Σελίδες

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Δεν βγαίνει το αφήγημα Τσίπρα για έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 – Έρχονται εκλογές – Όλες οι πιθανές ημερομηνίες


Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 αρχίζει πλέον και «θολώνει», καθώς η τρίτη αξιολόγηση πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω και ακολουθούν αρκετές ακόμη έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Κι αυτό όμως να συμβεί το Βερολίνο δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένο να αφήσει την Ελλάδα εκτός επιτροπείας. Εξάλλου μένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και η Γερμανία θέλει να έχει το πρώτο λόγο.

Αυτό σημαίνει λοιπόν πώς το ενδεχόμενο εκλογών έρχεται ολοένα και πιο κοντά και τα πρώτα σενάρια τις φέρνουν ακόμη και την άνοιξη του επόμενου έτους. Είναι ένας πολύ καλός χρόνος για να μετρήσει η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου κέρδη και ζημιές και να «ζυγίσει» την επόμενη ημέρα. Ο επόμενος σταθμός είναι τον φθινόπωρο του 2018 και το τρίτο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία για να στήσει κάλπες.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλα σενάρια που θέλουν να στήνονται διπλές κάλπες είτε για εκλογές, είτε για εκλογές και κάποιο… δημοψήφισμα. Το σενάριο δηλαδή που θέλει οι εκλογές να γίνονται την ερχόμενη άνοιξη μπορεί να συνοδευτεί με κάλπη δημοψηφίσματος για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας και άλλα θέματα.


Μία άλλη εκδοχή είναι οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές αν στηθούν το φθινόπωρο του 2018 να συνοδεύονται είτε από την κάλπη του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, είτε από κάλπες για της δημοτικές εκλογές με νέο νόμο που θα προβλέπει απλή αναλογική για την ανάδειξη δημοτικών αρχόντων.

Το τρίτο σενάριο θέλει εκλογές την Άνοιξη του 2019. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν πάει όλα καλά στην οικονομία, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να επιστρέψει σε κοινωνικές παροχές και θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο για να κλείσει την δημοσκοπική ψαλίδα από τη Νέα Δημοκρατία.

Γιατί όμως ανακινούνται σενάρια εκλογών; Γιατί απλά η έξοδος από τα μνημόνια του 2018 που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση μοιάζει με ουτοπία. «Εάν ο Τσίπρας καταφέρει να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα όπως είναι προγραμματισμένο τον Αύγουστο του 2018, αυτό θα ήταν μια σημαντική πολιτική επιτυχία.

Την υπόσχεσή του όμως να απελευθερώσει την χώρα του από την επιτήρηση των διεθνών πιστωτών δεν μπορεί να την τηρήσει. Μετά από τα τρία προγράμματα βοήθειας το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια διεθνών πιστωτών. Η αποπληρωμή αυτών των δανείων εκτείνεται μέχρι το 2059» σημειώνει σε δημοσίευμα της η Handelsblatt, προσγειώνοντας μάλλον ανώμαλα το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση είναι περίπου, αν όχι απόλυτα βέβαιη ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα, γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερες και δυσβάστακτες νέες επιβαρύνσεις. Ήδη ο πρώτος γύρος συζητήσεων με τους θεσμούς προχώρησε ικανοποιητικά και μάλλον οι δανειστές έφυγαν από την Αθήνα προ ημερών ιδιαίτερα ευχαριστημένοι. Όμως το μεγάλο θέμα είναι τι θα γίνει με την επόμενη ημέρα του μνημονιακού προγράμματος και με τι αφήγημα θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ιδίως προς τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν εντός του 2018, είτε πάνε το 2019, όπως μετ’ επιτάσεως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα είναι να πείσει ότι τελειώνει η επιτήρηση από τους δανειστές και ότι η χώρα ανακτά την εθνική της κυριαρχία, έστω κι αν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει είναι μεγάλες και δύσκολες για μετά το 2018. Το ζητούμενο όμως πώς θα κινηθούν κυρίως οι Γερμανοί, έναντι αυτής της ελληνικής στόχευσης.

Το δημοσίευμα της Handelsblatt δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την γερμανική ανοχή. «Πιο δύσκολο από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι να ξανακερδίσει η χώρα την εμπιστοσύνη των αγορών» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η οποία αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και πως η κυβέρνηση πετυχαίνει μέχρι τώρα τους δημοσιονομικούς στόχους – άρα ολοκληρώνει το τρέχον πρόγραμμα, χωρίς πρόβλημα.

Οι αγορές δεν είναι εύκολο να εμπιστευτούν την Αθήνα, είναι το συμπέρασμα της εφημερίδας, αφού η Ελλάδα, που επέστρεψε για πρώτη φορά στις αγορές μετά τον Μαίο του 2014 με ένα 5ετές ομόλογο πρέπει να μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να ξαναδοκιμάσει με στόχο «να χτίσει ένα χρηματοδοτικό απόθεμα 12 έως 15 δισ. ευρώ μέχρι τον επόμενο Αύγουστο ώστε να είναι θωρακισμένη σε δύσκολες συνθήκες».

Για την Handelsblatt και όσους εκφράζει στο Βερολίνο, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, όπως αφήνει έντεχνα να εννοηθεί, καθώς σημειώνει ότι «θεωρείται πιθανό οι Ευρωπαίοι πιστωτές να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Αθήνα ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές».

Ουσιαστικά η γερμανική εφημερίδα προαναγγέλλει τη διαπραγματευτική μάχη που θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες, σχετικά με το καθεστώς που θα ισχύσει για τη χώρα την επομένη του μνημονίου. Και η ανάλυσή της, δεν οδηγεί σε διαπιστώσεις περί «τερματισμού της επιτήρησης», που θα ήθελε η κυβέρνηση. Και βεβαίως δεν είναι το μόνο δημοσίευμα ή η μόνη άποψη πώς το αφήγημα Τσίπρα δεν βγαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου