ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ηρθαν στο φως τα πρώτα λείψανα Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο!


Έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, θα αναπαυθούν επιτέλους εν ειρήνη χιλιάδες Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο.

Οι εργασίες για την εκταφή των οστών όσων έχασαν τη ζωή τους στο Έπος του '40 έφεραν χθες το πρωί στο φως τα πρώτα λείψανα μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης για τους Ελληνες που ήταν παρόντες...

Οι εργασίες που άρχισαν χθες συνιστούν την έναρξη της διαδικασίας αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής οστών Ελλήνων πεσόντων στα νεκροταφεία των χωριών Βουλιαράτες και Κλεισούρας. Πραγματοποιήθηκαν παρουσία της μεικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής, κοντά στο διατηρητέο νεκροταφείο από το 1941, στο σημείο Ντραγκότ του νομού Τεπελενίου.

Ιστορική χαρακτήρισε τη στιγμή η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, που επίσης παρευρέθηκε στην έναρξη των εργασιών, διότι -όπως είπε- «πρόκειται για τους τελευταίους άταφους πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», επισημαίνοντας ότι το πράσινο φως γι' αυτή τη θετική εξέλιξη ήταν καρπός των συνομιλιών της Κρήτης τον περασμένο Νοέμβριο, μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Στην ανάπαυση των ψυχών των στρατιωτών μας, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-41, αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαιρετίζοντας την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν επί του αλβανικού εδάφους, οι οποίοι είτε ετάφησαν πρόχειρα είτε καθόλου, ανέρχεται σε περίπου 8.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου