ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Ίμια: 22 χρόνια από την προδοσία της κυβέρνησης Σημίτη – Εκχώρησε στην Τουρκία κυριαρχικά δικαιώματα και είπε «ευχαριστώ ΗΠΑ»


Ίμια, 31 Ιανουαρίου 1996. Σήμερα, συμπληρώνονται 22 χρόνια από την κρίση που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου. Μία κρίση που έληξε σαν σήμερα, αφού η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη προχώρησε στην πράξη εθνικής προδοσίας με τη συμφωνία που έκανε «no ships, no troops, no flags», υπογράφοντας επί της ουσίας πως η περιοχή είναι «γκρίζα» και αμφισβητούμενη, και εν συνεχεία ευχαριστώντας τους Αμερικανούς από το βήμα της Βουλής χωρίς ίχνος ντροπής.

Μία κρίση που έληξε με τον θάνατο του πληρώματος του ελικοπτέρου AB-212 (ΠΝ21) που κατέπεσε στα Ίμια. Του υπολοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού που έπεσαν ηρωικά για την προάσπιση της πατρίδας. Απώλειες για τις οποίες προηγήθηκαν κωμικοτραγικές στιγμές. Ο Σημίτης να συγκαλεί ΚΥΣΕΑ στη Βουλή αντί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου, ο Πάγκαλος να δίνει συνέντευξη στο Mega ενώ ο Στόλος απέπλεε για το Αιγαίο και να ζητάει αφού επήλθε η συμφωνία «παράδοσης» των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη να πει στον ελληνικό λαό «την σημαία από τα Ίμια την πήρε ο αέρας».

Μεγάλες βεβαίως και οι ευθύνες στο στρατιωτικό σκέλος, αφού η ολιγωρία και η αδυναμία συνεννόησης με την πολιτική ηγεσία έδωσε το χρόνο στους Τούρκους να καταλάβουν τα Ίμια και να τα διεκδικούν ακόμη και σήμερα κάνοντας διαρκώς προκλήσεις, παρεμποδίζοντας τους ψαράδες να ψαρέψουν, ακόμη και την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών.     

Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.

Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνο- τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, που εμφανίσθηκαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τη Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά της με τη γείτονα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία θέτει τα θέματα του εναερίου χώρου (αναγνωρίζει 6 και όχι 10 μίλια), του FIR Αθηνών, της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αιγαίου και με την κρίση των Ιμίων το καθεστώς κάποιων βραχονησίδων («Γκρίζες Ζώνες»).


Τα Ίμια είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνος.

Τα Ίμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων, ακολουθώντας την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά. Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων ξεκίνησε από ένα ναυτικό ατύχημα που συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου 1995. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν για την περίσταση τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά, και να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία κάποιων βραχονησίδων.

Το χρονικό της κρίσης

25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.

27 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα.

28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο τούρκος πιλότος διασώζεται.

29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.

15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο».

16 Ιανουαρίου 1996: Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβανόμενο το παιγνίδι των Τούρκων και ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.

27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».

28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.

29 Ιανουαρίου 1996: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς τη Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

30 Ιανουαρίου 1996: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).

31 Ιανουαρίου 1996

– 00:00 Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, φθάνει καθυστερημένα, επειδή παίρνει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή.

– 01:40 Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.

– 04:30 Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

– 04:50 Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

– 06:00 Οι αμερικανοί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβάλλουν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους. «No ships, no troops, no flags» διαμηνύουν ή σε πιο κομψή διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το status quo ante. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.

Η Κρίση των Ιμίων δεν είχε συνέπειες ως προς το καθεστώς των νησιών. Ωστόσο, έδωσε αφορμή στην Τουρκία να θέσει ζήτημα «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά και να θέσει ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Από εκείνη την στιγμή η προπαγάνδα της Τουρκίας περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο δεν έχει κοπάσει και η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας κλυδωνίστηκε πάρα πολύ από την στάση που κράτησε στο συγκεκριμένο θέμα. Η Ελλάδα ποτέ δεν δέχθηκε την ύπαρξη γκρίζων ζωνών επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες, αλλά ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων οι περίφημες δηλώσεις του Κώστα Σημίτη που μέσα από την Βουλή ευχαρίστησε  τους Αμερικανούς για τον καταλυτικό τους ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι πως καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης φάνηκε η μεγάλη δυσπιστία του κ. Σημίτη προς την ηγεσία της ΕΥΠ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως έγραφε χαρακτηριστικά «Το Βήμα»: «Οι αξιωματικοί είχαν μάθει να λειτουργούν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος λάτρευε τις συσκέψεις με στρατιωτικούς, τις υπηρεσίες από κλειστές πηγές και τη διαχείριση κρίσεων όπως εκείνη του Μαρτίου του 1987. Ο κ. Σημίτης τους θεωρούσε «ανδρεϊκούς», ξένους στη δική του κουλτούρα και ύποπτους για το στήσιμο παγίδων τις κρίσιμες εκείνες ώρες».

Επίσης το κλίμα έγινε ακόμη χειρότερο από την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τα οποία ο Θεόδωρος Πάγκαλος συνομιλώντας με τον Αμερικανό ομόλογό του Γουόρεν Κρίστοφερ του απάντησε ότι το ελληνικό κράτος θα αποσύρει την ελληνική σημαία και ότι δεν θα αντικατασταθεί, καθώς «στην περιοχή θα πνέουν δυνατοί άνεμοι» Παρόμοια καταγγελία είχε κάνει και ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως τις πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου άκουσε την ίδια ακριβώς φράση από τον κ. Πάγκαλο, στο γραφείο του Κώστα Σημίτη.

Τα «θερμά» επεισόδια που ακολούθησαν μετά την κρίση

Στις 17 Απριλίου του 1996 συνέβη άλλο ένα επεισόδιο. Ενώ οι δύο πλευρές έκαναν τις συνηθισμένες περιπολίες τους, κατά τις 2 το μεσημέρι εμφανίστηκε ένα ταχύπλοο πολιτικό σκάφος με επιβαίνοντες τρία άτομα. Κατά την αναγνώριση διαπιστώθηκε πως ήταν μέλη της οργάνωσης Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και ήθελαν να τελέσουν τρισάγιο στην μνήμη των στρατιωτών που χάθηκαν, στην Μεγάλη Ίμια, έχοντας άδεια από το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Παρ’ όλο που τους δόθηκε η εντολή να τελέσουν το τρισάγιο εν πλω, πέρασαν στην πίσω πλευρά των Ιμίων, όπου η ελληνική πλευρά δεν είχε οπτική επαφή και ελέγχεται από τουρκικές ακταιώρους. Αργότερα φαίνονται να αποβιβάστηκαν στο νησί, αφήνοντας ένα στεφάνι και δύο μικρές σημαίες, μία ελληνική και μία αμερικάνικη και αποχωρούν. Μετά από λίγο δύο τουρκικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο πετούν πάνω από την Μεγάλη Ίμια.

Επιτελείς του ελληνικού στρατού κρίνοντας πως σκοπός των Τούρκων είναι να πάρουν τις σημαίες, ενημέρωσαν το ελληνικό ΥΕΘΑ. Πήραν την εντολή να πάρουν τις σημαίες από το νησί, πριν από τους Τούρκους. Στην περιοχή κατέφθασε μία ελληνική κανονιοφόρος, ενώ βατραχάνθρωποι από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος κατέβηκαν σε φουσκωτό στο νησί. Στον αέρα πέταγαν τα τουρκικά F-16 εμποδίζοντας την κάθοδο των βατραχανθρώπων μέχρι να φθάσουν στην περιοχή ελληνικά μαχητικά, και να αρχίσουν τις εμπλοκές.

Νωρίς το απόγευμα ανακοινώθηκε το πέρας της αποστολής με αίσιο τέλος καθώς οι βατραχάνθρωποι είχαν καταφέρει να κατεβάσουν τις σημαίες και το στεφάνι και να επιστρέψουν με αυτά. Άλλο ένα περιστατικό που «πόνεσε» την Ελλάδα καθώς δεν χωρούσαν και δεν έπρεπε να χωρέσουν πανηγυρισμοί στο να κατεβάσεις εθνικά σύμβολα από δικό σου έδαφος.

Στις 12 Απριλίου 2005, υπήρξε ένα ακόμα συμβάν στη περιοχή των Ιμίων. Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη, τουρκικές ακταιωροί πλησίασαν αρκετά στα νησιά αρνούμενες να αποχωρήσουν, ακόμα και όταν ελληνικά σκάφη κατέφτασαν στην περιοχή. Το επεισόδιο διήρκεσε για αρκετές ώρες μέχρι την στιγμή που οι Τούρκοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

Τουρκικά πλοία εμπόδισαν την προσέγγιση Καμμένου στα Ίμια

Στα Ίμια βρέθηκε το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, όπου πραγματοποίησε ρίψη στεφάνου στην μνήμη των πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρεμποδίστηκε από το να προσεγγίσει τα Ίμια. Συγκεκριμένα, η τουρκική ακτοφυλακή παρεμπόδισε την προσέγγιση του ελληνικού σκάφους «Νικηφόρος» στην περιοχή.

Εκεί βρίσκονταν ένα περιπολικό σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής και ίπτατο ένα τουρκικό ελικόπτερο, ενώ από ελληνικής πλευράς υπήρχε και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τουρκικής πλευράς έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εκδήλωση, ωστόσο έγιναν οι κατάλληλοι ελιγμοί από την κανονιοφόρο, η οποία τους εγκλώβισε και η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ – Συμφώνησαν στο όνομα Κοτζιάς-Νίμιτς με Σκόπια – Δείτε το νέο όνομα- Iδρύεται «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»


Χαμόγελα από Κοτζιά-Νίμιτς-ΗΠΑ. Το θέμα της ονομασίες «έχει κλείσει» λένε έγκυρες πηγές και το όνομα που δίνει το «εισιτήριο» στους Σκοπιανούς για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας). Ο λόγος που προκρίνεται η ονομασία αυτή είναι γιατί, είναι σλαβική,  εκφωνείται σε μια λέξη και δεν θα υπάρχει (λένε στην Κυβέρνηση) ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Από την δέσμη προτάσεων του Νίμιτς επελέγη τελικά η τρίτη λύση το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) στην οποία συμφώνησαν και οι δύο χώρες.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σύμφωνο Ελλάδας-πΓΔΜ έχουν ήδη επεξεργαστεί και οι δύο χώρες και έχουν συμφωνήσει σε όλα:

Στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά στο όνομα, στην αλλαγή του συντάγματος και στα αλυτρωτικά.


Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η πΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η συμφωνία θα περιγράφει αναλυτικά και τις οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγές που έχουν γνώση του φακέλου αναφέρουν, μάλιστα, ότι «η πΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών».

Ως τις 20 Μαρτίου η συμφωνία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»

Η αυτοαποκαλούμενη και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» Εκκλησία, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ζητήσει να αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, θα ονομάζεται στο εξής «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», εγκαταλείποντας έτσι κάθε αλυτρωτική επιδίωξη.

Η λύση αυτή έχει συζητηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, και βρίσκει σύμφωνο τον κ. Ιερώνυμο.

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Με καλή πίστη μπορούμε να οδηγηθούμε σε λύση –

Δημιουργική και παραγωγική χαρακτήρισε την συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του Μάθιου Νίμιτς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι καλή τη πίστει οι δύο πλευρές μπορούν να οδηγηθούν σε μια λύση του ονοματολογικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει ένα σχέδιο συμφώνου προς τη γείτονα χώρα και σημείωσε ότι εξήγησε στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει η ονομασία.

Επίσης, όπως είπε, στα σημεία όπου υπάρχουν διαφωνίες του πρότεινε εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους.

«Πρότεινα εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους. Νομίζω ότι καλή τη πίστει πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή τη κατεύθυνση. Τα άλλα τα αφήνω σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Μήνυμα Νίμιτς μετά τη συνάντηση με Κοτζιά: Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για το Σκοπιανό

«Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί. Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα», τόνισε ο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας:

«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. «Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ : Αμερόληπτος διαπραγματευτής ο Νίμιτς – Τι φέρνει στην Αθήνα

Ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές.

«Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Νίμιτς επισημαίνοντας:

«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Υπνχος Νικόλαος Παπανικολόπουλος: ΙΜΙΑ 1996 – Ποιοί παραποιούν την αλήθεια;


Το 2007, έγινε η πρώτη έκδοση του βιβλίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» της Γ´ Γυμνασίου (ISBN 978-960-06-2774-9). Το βιβλίο, στην ΕΝΟΤΗΤΑ 58, σελ. 163, έγραφε επί λέξει : «Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Iμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)».

Το κείμενο αυτό, ακριβώς τρεις σειρές, αλλά με τρία τεράστια λάθη, απέκρυπτε την αλήθεια των γεγονότων και εύλογα προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα. (ΙΜΙΑ: 3 λάθη σε τρεις γραμμές στο σχολικό βιβλίο Γ΄ Γυμνασίου)

Μετά από όλα αυτά, στις 25 Ιουλίου 2010, το «Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης», εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

ΑΡΧΙΖΕΙ /// Σχετικά με δημοσιεύματα στον τύπο  για το βιβλίο της Γ´ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», διευκρινίζουμε:

Η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,  Άννα Διαμαντοπούλου, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 19-10-2009, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση με βελτιώσεις από τον ΟΕΔΒ για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών – μεταξύ άλλων – και του βιβλίου της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία»,του οποίου η πρώτη έκδοση έγινε το 2007.Οι διορθώσεις αυτές περιλαμβάνουν και το επίμαχο σημείο. Συγκεκριμένα, στη σελ. 163 στιχ. 19-20: “με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια”  αλλάζει στο ορθό “ με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια”. Οι διορθώσεις αυτές θα συμπεριληφθούν, σε κάθε περίπτωση, στην επανέκδοση του βιβλίου τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, θα αποστείλει συμπληρωματική εγκύκλιο για την ενημέρωση των καθηγητών, ώστε αυτές να περιλαμβάνονται στην προφορική διδασκαλία των μαθητών. Γραφείο τύπου ///ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.

Στην επανέκδοση του βιβλίου (ISBN 960-06-2013-Χ), στο αρχικό κείμενο προστέθηκαν τρεις λέξεις (από την Τουρκία ), αλλά τα τρία τραγικά λάθη παρέμειναν στις τρεις γραμμές του κειμένου (ΕΝΟΤΗΤΑ 58, σελ. 169) :


ΗΘΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

Δεν γίνεται καμία αναφορά για τη θυσία των τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού, του πληρώματος του ελικοπτέρου ΠΝ 21 της Φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» – Χριστόδουλου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ κυβερνήτη, Υποπλοιάρχου ΠΝ, Παναγιώτη ΒΛΑΧΑΚΟΥ συγκυβερνήτη, Υποπλοιάρχου ΠΝ και Έκτορα ΓΙΑΛΟΨΟΥ χειριστή συσκευών, Αρχικελευστή ΠΝ – που θυσιάστηκαν, την 31η Ιανουαρίου 1996 στη θάλασσα των Ιμίων, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. (Στοιχεία που αποδεικνύουν την Ελληνικότητα των Ιμίων)


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

Μέσα στις τρεις σειρές του βιβλίου γίνεται πλαστογράφηση της αλήθειας και της ιστορικής πραγματικότητας.

Οι συγγραφείς του βιβλίου, ‘ελαφρά τη καρδία’ (άραγε μόνο 😉 γράφουν για αμφισβήτηση, και χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη η οποία, εν προκειμένω σημασιολογικά, είναι τελείως λάθος και πλήττει τα εθνικά μας δίκαια.

Αποσιωπούν ότι υπήρξε Τουρκική πολεμική επιχείρηση κατάληψης των Ελληνικών νησίδων Ίμια, από 28 μέχρι 31 Ιανουαρίου 1996.

Η Ελλάδα, μέσω του επίσημου διδακτικού (;) βιβλίου, παραδέχεται ότι δεν έχει την κυριαρχία των νησίδων Ίμια, την οποία την διεκδικεί η Τουρκία !!! αφού η λέξη «διεκδίκηση», σημαίνει :

«αγώνας για την απόκτηση κάποιου αγαθού που ανήκε σε κάποιον και του το καταπάτησαν» (βλέπε, Το Μεγάλο Λεξικό, A. Γεωργοπαπαδάκου, Εκδόσεις Α. Μαλλιάρη, σελ.300) και
(ii) «υπεράσπιση, άμυνα» (βλέπε, Ετυμολογικό Λεξικό, Γ. Μπαμπινιώτη, σελ.368).
Όποιος γνωρίζει στοιχειώδη ελληνικά, καταλαβαίνει…

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

Οι συγγραφείς, εκτός από την ιστορία, φαίνεται να αγνοούν ή να παραποιούν και τη Γεωγραφία. Δεν υπάρχει μια βραχονησίδα Ίμια αλλά υπάρχουν δυο νησίδες Ίμια και έτσι αναφέρονται στους ελληνικούς και ξένους Ναυτικούς Χάρτες. Τα ανατολικά Ίμια με υψόμετρο 14 μέτρα και βάθη θαλάσσης από 5 μέχρι 35 μέτρα και τα δυτικά Ίμια με υψόμετρο 21 μέτρα και βάθη από 7 μέχρι 35 μέτρα. Είναι νησίδες που ανήκουν στην αλυσίδα νησιών με την ονομασία «Δωδεκάνησα» και διοικητικά υπάγονται στο Δήμο Καλύμνιων. Έχουν συνολική έκταση 10 στρέμματα. Μάλιστα, στα δυτικά Ίμια μέχρι και τον Απρίλιο του 2004, υπήρχε κτηνοτροφική δραστηριότητα.

***

Δυστυχώς, επί μια δεκαετία (2007-2017), στο βιβλίο «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» της Γ´ Γυμνασίου, εξακολουθούν και υπάρχουν τρία τραγικά λάθη που παραποιούν την αλήθεια, μετατρέπουν την ΙΣΤΟΡΙΑ σε μυθιστόρημα και υποσκάπτουν τα θεμέλια της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ο λαός κρατά στα χέρια του το μέλλον της χώρας!!!


Στη «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας στο Σκοπιανό, φαίνεται να προχωρά η κυβέρνηση, γεγονός που θα δημιουργήσει οξύτατες αντιδράσεις.
Αυτό σημαίνει ότι συζητείται μια πρόταση να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο με κάποιο όνομα που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, και πιθανώς θα είναι γραμμένο στα σλαβικά (Nova Macedonia) αλλά οι αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα των Σκοπίων να απαλειφθούν αργότερα, όταν θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις για ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα μια πρόταση που φέρνει αύριο ο Νίμιτς προβλέπει την ένταξη τώρα της χώρας στο ΝΑΤΟ με παράλληλες νομικές δεσμεύσεις για τις αλυτρωτικές αναφορές, για το θέμα της ιθαγένειας, της γλώσσας κ.λπ. Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει όλα να έχουν λυθεί, τουλάχιστον ως προς την ονομασία και τα υπόλοιπα θα πάνε για αργότερα.
Κι αν για τον Τσίπρα είναι εύκολο να φέρει στη Βουλή μια τέτοια πρόταση, για τον Ζάεφ ενδεχομένως να μην είναι καθώς υπάρχει και η δέσμευση για δημοψήφισμα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτεται να φέρει μια συμβιβαστική πρόταση στη Βουλή έχοντας εξασφαλίσει πλειοψηφία 151 βουλευτών και χωρίς τον Καμμένο. Λέγεται ότι έχει πάρει με το μέρος του 2-3 «ψεκασμένους», άλλους 2 από το κόμμα του Λεβέντη και κάποιους ανεξάρτητους.
Υπάρχουν κάποιες απόψεις, που και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αναφέρει ως νομικός, ότι δε χρειάζεται τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμα διότι το άρθρο 6 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 που έχουν υπογράψει οι Σκοπιανοί, αλλά και διεθνείς δεσμεύσεις τους, υπερισχύουν του Συντάγματος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Στην ίδια άποψη έρχεται να προστεθεί κι αυτή που λέει το μόνο που θα μπορούσε να προστεθεί στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας είναι η αναφορά στην πιστή τήρηση των κανόνων του ΟΗΕ, επομένως αποφυγή εχθρικών κινήσεων και διεκδικήσεων σε γειτονικές χώρες.
Δεν ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά, όμως, μας φαίνονται νομικές ακροβασίες προκειμένου να υποστηριχθεί η γραμμή Τσίπρα και άλλων για λύση του «Μακεδονικού» το ταχύτερο. Για λύση στο όνομα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, να περάσει από την ελληνική Βουλή και τα υπόλοιπα, τα καυτά θέματα του αλυτρωτισμού να μεταφερθούν στις ελληνικές καλένδες. Όταν τα Σκόπια θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις κι αν τελικά οι νομικές δεσμεύσεις τους θα έχουν κάποιο νόημα. Διότι χίλιες νομικές δεσμεύσεις να πάρει ο Ζάεφ τι θα γίνει αν βγει π.χ. το Συνταγματικό Δικαστήριο και πει ότι δεν συμφωνεί; Τι θα γίνει αν οι Σκοπιανοί πάρουν πίσω τις υποσχέσεις τους;
Τι θα γίνει αν δεν γίνει καν τέτοια συζήτηση, η χώρα μπει μια χαρά και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και κανείς μετά δεν ασχολείται με τους αλυτρωτισμούς;
Υπάρχει δηλαδή ένας κίνδυνος να την πατήσει η ελληνική πλευρά με δική της υπαιτιότητα, ή για να ακριβολογούμε με την προδοτική στάση του Τσίπρα.
Είναι φανερό ότι υπάρχει ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ και τη Γερμανία να λύσει το θέμα του ονόματος με αντάλλαγμα το χρέος. Εκτιμά ότι αν βρεθεί λύση στην οικονομία και απαλλαγεί η χώρα από τις επιτηρήσεις και τα μνημόνια, θα μπορεί να γίνει ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού για πολλά χρόνια.
Κι όλα αυτά σε βάρος του εθνικού θέματος που για την αριστερά δεν σημαίνει πολλά, ποτέ τους δεν σήμαινε αν η πΓΔΜ θα ονομαστεί Μακεδονία.
Όμως, τα πάντα ενδεχομένως να κρίνονται από τα συλλαλητήρια, από τον κόσμο που θα έχει την Κυριακή η συγκέντρωση στην Αθήνα. Αν έχει 500 χιλιάδες ή ένα εκατομμύριο τότε κανείς δεν θα τολμήσει να φέρει την παραπάνω λύση.
Ο λαός κρατά στα χέρια του το μέλλον της χώρας, όπως πάντα βεβαίως.

Τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης


Η κυβέρνηση καλλιεργεί ξανά υψηλές προσδοκίες για την οικονομία αλλά και πάλι θα περάσει κάτω από τον πήχυ.

Η θεωρία της «καθαρής εξόδου» έχει ήδη ξεπεραστεί από τα πράγματα. Ακόμη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου μιλούν πλέον για «αυτοδύναμη έξοδο» χωρίς να δίνουν περισσότερα στοιχεία για το τι ακριβώς σχεδιάζουν.
Το ίδιο ισχύει για το υποτιθέμενο «τέλος της εποπτείας» τον Αύγουστο του 2018, σενάριο που ήδη έχει διαψευσθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι επικαλούνται τις ευρωπαϊκές συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες ο αυστηρός έλεγχος θα συνεχιστεί μέχρι να εξοφλήσουμε το 75% των δανείων που έχουμε λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ολα αυτά δείχνουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει τις εξελίξεις στην οικονομία πέφτουν στο κενό. Τον Αύγουστο του 2018 θα ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα, δηλαδή η υποχρέωση των Ευρωπαίων να μας δανείζουν, όμως τα μέτρα των Μνημονίων και ο αυστηρός έλεγχος θα ενταθούν.
Τον Απρίλιο το ΔΝΤ και η Κομισιόν θα αποφασίσουν εάν η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ θα ισχύσει ταυτόχρονα με την περικοπή των συντάξεων, την 1η.1.2019, ή θα εφαρμοστεί ένα χρόνο αργότερα.
Το βέβαιο είναι ότι οι δανειστές έχουν δεσμεύσει τη χώρα για λιτότητα διαρκείας μέσω της υποχρέωσης για υψηλά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 ενώ ο έλεγχος των δημοσιονομικών θα παραταθεί για πολλές δεκαετίες.
Ακόμη και η ελάφρυνση του χρέους θα συνδεθεί με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εφόσον υλοποιούνται θα ενεργοποιούν τα μέτρα για τον περιορισμό των τοκοχρεωλυτικών υποχρεώσεων της χώρας.
Μέσα σε αυτό το αυστηρό πλαίσιο εφαρμογής μέτρων και δημοσιονομικής εποπτείας η κυβέρνηση δεν έχει τον πολιτικό χρόνο με το μέρος της. Εάν οι δανειστές επιμείνουν στην ταυτόχρονη εφαρμογή μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου, θα στείλουν την κυβέρνηση σε κάλπες μέχρι το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι θεωρίες για «τέλος των Μνημονίων» έχουν καταρρεύσει υπό το βάρος των πραγματικών συνθηκών.

Απίστευτο: Κατέβασαν τις πινακίδες που έχουν τα ονόματα «Φίλιππος» και «Μέγας Αλέξανδρος» από τα τούνελ της Κατερίνης


Απίστευτο. Κατέβασαν τις πινακίδες που είχαν τα τούνελ της Κατερίνης με το όνομα «Φίλιππος» και «Μέγας Αλέξανδρος» για να μην προκαλούν τους Σκοπιανούς. Εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο επιβεβαίωσε την πληροφορία και προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είπε πως θα… τοποθετηθούν ξανά στο εσωτερικό όμως των τούνελ.

Τι να πει κανείς πλέον. Η συμπεριφορά ορισμένων αγγίζει τα όρια της προδοσίας. Αλλά όλα ξεκινούν από τους πολιτικούς αυτής της χώρας που θέλουν να παραδώσουν τα πάντα. Από το όνομα «Μακεδονία» μέχρι τα πετρέλαια του Αιγαίου.

Το θέμα συζητήθηκε στη διαβούλευση για την Μακεδονία που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και έλαβε πανελλήνια διάσταση.

Έτσι ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναγκάστηκε – ψελλίζοντας – να ομολογήσει ότι απομακρύνθηκαν οι δύο πινακίδες, για να… τις «καθαρίσουν», αλλά να μην τις τοποθετήσουν ξανά στην είσοδο αλλά μέσα στους τοίχους, όπως τις επιτύμβιες πλάκες. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να αντιληφθεί το που «βαδίζει» η σημερινή πολιτική εξουσία. Όπως ήταν επόμενο η εκπρόσωπος της εταιρείας δεν διευκρίνισε αν η εταιρεία ή κάποιοι μέτοχοί της έχουν κι άλλα έργα στα Σκόπια.

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ


Έκτορας Γιαλοψός - Χριστόφορος Καραθανάσης - Παναγιώτης Βλαχάκος 

Δοξα και Τιμή σ' αυτούς που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. 

Αδέρφια δεν σας ξεχνάμε. 

Κι έτσι για να μην ξεχνάμε τις ρίζες.

Αφισοκόλληση Λ.Ε.Π.ΕΝ


Θα συνεχίσουμε τον Αγώνα για να ξεβρωμίσει ο τόπος! 

Ενάντια στους ξένους εχθρούς και στους ντόπιους υπηρέτες τους.

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Το 1943 το ΚΚΕ υπογράφει και δεσμεύεται για την αυτονόμηση της Μακεδονίας μας να εγκαθιδρυθεί κομμουνιστική δικτατορία υπό τον Στάλιν!!!


Βρε βρε τα παιδιά…έτος 1943 στο Πετρίτσι Σερρών, σύμφωνα με την γραμμή της Κομιντέρν όπως αναφέρει το έγγραφο, το ελληνόφωνο ΚΚΕ (δηλαδή και οι…πατριώτες “αντιστασιακοί” του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, οι οποίοι αποτελούσαν τον στρατιωτικό βραχίονά του), υπογράφουν και δεσμεύονται με το ΚΚ Βουλγαρίας, την αυτονόμηση της Μακεδονίας μας και την ένωσή της με εδάφη άλλων χωρών της βαλκανικής, έτσι ώστε να εγκαθιδρυθεί κομμουνιστική δικτατορία υπό τον Στάλιν και να βρουν διέξοδο οι Βούλγαροι στο Αιγαίο!!! 
Να ποιοί είναι οι ΜΕΓΑΛΟΙ δωσίλογοι προδότες της Ελλάδας, να γιατί έκαναν συγκεντρώσεις μαζί με τους Σκοπιανούς εθνικιστές οι Συριζαίοι δωσίλογοι, να γιατί καίγονται να παραδώσουν το όνομα και την εθνικότητα της Μακεδονίας μας στους Σλάβους γείτονες μας. Για να ξεπλύνουν το δωσιλογικό παρελθόν της ανθελληνικής αριστεράς τους.

Περί Ελλήνων ηγετών και περί εκλεγμένων διαχειριστών


«Ο ηγέτης ακούει στην φωνή της πατρίδας του ενώ ο διαχειριστής των εθνικών πραγμάτων ακούει στην φωνή της φοβίας του.»

Ρωτώ τον αναγνώστη εάν μέσα στα τελευταία εβδομήντα χρόνια γνώρισε σύγχρονους διαχειριστές των εθνικών μας πραγμάτων που φαίνονται να μοιάζουν, ως προς τον χαρακτήρα, με τους πρίγκιπες Δημήτριο Υψηλάντη και Ιωάννη Καποδίστρια. Επιμελώς κάνω χρήση του όρου «διαχειριστής» (αντί «ηγέτης») για να αναδείξω το γεγονός πως πλείστοι σύγχρονοι πολιτικοί του ελληνισμού (Ελλάδος-Κύπρου) λειτουργούν ως σαν να είναι επιστάτες έργου με μέριμνα για την καθημερινή ρουτίνα. Γιατί όμως, με την δική μας ψήφο, αναδεικνύουμε διαχρονικά αυτό το είδος αντιπροσώπου; Γιατί μας μαγεύουν οι «παρατρεχάμενοι και οι κόλακες των ισχυρών» (λόγια Κικέρωνα) στο να βάζουμε τον Ελληνισμό σε κίνδυνο με τη δική μας ψήφο;
Πως είναι δυνατό να φοβόμαστε πως οι εκλεγμένοι από εμάς αντιπρόσωποι θα υποβαθμίσουν την πατρίδα μας από φοβία ή ανικανότητα ή έλλειψη εθνικής ιστορικής αντίληψης ή απλά από μανία εξουσίας; 
Ενώ διαθέτουμε πλήθος άξιων για να ηγηθούν, σπάνια εκλέγουμε άτομα με πεφωτισμένη διάνοια, εθνικό σθένος και αστείρευτη αυταπάρνηση που να μπορούν να τιμήσουν το πανάρχαιο έθνος μας όπως οι Υψηλάντης και Καποδίστριας; Πού βρίσκεται ο πολιτικός που στον επιτάφιο του θα μπορούσε να ακουστεί ξανά ο θρήνος του Μιχαήλ Σχινά για τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον: ήπιο, μετριόφρονα, αζηλότυπο και απαλλαγμένο σκευορημάτων που «…ησιχάζον εν μέσω του πολιτικού θορύβου απαθώς ατένιζε προς της πατρίδος τα νεύματα» και του οποίου, «κανενός συμπολίτου το προτέρημα δεν εσκανδάλιζε την φιλαυτίαν του;» Που οι πολιτικοί που μπορούν να ξεχωρίσουν την μετριοπάθεια από την εθνική υποχώρηση και τον έντιμο συμβιβασμό από την οξεία οσφυοκαμψία απέναντι στους ξένους ή όσους επιβουλεύονται την ελευθερία μας;
Που οι Έλληνες πολιτικοί που θα μπορούσαν να σταθούν ίσος προς ίσον απέναντι στους μεγάλους όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας του οποίου η ακτινοβόλος προσωπικότητα επεσκίαζε τους σπουδαίους του Κογκρέσου της Βιέννης (1815;) Που ο Καποδίστριας που κοντά του ακόμα και ο [Ρώσος υπουργός] Nesselrode φαινόταν ως σαν να μην υπάρχει; Που ο Καποδίστριας με την τόση επιρροή επί του αυτοκράτορα Αλέξανδρου που εκμηδένιζε κάθε προσπάθεια του εχθρικού προς τους Έλληνες Metternich; Που ο Κυριάκος Μάτσης, του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, που ρωτούσε τον εαυτό του κατά πόσο στεκόταν στο ύψος του σαν Έλληνας και τελικά θυσιάστηκε αφού εύκολα αντιστάθηκε στην προσπάθεια εξαγοράς του από τους Άγγλους με το μνημειώδες, «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής»;
Που οι πολιτικοί που θα προτάξουν το, «ανήκουμε στην Ελλάδα, το στερέωμα της Δύσης;» αντί του, υπόδουλου «ανήκουμε στην Δύση;» Που οι πολιτικοί που απλά θα πουν, «είμαστε Έλληνες» αντί του διχαστικού είμαστε, «δεξιοί,» «ακροδεξιοί,» «ακροαριστεροί,,» «αριστεροί,» «κεντρώοι,» «κεντροδεξιοί,» «σοσιαλιστές,» «φιλελεύθεροι,» «νέο-φιλελεύθεροι,» «κομμουνιστές,» «καπιταλιστές» και ακόμα χειρότερα το ανατριχιαστικό «είμαστε νεοέλληνες /νεοκύπριοι, εθνομηδενιστές;» Ο Ελληνισμός χωράει όλα μας τα αδέλφια, ακόμα και ξένους. Δεν υπάρχει λόγος να υποταχθούμε στα «κόμματα» και στις ψευδοιδεολογίες. Που οι πολιτικοί που θα μιλήσουν στον κατακτητή της Κύπρου με Ελληνική γλώσσα λέγοντας του πως, «τίποτα δεν σου ανήκει και πως τίποτα δεν θα πάρεις ποτέ σου με Ελληνική υπογραφή» όπως είπαν σε άλλους κατακτητές της Κύπρου οι Παυσανίας, Περικλής και Κίμων εικοσιπέντε αιώνες πριν; 
Που οι πολιτικοί που θα χειριστούν το Σκοπιανό με γνώμονα το εθνικό συμφέρον χωρίς κομματικές πονηριές; Πoυ οι πολιτικοί που θα πουν στους Σκοπιανούς πως με τα αγάλματα του Αλέξανδρου στις πλατείες τους και με τις φαντασιώσεις τους πως είναι απόγονοι του, μοιάζουν με ηλικιωμένο που έχει παραισθήσεις πως υπήρξε στρατηγός του Αλεξάνδρου και περιφέρεται στην πλατεία του χωριού φορώντας αμπέχονο, πεποικιλμένο με κίβδηλα αστέρια και κορόνες και με μετάλλια που στον θολωμένο του μυαλό κέρδισε με τον Αλέξανδρο στην μάχη του Υδάσπη ποταμού το 326 π.Χ ενάντια στον Πώρο; 
Οι μεγάλοι ηγέτες συμβουλεύονται την ιστορία τους και οι διαχειριστές την φοβία τους. Ο Αλέξανδρος συμβουλεύτηκε τον Αχιλλέα, ο Παυσανίας τον θείο του Λεωνίδα, ο Zhukov τον Kutuzov και ο Churchill τον Wellington. Που οι ηγέτες που θα φέρουν πίσω την αίγλη του αρχαίου ελληνικού κάλλους για να ελκύσουμε την εκτίμηση των ξένων, αντί τον χλευασμό τους; Που οι ηγέτες που θα αναδείξουν το αθάνατο πνεύμα της φυλής μας για να τύχουμε της ευμενείας ολόκληρου του πλανήτη που περιμένει πότε επιτέλους θα καταστούμε αντάξιοι του μεγαλείου των προγόνων μας; 

Μας δουλεύουν κανονικά και οι δύο!


Οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της FYROM Ζάεφ δείχνει περίτρανα ότι κοροϊδευόμαστε! Συγκολλώντας το παζλ των δηλώσεων και των κινήσεων της κυβέρνησης στο θέμα, μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε ένα ασφαλές συμπέρασμα:
Ότι το Μακεδονικό ζήτημα δεν πάει για κάποια λύση, αλλά ότι χρησιμοποιείται για να πρωταγωνιστεί στις ειδήσεις αντί για τα μέτρα νέας λιτότητας που έρχονται!

Τι ακριβώς είπε ο κ Τσίπρας χτες στο Νταβός, μετά από …2ωρο προπαγανδιστικό ποδαρόδρομο στο χιόνι; Παρουσία του κ Ζάεφ διευκρύνισε ότι πρώτα θα λυθούν τα προβλήματα αλυτρωτισμού που θέτουν τα Σκόπια και μετά το όνομα!

Τι απάντησε ο κ Ζάεφ; Ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου σε «Κίρο Γκλιγκόροφ» και της εθνικής οδού σε «Φιλίας των λαών»! Καλώς. Για το Σύνταγμα και τα σχολικά βιβλία, κουβέντα! Δεν είναι εκεί το θέμα.

Κανονικά, η δήλωση του κ. Τσίπρα θα έπρεπε να ανησυχεί τον Ζάεφ. Και τον ανησυχεί! Αλλά, είναι πολύ καλός ηθοποιός. Τι σημαίνει αυτό που είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός;

Ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν αλλαγές στο σκοπιανό Σύνταγμα και μετά να συζητηθεί η αλλαγή στο όνομα! Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι! Γιατί;

Ο κ Ζάεφ είναι μειοψηφία στη Βουλή με 49 έδρες. Πρώτο κόμμα είναι το εθνικιστικό VMERO με 51 έδρες επί 120 του κοινοβουλίου. Ο κ Ζάεφ έχει κυβέρνηση μειοψηφίας σε συνεργασία με δύο αλβανικά κόμματα, που του δίνουν μια αναιμική πλειοψηφία. Το εθνικιστικό κόμμα δεν θέλει καμιά συμφωνία για αλλαγή ονόματος, όπως και δύο ακόμα από τα μικρά εθνικιστικά κόμματα της χώρας. Ο πρόεδρος της Βουλής, επίσης, προέρχεται από το VMERO. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι ο κ Ζάεφ, όπως ακριβώς και ο κ Τσίπρας, για να επιζήσει κυβερνητικά, οικονομικά και πολιτικά χρειάζεται τη στήριξη των «απ έξω». Κυρίως των Αμερικάνων και των Γερμανών που θέλουν τη χώρα του στο ΝΑΤΟ. Επομένως, είναι πρόθυμος να παριστάνει ότι κάνει υποχωρήσεις μεγαλύτερες από τους εθνικιστές για να εδραιώσει τη θέση του. Ήδη, οι εθνικιστές της πλειοψηφίας τον κατηγορούν ότι είναι έτοιμος να πουλήσει το όνομα και τις διεκδικήσεις «των Μακεδόνων» και να δεχτεί μια σλαβοαλβανική εθνότητα!

Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Για να αλλάξει το Σύνταγμα με τις αλυτρωτικές διατάξεις χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων. Πράγμα αδύνατο με τη σημερινή σύνθεση της Βουλής. Επομένως, κάθε τι που λέγεται για απαλοιφή του αλυτρωτισμού από τους χάρτες της γείτονος είναι αερολογίες.

Όλα αυτά τα ξέρει πολύ καλά και η ελληνική πλευρά. Η οποία, όπως και η σκοπιανή, είναι κόμμα μειοψηφίας, που έχει σχηματίσει κυβέρνηση χάρι στη σύμπραξη με ένα ακροδεξιό κόμμα. Και, όπως και η σκοπιανή πλευρά, έχει ανάγκη τους «απ έξω» για να υπάρχει στην εξουσία!

Η Αθήνα, υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα τα χαλάσει με τις ΗΠΑ που θέλουν ένταξη της FYROM μέχρι τον Ιούνιο που είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Και θα παριστάνει την πρόθυμη μέχρι που να αποδειχτεί ότι οι απρόθυμοι είναι οι απέναντι! Πρόκειται για ένα κλασικό διεθνές διπλωματικό παιχνίδι, όπου κανείς δεν θέλει να χρεωθεί την άρνηση, που θα έχει επιπτώσεις δυσαρέσκειας και εκδικητικότητας από τους «μεγάλους». Καλή ώρα σαν την αναγνώριση ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ πριν από περίπου 20 χρόνια.

Το τραγικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως υποχρεώνεται σ αυτό το παιχνίδι ενώ η θέση σχεδόν όλων των μελών και στελεχών του είναι υπέρ της αναγνώρισης της FYROM ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»! Έχουν διαδηλώσει κι όλας γι αυτό!

Επειδή, όμως, θέλουν την εξουσία πάση θυσία, και η εξουσία δίνεται από το λαό με ψήφους, και ο λαός στην πλειονότητά του δεν θέλει τα Σκόπια ως Μακεδονία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη, έχει πάρει τη γραμμή Καραμανλή του 2008 και πάνω σ αυτήν βαδίζει! Για την ακρίβεια, τη γραμμή Μολυβιάτη.

Τι έλεγε η γραμμή Καραμανλή; Σύνθετη ονομασία με σαφή προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων και απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων από το Σύνταγμα και τους χάρτες! Ό,τι δηλαδή και ο κ Τσίπρας!

Το καταπληκτικό είναι ότι η κυβέρνηση, μ αυτή την τακτική έχει παγιδέψει τη ΝΔ, προκαλώντας την να δείξει τη θέση της στο θέμα, ξέροντας ότι η ΝΔ δεν μπορεί να απαρνηθεί τη δική της στάση του 2008! Χωρίς, όμως, να ενημερώνει επίσημα γι αυτή τη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση! Ίσως ακριβώς γι αυτό! Για να την λοιδορεί αντιπολιτευτικά, σε ένα πολιτικάντικο παιχνίδι, που είναι έξω από τα όρια του κοινοβουλευτισμού και που αδυνατίζει την ελληνική θέση.

Τι να την κάνει, όμως, τη δύναμη η κυβέρνηση, όταν έχει ποντάρει στο πιο σίγουρο άλογο, που λέγεται σκοπιανό κοινοβούλιο; Το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει το Σύνταγμα; Αυτός είναι και ένας σοβαρός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τον Καμένο να κάνει τις τσαρλατανιές του με το όνομα. Παριστάνει τον πατριώτη στους ψηφοφόρους του για να διασωθεί, όντας σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα του χρειαστεί να ψηφίσει! Θα μείνει, όμως ο …αταλάντευτος πατριωτισμός του!

Αντίθετα, η κυβέρνηση τη θέλει τη διατήρηση του Μακεδονικού ζητήματος σε πρώτο πλάνο στην Ελλάδα. Για να συζητάνε και να διαδηλώνουν οι Έλληνες για το Μακεδονικό και όχι για το Οικονομικό. Από το οποίο έχουν χάσει το μισό τους βιός και θα χάσουν ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι. Με τα μέτρα που υπέγραψε και θα υπογράψει το επόμενο δίμηνο. Αυτά που λέει ότι δεν θα έρθουν!
Το Νταβός έχει μείνει στη μνήμη μας από τη συγνώμη του Ανδρέα με το Mea Culpa για το Κυπριακό. Ο Τσίπρας δεν ξέρει τι θα πει συγνώμη. Ξέρει τι θα πει Mea Colpa όμως. Και τα εφαρμόζει και με το Σκοπιανό ζήτημα.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Νίμιτς και Soros πάνε πακέτο - Ποια είναι τα τσιράκια του Soros στην Ελλάδα; (Κρατήστε αυτή τη λίστα στο αρχείο σας)


Θα ζητήσει η κυβέρνηση να αλλάξει ο, έμμισθος από τον Soros, διαμεσολαβητής του ΟΗΕ;

Mας πληροφόρησε ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάζης σε μία τηλεοπτική συνέντευξη ότι,

«Ο κύριος Νίμιτς είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ‘CDRSEE‘ το οποίο κέντρο χρηματοδοτείται από το γνωστό ‘Open Society Fund – Macedonia’ του κύριου Σόρος και το οποίο έχει έδρα την Θεσσαλονίκη και ..  χρηματοδοτείται και από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης…» και όλοι αυτοί γενικώς τώρα συζητάνε για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο σκοπός του CDRSEE [CENTER FOR DEMOCRACY AND RECONCILIATION IN SOUTHEAST EUROPE] είναι με δυο λόγια, να ξαναγράψει την ιστορία στην νοτιοανατολική ευρώπη, στην περιοχή μας, για την «ειρήνη», την «δημοκρατία» και την «αγάπη». (όπως περίπου μας τα λένε και οι οικουμενιστές)

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που εμπλέκονται σε αυτόν τον οργανισμό, είναι και πολύ άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και του υπ. εξ. της Ελλάδος, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων χωρών, πληθώρα ΜΚΟ, εταιρειών και μεγαλοεπιχειρηματιών, στελεχών τραπεζών και πάει λέγοντας. Παραθέτουμε πιο κάτω όλη την λίστα. Και αυτό που θα δείτε φανταστείτε το για κάθε οργανισμό/ΜΚΟ σε κάθε γωνιά του κόσμου. Όλοι δικτυωμένοι αναμεταξύ τους και δικτυωμένοι επίσης με τους πρόθυμους εγχώριους γενίτσαρους της εκάστοτε χώρας. Όλοι για να διαμορφώσουν την κάθε γωνιά του κόσμου στο πρότυπο μιας ομοιογενούς «κοινωνίας των πολιτών».



Οι χρηματοδότες από την ιστοσελίδα του CDRSEE

http://cdrsee.org/donors



Προσέξτε το «Foundation open society for Macedonia” του George Soros...



Private Sector

Erste Stiftung

Coca Cola HBC

National Bank of Greece

Titan

Samaras & Associates – Consultants Engineers

ING

Hyatt Regency Thessaloniki

Alpha Bank



Individuals



Mr. Stathis Potamitis

Mr. Pekin Baran

Mr. John Brademas

Mr. Nikos Efthymiadis

Mr. Matthew Nimetz

Mr. Stacey A. Polites

Mr. A.G. Spanos

Mr. Rigas Tzelepoglou

Mr. Spiros Voyadzis

USA anonymous donor since 1998



Foundations, Organizations and Institutions



European Fund for the Balkans

Friedrich Ebert Stiftung

Balkan Trust for Democracy

Pro Victimis

Central European Initiative

United States Institute of Peace

Institute for Sustainable Communities

Open Society Foundations

A.G. Leventis Foundation

Dr. Mahringer Peter Fonds

Foundation Open Society for Macedonia

The Cyprus Federation of America

The Greek-Turkish Business Council, Mr.Osman Kavala

IREX

The Winston Foundation for World Peace

Central European University

Sabanci University

Open Society Institute Sofia

University of Bucharest

Government, Governmental Organizations

The European Commission

DG Enlargement (Instrument for Pre-Accession)

The United States Agency for International Development

Austrian Development Agency (ADA)

National Endowment for Democracy

UNDP in Cyprus

The Austrian Government, Ministry for Education and Cultural Affairs

CARDS Destabilization and Stabilization Programme

The European Initiative for Democratic and Human Rights

AENAS Programme

European Agency for Reconstruction

The German Ministry of Foreign Affairs

Stability Pact for Southeast Europe

Dimos Thessaloniki

The Hellenic Republic, Ministry of Foreign Affairs

Institut für Auslandsbeziehungen

KulturKontakt Austria

The Principality of Liechtenstein

The Norwegian Government, Royal Ministry of Foreign Affairs

The Swedish Government, Ministry of Foreign Affairs

Swiss Agency for Development and Cooperation

IrishAid

The United States Government, Department of State

The United Kingdom, Foreign and Commonwealth Office

Norwegian People’s Aid Regional Office Southeast Europe

Ηρθαν στο φως τα πρώτα λείψανα Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο!


Έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, θα αναπαυθούν επιτέλους εν ειρήνη χιλιάδες Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο.

Οι εργασίες για την εκταφή των οστών όσων έχασαν τη ζωή τους στο Έπος του '40 έφεραν χθες το πρωί στο φως τα πρώτα λείψανα μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης για τους Ελληνες που ήταν παρόντες...

Οι εργασίες που άρχισαν χθες συνιστούν την έναρξη της διαδικασίας αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής οστών Ελλήνων πεσόντων στα νεκροταφεία των χωριών Βουλιαράτες και Κλεισούρας. Πραγματοποιήθηκαν παρουσία της μεικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής, κοντά στο διατηρητέο νεκροταφείο από το 1941, στο σημείο Ντραγκότ του νομού Τεπελενίου.

Ιστορική χαρακτήρισε τη στιγμή η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, που επίσης παρευρέθηκε στην έναρξη των εργασιών, διότι -όπως είπε- «πρόκειται για τους τελευταίους άταφους πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», επισημαίνοντας ότι το πράσινο φως γι' αυτή τη θετική εξέλιξη ήταν καρπός των συνομιλιών της Κρήτης τον περασμένο Νοέμβριο, μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Στην ανάπαυση των ψυχών των στρατιωτών μας, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-41, αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαιρετίζοντας την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν επί του αλβανικού εδάφους, οι οποίοι είτε ετάφησαν πρόχειρα είτε καθόλου, ανέρχεται σε περίπου 8.000.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Με 130.000 πλειστηριασμούς, ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο «εξασφαλίστηκε» η δόση


Οι 10.000 θα γίνουν φέτος, οι 120.000 την επόμενη τριετία – Τον Μάιο κρίνεται αν η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει το 2019 – Αύξηση ΦΠΑ σε πέντε νησιά από 1η Ιουλίου.

Την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση δόσης 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα πήρε το χθεσινοβραδινό Eurogroup ανοίγοντας παράλληλα τον κύκλο των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος που είναι πιθανό να επιτρέψουν την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» για το χρέος είναι το μοντέλο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2016 και συνδέει την ελάφρυνση χρέους, «εφόσον απαιτείται», με την ανάπτυξη της χώρας. Ο υπουργός Oικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για ένα «καλό Eurogroup για την Ελλάδα».

Το γενικό πλαίσιο είναι θετικό, ωστόσο υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως τη νύχτα της Δευτέρας και οι οποίες καταδεικνύουν τις δυσκολίες για τη χώρα και την κυβέρνηση.

40.000 πλειστηριασμοί, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ στα νησιά Πέρα από το «σπάσιμο» της δόσης, η διαρροή της Έκθεσης Συμμόρφωσης των Θεσμών (Compliance Report) αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων το 2018, και σε «40.000 το χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια», δηλαδή από το 2019 ως το 2021 (σελ. 17).

Επίσης, και πάλι με βάση το Compliance Report (σελ 65), η Ελλάδα δεσμεύεται ότι φέτος τον Μάιο θα φέρει από το 2019 τη μείωση του αφορολόγητου (από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρω) «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την κυβέρνηση» εκτιμήσουν ότι αυτό απαιτείται για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε προειδοποιήσει για αυτό τον κίνδυνο το Σάββατο μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον το κείμενο προβλέπει αποκρατικοποιήσεις 1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, αύξηση του ΕΝΦΙΑ αν χρειαστεί λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών και κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) στο τέλος Ιουνίου.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για πλεόνασμα 3,5%  Το ανακοινωθέν του Eurogroup καλεί την Ελλάδα να διαμορφώσει και να παραμετροποιήσει το δικό της ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο. Ουσιαστικά το ελληνικό πρόγραμμα θα χτιστεί πάνω στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022 με στόχο την τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ως και το 2022.

Η δόση και οι πλειστηριασμοί Τα πρώτα 5,7 δισ. ευρώ της δόσης (3,3 δισ. για δανειακές υποχρεώσεις, 1,9 δισ. για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα) αναμένεται να εκταμιευθούν το Φεβρουάριο από τον ESM αφού πρώτα η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 15 περίπου προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (από τα 110 συνολικά της τρίτης αξιολόγησης).

Τον Απρίλιο, όταν οι Θεσμοί διαπιστώσουν ότι «τρέχουν» απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και έχουν εκκαθαριστεί ληξιπρόθεσμα ύψους 1 δισ. ευρώ, τότε θα εγκριθεί και το υπόλοιπο μέρος της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τα νέα προαπαιτούμενα  Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα μπει στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση με στόχο να τηρήσει τα 88 προαπαιτούμενα που απομένουν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου 2018-2022 από τη Βουλή (Μάιος 2018)
2.  Εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 (Μάιος 2018).
3. Από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς στο Δημόσιο (για ποσά πάνω από 500 ευρώ) θα γίνονται ηλεκτρονικά.
4. Αν χρειαστεί θα γίνουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
5. Αποκοπή λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Το Φεβρουάριο θα έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες. Θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών της επιχείρησης.
6. Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).
7. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019.
8. Ως τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.
9. Ως τον Μάρτιο θα πρέπει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος, του 65% της ΔΕΠΑ, του 5% του ΟΤΕ και του 35% των ΕΛΠΕ. Ως τον Ιούνιο ακολουθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή μια διαδικασία με αντίστοιχο όφελος. Συνολικά από τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται έσοδα 17 δισ. ευρώ από το 2017 ως το 2060.
10. Ως το τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα συμφωνήσουν στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ενιαία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Τι Δεν Κατάλαβαν Πολιτικοί, Δημοσιογράφοι, Διανοούμενοι Από Την Μεγαλειώδη Συγκέντρωση Στην Θεσσαλονίκη


Στην Μεγάλη Βρετανία ή Ηνωμένο Βασίλειο, ο ανώτατος άρχων, πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες θεωρούν τιμητικό σε επίσημες εκδηλώσεις και τελετές να φορούν την χαρακτηριστική σκωτσέζικη παραδοσιακή στολή με την καρό φούστα.

Στην Ελλάδα, σε μια εκδήλωση που ήταν για υπενθύμιση προς όλες τις πλευρές ότι η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική και κάποιοι φόρεσαν τις παραδοσιακη Μακεδονίτικη στολή, κανάλια, κόμματα αλλά και Έλληνες διανοούμενοι είχαν το θράσος να χαρακτηρίσουν όσους τις φόρεσαν αλλά και συνολικά την εκδήλωση ως ακροδεξιούς και γραφικούς.

Οι περίφημοι ταγοί των Ελλήνων, προφανώς έχουν χάσει την επαφή τους με την Ελληνική κοινωνία κλεισμένοι στον γυάλινο πύργο μεταξύ Κολωνακίου και Βουλής. Ούτε είδαν, ούτε άκουσαν, ούτε κατάλαβαν τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς καμία κομματική, πολιτική ή άλλη εντολή, απλοί άνθρωποι, από μικρά παιδιά με τους γονείς τους και τους παππούδες τους, μαζεύτηκαν για να στείλουν ένα σιωπηλό μήνυμα, χωρίς φωνές και κραυγές, απλά με την παρουσία τους, ότι δεν μπορεί το γειτονικό κράτος να κλέβει την ονομασία των Ελλήνων.

Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης έστειλε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι οι Ελληνες έχασαν την εθνική τους συνείδηση, που πιστεύουν ότι δεν ξέρουν Ελληνικά , που πιστεύουν ότι έχουν βουλιάξει στον καναπέ.

Δεν έκαναν τουρισμό, ακόμα και οι χιλιάδες των Ελλήνων που πήγαν στην Θεσσαλονίκη από όλες τις γωνιές της χώρας. Από το υστέρημα τους, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης ήθελαν να είναι εκεί. Ήθελαν με την παρουσία τους να βροντοφωνάξουν σε όλο τον κόσμο ότι το όνομα της Μακεδονίας και το χώμα της, το ποτισμένο με αίμα στους μακεδονικούς αγώνες, στον Α” Παγκόσμιο πόλεμο, στον Β” Παγκόσμιο πόλεμο ακόμα και στον Εμφύλιο, δεν παραδίδεται, δεν εκχωρείται, δεν πωλείται.

Καλά θα κάνουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι ακόμα και διανοούμενοι να ξανασκεφτούν τι λένε και να αναλύσουν την προσέλευση των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Θεσσαλονίκη από διαφορετική σκοπιά.

Η συγκέντρωση ήταν απόδειξη και απάντηση ότι οι Έλληνες ασφαλώς και έχουν σχέση με την 3.000 ετών ιστορία του τόπου τους και ότι αν χρειαστεί θα επαναλάβουν και θα γράψουν νέες ιστορικές σελίδες ακόμα και με το αίμα τους. Η αίσθηση της πατρίδας, κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι εξαντλείται στις κερκίδες των γηπέδων όταν παίζει η Εθνική Ελλάδος.


Μαύρα μαντάτα για τον Α.Τσίπρα και την κυβέρνηση του – Το Σκοπιανό γίνεται «σημαία» ξεσηκωμού και σφοδρών αντιδράσεων της κοινωνίας που δεν αντέχει άλλα μέτρα


Και ξαφνικά η κυβέρνηση δέχεται χαστούκια από παντού με την άνεση του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη. Είναι το Σκοπιανό, είναι η αξιολόγηση η οποία ενώ υποτίθεται είχε κλείσει, δεν κλείνει, αλλά παραμένει ανοιχτή με αστερίσκους, είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και γενικότερα οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων μετατρέπεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι και την Κυριακή πίστευαν στην κυβέρνηση πώς οι αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες και επιχείρησε ο κ. Τσίπρας να τα βρει με τον Ιερώνυμο προκειμένου να ελέγξει την Εκκλησία.

Βιάστηκε όμως ο κ. Τσίπρας να βγάλει συμπεράσματα. Ο Αρχιεπίσκοπος όπως φάνηκε δεν εκπροσωπεί την Ιερά Σύνοδο, η οποία με την παρουσία αρκετών Ιεραρχών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ζήτησε να μην υπάρχει στο όνομα των Σκοπίων ο όρος «Μακεδονία», ενώ όπως ανέφεραν οι πληροφορίες στην Αρχιεπισκοπή «έσπασαν» τα τηλέφωνα από ιερείς και Ιεράρχες οι οποίοι ζητούσαν από τον κ. Ιερώνυμο να αλλάξει γραμμή και να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Ερώτημα βεβαίως αποτελεί ακόμη και η στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει πώς δεν δέχεται τον όρο «Μακεδονία». Με 500.000 κόσμο στο συλλαλητήριο και γενικευμένες αντιδράσεις είναι δύσκολο για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να κάνει κυβίστηση (αν και είναι σύνηθες για τον κ. Καμμένο) και να δεχθεί ένα όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Υπάρχουν επίσης και πολλές αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη που έχουν πανικοβληθεί από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις τους του εκφράζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τον προβληματισμό πώς «μπορεί να περάσαμε τα μνημόνια το »Μακεδονία» όμως είναι πολύ δύσκολο να περάσει».


Και εκεί λοιπόν που η κυβέρνηση φαίνονταν να είχε να διαχειριστεί μόνο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προκύπτουν «σύννεφα» και στην αξιολόγηση, με τους δανειστές να απαιτούν νέα μέτρα ή επίσπευση μέτρων προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση και να πάμε στην επόμενη αξιολόγηση.

Τα μέτρα δε που ζητούν έχουν πολύ μεγάλο κόστος. Πρόκειται για τους πλειστηριασμούς και την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου. Συγκεκριμένα μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει να γίνουν 130.000 πλειστηριασμοί. Η αρχή θα γίνει με 10.000 πλειστηριασμούς εντός του τρέχοντος έτους.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών σημειώνουν ότι από το Μάρτιο και μετά θα πρέπει να ανέβει ο ρυθμός των πλειστηριασμών στους 1.000 το μήνα, για να φτάσουμε στις 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018, δηλαδή λίγο πριν μπούμε στο «καυτό» 2019 που περιμένουν τα «τσεκούρια» στις συντάξεις και πιθανώς η πρόωρη μείωση του αφορολογήτου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτοί οι υπολογισμοί δεν είναι αυθαίρετοι αλλά συνδέονται με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM για τη διαχείριση του απίστευτου όγκου των προβληματικών δανείων. Και τι γίνεται από το 2019 και μετά; 40.000 πλειστηριασμοί ετησίως για τα επόμενα 3 χρόνια!

Το σκεπτικό των τεχνοκρατών ξεκινά από τη διαπίστωση ότι από το ξέσπασμα της κρίσης, έχει υπονομευθεί η κουλτούρα των πληρωμών, συμβάλλοντας, μάλιστα, κατά την εκτίμηση τους, στην επιμήκυνση αυτής της κρίσης. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, παρά το ότι οι Ευρωπαίοι ήταν αντίθετοι, οι ελληνικές Αρχές εφάρμοσαν ένα μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς, που κράτησε ως το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Στη συνέχεια, οι πλειστηριασμοί κρατήθηκαν σε πολύ χαμηλούς αριθμούς λόγω των παρατεταμένων απεργιών των δικηγόρων αλλά και της δράσης ακτιβιστών, με αποτέλεσμα ενώ ήταν προγραμματισμένοι 5.600 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 1,1 δις ευρώ το 2017, πραγματοποιήθηκαν ελάχιστοι. Κάνοντας μια αντιπαραβολή με τα όσα συνέβαιναν πριν από 10 χρόνια, η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ τότε τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονταν σε μονοψήφια ποσοστά, είχαν ολοκληρωθεί 58.849 πλειστηριασμοί.

Τα μέτρα αυτά, προκαλούν αντιδράσεις στην κοινωνία, όπως επίσης και αυτά που πέρασαν πρόσφατα από τη Βουλή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ήδη, οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους με τα τρακτέρ και σχηματίζουν τα πρώτα μπλόκα, ενώ οι κοινωνικές αντιδράσεις γενικεύονται κατά της κυβέρνησης που ψάχνει να βρει τρόπους να διατηρήσει «ζωντανό» το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια.