ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ψάχνουν παραμύθι για να σερβίρουν το Μνημόνιο-4


Αφού για πρώτη φορά θα κλείσει αξιολόγηση χωρίς επιπλέον λιτότητα, όπως λέει ο Τζανακόπουλος, αφού για κάθε ευρώ αρνητικού μέτρου θα υπάρχει ένα ευρώ θετικού μέτρου, τι μύγα τσίμπησε τον Σκουρλέτη και ζητάει να ψηφιστούν τα μέτρα με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή; Γιατί να μην τα ψηφίσουν μόνο οι 153 των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να έχουν όλη τη δόξα δικιά τους;

«Ο κ. Σκουρλέτης δεν μίλησε θεσμικά αλλά πολιτικά» δήλωσε ο Τζανακόπουλος, νομίζοντας πως απευθύνεται σε ηλίθιους. Ενα πολιτικό ερώτημα βάζουμε κι εμείς: γιατί ο Σκουρλέτης, που είναι εξαιρετικά σκληρός στην πολιτική αντιπαράθεση, αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μέτρα που υποτίθεται ότι έχουν απόλυτα θετικό πρόσημο και που θα συνέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ να εγγραφούν αποκλειστικά στο δικό του ενεργητικό;

«Δεν ανταποκρίνονται όλα όσα λέγονται στην Αθήνα στις αποφάσεις που πήραμε από κοινού» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Σόιμπλε, μιλώντας στο ετήσιο γεύμα των Ξένων Ανταποκριτών στο Βερολίνο. Και δεν αναφερόταν, βέβαια, στον Σκουρλέτη (που άλλωστε δεν είχε μιλήσει ακόμα), αλλά στην προπαγανδιστική μηχανή που είχε βάλει μπροστά το Μαξίμου. Μπορεί ο Σόιμπλε να μην είχε πληροφορηθεί για τις γελοίες δηλώσεις Σπίρτζη στα Γιάννινα, που κήρυξε το τέλος της λιτότητας, σίγουρα όμως τον είχαν ενημερώσει για τα πανηγυρικά non paper του Μαξίμου και τα όσα είπαν στη συνέχεια ο Τσίπρας και ο Τζανακόπουλος. Οτι δήθεν, υπήρξε πολιτική συμφωνία στις Βρυξέλλες, πως για κάθε αρνητικό δημοσιονομικό μέτρο (π.χ. μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων) θα υπάρχουν ισόποσα θετικά μέτρα (φορολογικές ελαφρύνσεις κ.ά.). Κι όταν ο Σόιμπλε λέει -όσο πιο κομψά μπορεί- ότι στην Αθήνα λένε ψέματα, ξέρει τι λέει.

Στην πρώτη μας ανάλυση, αμέσως μετά τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη του 2017, που έγινε εκτός Eurogroup, σε άτυπη σύσκεψη με την τρόικα και άλλα στελέχη των ιμπεριαλιστών δανειστών, γράφαμε: «Αφού τα μέτρα που από τους ιμπεριαλιστές δανειστές απαιτήθηκε να ψηφιστούν προληπτικά, απαιτήθηκαν γιατί κρίθηκε ότι το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο δεν επαρκεί για να παραχθούν “πρωτογενή πλεονάσματα“ ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 “και μεσοπρόθεσμα“ (δηλαδή για μια σειρά ετών), πώς μπορεί να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως διασαλπίζει η εκκωφαντική προπαγάνδα των Τσιπραίων; Αφού τα προληπτικά μέτρα αποτελούσαν από την αρχή απαίτηση του ΔΝΤ, που προβλέπει δημοσιονομικό κενό ήδη από το 2018, πώς είναι δυνατόν να  λειτουργούν σαν “καθρέφτης“, δηλαδή ό,τι κόβεται με ένα μέτρο να προστίθεται με ένα άλλο;».

Στις δηλώσεις που έκανε ο Ντεϊσελμπλούμ αμέσως μετά το τέλος των εργασιών του Eurogroup είχε πει: «Οι θεσμοί θα εργαστούν με τις ελληνικές αρχές επί του πρόσθετου πακέτου δομικών μεταρρυθμίσεων, κοιτάζοντας το φορολογικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό σύστημα και επίσης τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Και ο «φιλέλληνας» Μοσκοβισί είχε βάλει τη δική του πινελιά: «Τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα που θα προ-νομοθετηθούν για την περίοδο που θα ακολουθήσει αμέσως μετά το πρόγραμμα θα χρησιμεύσουν για να καθησυχάσουν όλους τους εταίρους ως προς τη δέσμευση της Ελλάδας για τη διατήρηση υγιών δημοσιονομικών πολιτικών στο μέλλον». 

Κανένας τους δεν μίλησε για «αντίμετρα ίσου ύψους». Ούτε καν το υπαινίχτηκε. Κι εμείς σχολιάζαμε: «Το πιθανότερο είναι πως οι Τσιπραίοι, αφού έστυψαν το “βρόμικο“ μυαλό τους, βρήκαν προπαγανδιστικό επιχείρημα σ' αυτό που ήδη υπάρχει στο τρίτο Μνημόνιο (υπήρχε και στο δεύτερο): αν το “πρωτογενές πλεόνασμα“ ξεπεράσει το στόχο, τότε το 30% από το υπερβάλλον πηγαίνει στον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του χρέους και το 70% μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι στην επιστολή μετάνοιας και συμμόρφωσης που έστειλε στις 26 του περασμένου Δεκέμβρη στους δανειστές ο Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ξαναμοιράσει το υπερ-πλεόνασμα χωρίς την έγκριση της τρόικας και καθόρισε ότι οι τομείς που θα διατίθεται αυτό θα είναι κυρίως “αναπτυξιακοί“ (δηλαδή φοροαπαλλαγές στους καπιταλιστές)».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις, ο Ντεϊσελμπλούμ είχε πει πως τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν εφόσον δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος από την εφαρμογή των μέτρων (δηλαδή, εφόσον το «πρωτογενές πλεόνασμα» ξεπεράσει το στόχο που τέθηκε). Οταν ζητήθηκε από τον Τζανακόπουλο να σχολιάσει αυτή τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, άρχισε να «ρετάρει» και κατέφυγε στο βλακώδες επιχείρημα ότι ο Ντεϊσελμπλούμ είπε το αυτονόητο με βάση ό,τι ισχύει από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα!

Πλέον, ο Ντεϊσελμπλούμ το  έχει πει με τον πλέον επίσημο τρόπο. Σε ενημερωτικό έγγραφό του προς την ολλανδική Βουλή διευκρίνισε ότι τα λεγόμενα αντίμετρα θα εφαρμοστούν το 2019 μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου που θα τεθεί για το «πρωτογενές πλεόνασμα», εντός του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί από την υπεραπόδοση. Σε απλά ελληνικά, αν π.χ. το 2019 ο στόχος για το «πρωτογενές πλεόνασμα» θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, αλλά «πιαστεί» 4,5%, η ελληνική κυβέρνηση -πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας- θα μπορεί να πάρει «αντίμετρα» ύψους 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη Τρίτη, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2018-2021, που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, το «πρωτογενές πλεόνασμα» το 2018 θα είναι 3,8% του ΑΕΠ και το 2019 θα εκτιναχτεί στο 5% του ΑΕΠ, με την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων που απαιτούν οι δανειστές! Αυτοί που μέχρι τώρα έλεγαν ότι δε γίνεται μια οικονομία να πιάσει «πρωτογενή πλεονάσματα» 3,5% του ΑΕΠ για σειρά ετών και ζητούσαν «πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο», τώρα κάνουν λόγο για 5%! Είναι το παραμύθι που ψάχνουν, για να πουν στον ελληνικό λαό ότι, ναι μεν θα εφαρμοστούν νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 (πετσόκομμα αφορολόγητου), όμως θα υπάρξει υπεραπόδοση του «πρωτογενούς πλεονάσματος», οπότε θα ληφθούν «μέτρα ανακούφισης» ύψους 1,5%. Τα ίδια θα πουν και για το 2020, που αναμένονται νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (με το πετσόκομμα των συντάξεων).

Πρόκειται καθαρά για μπαλαμούτι. Δεν ξέρουμε αν οι ιμπεριαλιστές δανειστές θα δεχτούν αυτό το μπαλαμούτι, δεν το αποκλείουμε όμως. Το έχουν κάνει και άλλες φορές (και το ΔΝΤ, που εμφανίζεται σαν υποστηρικτής της «οικονομικής καθαρότητας»). Γιατί αυτό που ενδιαφέρει τους ιμπεριαλιστές είναι να προ-νομοθετηθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ τα «αντίμετρα» θα τελούν υπό την αίρεση, όχι της επίτευξης του στόχου για το «πρωτογενές πλεόνασμα», αλλά της υπέρβασης αυτού του στόχου. Φαίνεται πως για τη διαμόρφωση αυτής της «μαγικής εικόνας» εργάζονται εντατικά το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα και τα τεχνικά της κλιμάκια. Επειδή, όμως, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι πολύ άγρια (προσθέστε και τις νέες αντεργατικές ανατροπές), θέλουν λίγο χρόνο ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου