Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ανοιξε μια σύγχρονη κερκόπορτα: Τα Σκόπια θα μπορούν να αλλάξουν τα ελληνικά βιβλία – Πληροφορία και για «Αρχιεπισκοπή … Πάσης Μακεδονίας»


Ανοίγει η Κερκόπορτα για τον Ελληνισμό με την Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Οποιος διαβάσει την συμφωνία βήμα-βήμα και προσεχτικά, θα δει πως υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία προκαλούν σοκ και δέος.


Αυτό διότι αντί να είναι με την πλάτη στον τοίχο τα Σκόπια, η Ελλάδα ανοίγει πλέον το κουτί της πανδώρας, όπως θα παρατηρήσετε σε ορισμένα σημεία.

Ανοίγουμε από το πουθενά ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην περιοχή.

Μία πολύ σοβαρή λεπτομέρεια της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι και αφορά τη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής των δύο χωρών, η οποία θα εξετάσει τα βιβλία και το περιεχόμενό τους.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 8 παρ.5, ανοίγει ο δρόμος για διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει οποιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια, και βοηθητικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται από τις δύο χώρες. 


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει αντιρρήσεις και να ζητήσει αλλαγές για πράγματα που περιλαμβάνονται στα ελληνικά βιβλία. 

Συγκεκριμένα:

Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μία Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών των Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές. 

Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Παρατηρήστε τι λέει εδώ. Σε έκαστο από τα μέρη. Δηλαδή εάν τα Σκόπια διαφωνούν με τα δικά μας βιβλία, πχ εάν δεν τους αρέσει το κεφάλαιο για τον Π. Μελά και τον Μακεδονικό Αγώνα, τότε θα το αφαιρέσουμε. 

Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές /αναθεωρητικές αναφορές.

Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιασδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το Αρθρο. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές ετησίως,και θα υποβάλλει μία Ετήσια; Εκθεση για τις δραστηριότητες και τις συστάσεις της προκειμένου να εγκριθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αυτό θα συσταθεί κατ΄ εφαρμογήν του Αρθρου 12.

Στην ουσία εάν το θελήσουν οι Σκοπιανοί, μπορούν να ασκήσουν βέτο σε ελληνικά σχολικά εγχειρίδια. Ερχεται θρυαλλίδα εξελίξεων και κάποιοι ακόμα να το καταλάβουν.

Παράλληλα με την κατάπτυστη συμφωνία, ήρθε στο προσκήνιο και μία αποκάλυψη που θα συζητηθεί.

Σε μια νέα και ανησυχητική εξέλιξη στην εκκλησιαστική διάσταση του σκοπιανού αναφέρθηκε χθες από την εκπομπή Άλλη Διάσταση της ΕΡΤ1 ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για πληροφορία, ότι από την εκκλησία των Σκοπίων, που μόλις πρόσφατα αιτήθηκε την επιστροφή της στην αγκαλιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, “έχουν ζητήσει το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Πάσης Μακεδονίας”.

Η λεγόμενη “Εκκλησία της Μακεδονίας” έχει αποσχιστεί από το Πατριαρχείο Σερβίας εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Εσχάτως, γίνονται κινήσεις για την θεραπεία αυτού του σχίσματος και σε αυτά τα πλαίσια έγινε με ελληνική ικανοποίηση δεκτή η πληροφορία, ότι η σκοπιανή εκκλησία αιτήθηκε προ εβδομάδων την επιστροφή της υπό τον οικουμενικό θρόνο ως “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”, όπως αναφέρει το meaculpa.gr.

Εντούτοις, ο κος Μηταράκης αποκαλύπτει τώρα ενδεχόμενο θέμα περίληψης στον τίτλο της γειτονικής εκκλησίας και του προσδιορισμού “Πάσης Μακεδονίας”. 

Σημείωσε, πάντως, ότι πρόκειται για κάτι “που δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε έχει γραφτεί”, όπως και ότι “ακούγεται από σοβαρούς εκκλησιαστικούς κύκλους”, ενώ ζήτησε εμμέσως επίσημη ενημέρωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, θα πρόκειται για ακόμα μια αρνητική εξέλιξη στο ήδη βεβαρυμένο μακεδονικό ζήτημα, που η κυβέρνηση διατείνεται πως επιλύει – προβαίνοντας σε βαριές ιστορικές υποχωρήσεις και έχοντας απέναντί της το λαϊκό αίσθημα. 

Eρχονται ραγδαίες εξελίξεις και στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου