ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Λεφτά υπάρχουν: Η ελίτ αυξάνει συνεχώς τα πλούτη της παρ’ όλη την κρίση


Τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας φαίνεται ότι όχι μόνο δεν αγγίζουν αρνητικά ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, αλλά αποδεικνύονται και κερδοφόρεςΉδη από το 2013, αυξήθηκαν κατά 11% οι UHNW Έλληνες πολίτες με περιουσία που υπερβαίνει τα 30 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την τότε έρευνα της Waelth-X οι πιο πλούσιοι συμπολίτες μας αύξησαν στο διάστημα αυτό την περιουσία τους κατά 20%. (σ.σ.: UHNW (Ultra high-net-worth) άτ
ομο θεωρείται αυτός που έχει καθαρό ενεργητικό πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια).

Μπορεί η όξυνση της χρηματοοικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης να έχει επιφέρει σημαντικές απώλειες στα εισοδήματα των μέσων και κατώτερων εισοδηματικών τάξεων και βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, ωστόσο η παγκόσμια οικονομική ελίτ παραμένει αλώβητη.

Η τέταρτη έκδοση της κορυφαίας αυτής έκθεσης για το 2015-2016 για την παγκόσμια οικονομική ελίτ παρουσιάζει μικρότερη αύξηση το 2015, καθώς ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ 30 ή περισσότερα εκατομμύρια δολάρια του καθαρού ενεργητικού αυξήθηκε μόλις κατά 0,6% και ο συνολικός παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 0,8%. Παρά αυτή την πενιχρή ανάπτυξη, τα άτομα που απαρτίζουν την παγκόσμια οικονομική ελίτ και αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,004% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, εξακολουθούν να ελέγχουν το 12% του πλούτου της.

Τα UHNW άτομα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική UHNW είδαν υποχώρηση του πλούτου τους κατά 2,4% καθώς οι αγορές μετοχών, τοπικά νομίσματα και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συλλογικά είχε αρνητικές καθαρές αποδόσεις. Αντίθετα, της Ασίας του Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο 3,9% καθώς οι εξαιρετικά πλούσιοι σε ορισμένες αγορές συνέχισαν να επωφελούνται από τη δυναμική επέκταση των επιχειρήσεων και την οικονομική ανάπτυξη. Στην Αμερική, ήταν η ελίτ της Λατινικής Αμερικής και όχι της Βόρειας Αμερικής, που κατάφερε να επιτύχει μια μέτρια αύξηση 1,5% του πλούτου της.





Σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, είναι οι υψηλότερες τάξεις του πληθυσμού των UHNW που βιώνουν τη μεγαλύτερη επιτυχία, δηλαδή η κορυφή της πυραμίδας μιας τοπικής ελίτ. Η έκθεση επισημαίνει ότι το 2015 οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 5,4%, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ενώ συλλογικά άλλα επίπεδα είδαν τον πλούτο τους να συρρικνώνεται κατά 0,6%.
Ακόμα πιο πλούσιοι μέχρι το 2020
Σύμφωνα με την έρευνα, ο παγκόσμιος πλούτος των UHNW αναμένεται να φτάσει τα 46.200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020
Ο πλούτος των UHNW αναμένεται να αυξηθεί σε ένα σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9%.
Ο πληθυσμός των UHNW αναμένεται να υπερβεί τα 318.000 άτομα μέχρι το 2020.
class="gold-txt">
Ο πλούτος συνεχίζει να αυξάνεται γενιά με γενιά
Οι UHNW ηλικίας κάτω των 30 ετών αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των εξαιρετικά πλούσιων του παγκόσμιου πληθυσμού και το 0,3% των UHNW.
Τα UHNW άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω είναι επτά φορές πλουσιότερα από ό, τι εκείνα κάτω των 30 και έχουν πλούτο σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του μέσου όρου των UHNW σε παγκόσμιο επίπεδο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου