Σελίδες

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Στη Βιέννη προετοιμάζεται η αποδοχή του όρου «Μακεδονία» από την Ελλάδα


Σήμερα η συνάντηση Κοτζιά με Ντιμιτρόφ, Νίμιτς μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα – Η Ελλάδα θα παρουσιάσει το περίφημο σχέδιο συμφώνουΕντύπωση προκαλεί η αιφνιδιαστική συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό

ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στη Βιέννη τη Δευτέρα για το Σκοπιανό. Και αυτό, γιατί ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Ουσιαστικά, όμως, αυτή είναι που σηματοδοτεί την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης, καθώς ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε επιτέλους το περίφημο σχέδιο συμφώνου. Πρόκειται για το σύμφωνο, το οποίο συντάχθηκε από τον ίδιο και υπηρεσιακούς παράγοντες, σε συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο. Παρ’ ότι θα παραδοθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες στο αναβαπτισμένο «Διεθνή Αερολιμένα Σκοπίων», χθες ήταν που συζητήθηκε. Πηγές με γνώση όλων όσα έχουν συζητηθεί έως αυτή τη στιγμή τονίζουν ότι οι πραγματικά «επιχειρησιακές» διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν.

Οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν και σήμερα, αυτή τη φορά υπό την παρουσία και του Μάθιου Νίμιτς σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που πλέον γίνονται επί του οδικού χάρτη που σχεδίασε η Ελλάδα. Το αναπάντεχο «τετ α τετ» τους δεν ήταν διόλου τυχαίο, αλλά ιδιαίτερα σημειολογικό. Περνάει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι όχι μόνο τα ηνία της διαπραγμάτευσης βρίσκονται στα χέρια τους, αλλά και ότι είναι σε θέση να συνομιλούν και μόνοι τους, αποδυναμώνοντας έτσι τον ενδιάμεσο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιθυμούσε την απομάκρυνσή του, κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνο το Μαξίμου που προώθησε μία πιο μετριοπαθή στάση. Οι εντάσεις, όμως, δεν περιορίζονται στο πρόσωπο του Μάθιου Νίμιτς, ούτε στην Ελλάδα. Έντονη είναι και η κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού του Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.  Η ρητορική του τελευταίου είναι πολύ πιο σκληρή.

Όπως και να έχει, χθες το ζήτημα της ονομασίας είχε τη τιμητική του σε διάφορες χώρες, καθώς λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών στη Βιέννη, ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόταν στην Τουρκία. Στόχος του ήταν να ανανεώσει την υποστήριξη της γείτονας χώρας στο αίτημα της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.  Φυσικά το ονοματολογικό κυριάρχησε. Κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε τις «πολιτικές καλής γειτονίας που ακολουθεί η πΓΔΜ» και τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι καλό για τα Βαλκάνια και για την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν πολύ πιο προκλητικός, παίρνοντας θέση για τις διαπραγματεύσεις: «Για το θέμα του ονόματος μίας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες ποιό θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε χωρίς να παραβλέψει να αναφερθεί και στα προβλήματα που διέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυε μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι ουτοπικό να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας. «Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολη διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος. Έχουμε αναλάβει να κλείσουμε ένα κεφάλαιο με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα…Το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα καλώς ή κακώς το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Της προσωρινής ονομασίας πΓΔΜ. Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω. Να σταματήσουν οι γείτονες να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα, όπως με την μετονομασία του αεροδρομίου. Και να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές».

Εν μέσω όλων των παραπάνω, σε μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση προχώρησε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης έθεσε θέμα αλλαγής και της ονομασίας του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. «Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια» είπε το βράδυ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. «Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό, θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων διαμήνυσε ότι «είναι καιρός Ελλάδα και Σκόπια να γνωριστούμε καλύτερα», μέσω της συνέντευξης που έδωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου