχία και προβληματισμός για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κατάσταση και μέχρι στιγμής συνιστάται ψυχραιμία…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου