Σελίδες

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Έρχεται «Αρμαγεδδών» 4 δισ. ευρώ – Ποια είναι τα μέτρα – «φωτιά» που φέρνει το πολυνομοσχέδιο


Θα πλήξουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, παροχές και ειδικά μισθολόγια
Νέα μέτρα ο λογαριασμός των οποίων θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ για την διετία 2019 – 2020 ενσωματώνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που θα κατατεθεί σήμερα Βουλή έτσι ώστε στο Eurogroup της 22άς Μαΐου να υπάρξει πολιτική δέσμευση και όχι ποσοτικοποίηση για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων αποφάσεων για το χρέος. 
Από το πακέτο των μέτρων αίσθηση προκαλεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για νέες περικοπές έως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από το 2019 με στόχο την καθαρή εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,8 δις. ευρώ από το ασφαλιστικό.
Αντίστοιχο θα είναι το ύψος των εσόδων που θα έρθει στα κρατικά ταμεία από τις νέες μειώσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών ενώ με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου στον δρόμο οδηγούνται χιλιάδες συμβασιούχοι του δημοσίου και «κουρεύονται» όλα των επιδόματα ακόμη και αυτά που δίνονται σε ανέργους.
Μειώσεις έρχονται ακόμη και σε όλους όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, κλπ.).
Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των επιδομάτων θα ξεκινήσει από το 2018, ενώ οι περικοπές στις συντάξεις όπως προαναφέρθηκε θα ισχύσουν το 2019 και εφόσον η κυβέρνηση πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ τότε θα μπουν σε εφαρμογή και τα αντίμετρα ύψους 1% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τα εξής μέτρα:
*Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις το 2019 για την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,8-1,9 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.

*Κατάργηση φοροαπαλλαγών για την εξοικονόμηση 189 εκατ. ευρώ το 2018. Προς κατάργηση οδεύουν:

– Η έκπτωση 10% από το φόρο εισοδήματος των δαπανών των φορολογουμένων για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη
– Η έκπτωση 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Οι διατάξεις αυτές θα πάψουν να ισχύουν από το 2018, με συνέπεια την αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους και την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2019 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2018.

* Μείωση αφορολογήτου – αντίμετρα: Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021. Σ’ αυτήν περιλαμβάνεται η μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες από τα επίπεδα των 1.900-2.100 ευρώ στα επίπεδα των 1.250-1.450 ευρώ, που θα έχει ως συνέπεια την μείωση των αφορολογήτων ορίων από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ.
Οι μειώσεις αυτές θα προκαλέσουν σημαντικές αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών με χαμηλά εισοδήματα.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ενσωματώνεται και το φορολογικό πακέτο των αντίμετρων που θα ενεργοποιηθεί εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και προβλέπει:
– Τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με απόδοση 0,8% του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή συνδυαζόμενη με τις περικοπές στα αφορολόγητα όρια θα προκαλέσει φοροελαφρύνσεις μόνο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα
– Τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων με απόδοση 0,1% του ΑΕΠ και
– Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ με απόδοση 0,1% του ΑΕΠ

* Περικοπές επιδομάτων και ΕΚΑΣ. Κατάργηση παροχών ύψους 269 εκατ ευρώ που «αλληλοκαλύπτονται» με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, φοροαπαλλαγών και επιδομάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης και τον περαιτέρω περιορισμό του ΕΚΑΣ (570 εκατ ευρώ το 2017, 808 εκατ ευρώ το 2018 και εξαφάνιση της δαπάνης 853 εκατ ευρώ το 2019) θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, θα καταργηθούν επιδόματα τέκνων, θα μειωθεί το επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ, θα μειωθούν δημοσιονομικές δαπάνες κατά 189 εκατ. ευρώ το 2018 και θα καταργηθεί το επίδομα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας για την εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 2 εκατ. ευρώ το 2018.

* Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, για την εξοικονόμηση 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2018.

* Eπιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Η εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει έσοδα ύψους 48 εκατ. ευρώ το 2018.

* Εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στον μισθολογικό λογαριασμό του δημόσιου τομέα, για να επιτευχθούν εξοικονομήσεις που θα ανέλθουν σε 33 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

* Εξορθολογισμός ορισμένων επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται στους στρατιωτικούς, για εξοικονόμηση 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2018. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει: i) αλλαγές στους όρους επιλεξιμότητας και τους τύπους υπολογισμού των επιδομάτων για επικίνδυνες δραστηριότητες και ii) τη μείωση του ύψους της αποζημίωσης για υπηρεσία στο εξωτερικό με μείωση των θέσεων και της διάρκειας υπηρεσίας των αποσπασμάτων στο εξωτερικό.

* Συγχωνεύσεις – εξαγορές: Επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιριών και εφαρμογή των διατάξεων του κώδικα φορολογίας εισοδήματος σχετικά με τις συγχωνεύσεις (άρθρα 52-55 του Κ.Φ.Ε.) και τα πρόστιμα για το transfer pricing (άρθρο 56 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας).

*Ναυτιλία: Επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας έως το 2018.

* Πλειστηριασμοί: Αναθεώρηση και μεταρρύθμιση των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

* Έλεγχος φορολογικών υποθέσεων: Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι αρχές θα εγκρίνουν νομοθεσία με στόχο να μειώσουν σημαντικά την επιβάρυνση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ από την ενασχόλησή τους με το απόθεμα των υποθέσεων για τις οποίες έχουν ήδη παραταθεί οι προθεσμίες των παραγράφων, επαναλαμβάνοντας την εφαρμογή του κοινού ορίου παραγραφής στις περιπτώσεις αυτές ή, ανάλογα με την περίπτωση, εάν οι υποθέσεις έχουν επιλεγεί για έλεγχο κατά προτεραιότητα μέσω αξιολόγησης κινδύνου, επιτρέποντας τον έλεγχο πέραν του συνήθους ορίου παραγραφής μόνο εάν υπάρχει υποψία ποινικής φορολογικής απάτης.
Η νομοθεσία αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.

* Είσπραξη οφειλών: Οι αρχές θα προμηθευτούν λογισμικό που θα επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας κυρίως την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατάσχεσης. Επίσης θα γίνει αξιολόγηση της αντιμετώπισης των οφειλετών που μεταφέρουν χρέη σε δημόσιους πιστωτές και τροποποίηση της νομοθεσίας, όπου είναι αναγκαίο, για να επιτραπεί η αναδιάρθρωση του χρέους με στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής βιωσιμότητας του οφειλέτη, η οποία θα εφαρμοστεί έως τον Ιούλιο του 2017.

* Μεγάλη φοροδιαφυγή: Βελτίωση του μοντέλου συνεργασίας μεταξύ της δικαιοσύνης και της φορολογικής διοίκησης στον τομέα της καταπολέμησης της ποινικά κολάσιμης μεγάλης φοροδιαφυγής με στόχο τον εξορθολογισμό των παράλληλων και επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων.

* Νέο ελεγκτικό Σώμα: Θέσπιση νομοθετικών διατάξεων για την εναρμόνιση των αρμοδιοτήτων του οικονομικού εισαγγελέα με την ανεξαρτησία της Α.Α.Δ.Ε.. Θέσπιση νομοθετικών διατάξεων που θα επιτρέπουν στους εισαγγελείς να αποστέλλουν πληροφορίες στη φορολογική διοίκηση χωρίς να την δεσμεύουν για τη διενέργεια ελέγχων.
Οι διατάξεις θα αφήνουν στη φορολογική διοίκηση τη διακριτική ευχέρεια για το τι πρέπει να κάνει με τις πληροφορίες.
Θέσπιση νομοθετικών διατάξεων που θα αποκλείουν τη φορολογική διοίκηση και το προσωπικό της από την παραλαβή και εφαρμογή μέτρων ελέγχου και έρευνας που έχουν διαταχθεί από τους εισαγγελείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου