ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Η ΔΕΗ ζητά νέες αυξήσεις!....13 οι χρεώσεις που δεν αφορούν το ρεύμα!


4 στους 10 δεν έχουν να πληρώσουν για ρεύμα!!

Κατά 2,2 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ένα χρόνο – Στις 13 οι χρεώσεις που δεν αφορούν το ρεύμα.


Ενώ ήδη αφόρητα βάρη καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν στη Δημόσια Επιχείρηση, ανακοινώνεται και νέα αύξηση στο ρεύμα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο φορτική από το γεγονός ότι η ΔΕΗ αρχίζει πλέον να αποστέλλει κατά χιλιάδες τα εξώδικα σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβαρύνει την επιχείρηση με εκατοντάδες προσλήψεις (αρχαιολόγων και λοιπών ειδικοτήτων, ακόμη και… καλλιτεχνικού διευθυντή), για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, διαμορφώνουν μία εκρηκτική κατάσταση.

Μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να έφυγε, αλλά το απαραίτητο αγαθό του ρεύματος για κάποιους είναι είδος πολυτελείας. Ειδικά μετά το βαρύ χειμώνα όπου η ΔΕΗ βρήκε την ευκαιρία να φουσκώσει τους λογαριασμούς για όσους κατανάλωσαν πάνω από 2000 κιλοβατώρες φουσκώνοντας παράλληλα και τη γύρο «σάλτσα».

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ “χτυπάνε” ιδιαίτερα την μέση και φτωχή ελληνική οικογένεια καθημερινά. Το κοινωνικό τιμολόγιο των πολύ φτωχών επωμίζονται οι λιγότερο φτωχοί, σε μια χώρα που οι ανισότητες παίρνουν τραγικές διαστάσεις.

Εφιαλτικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που πιθανόν πάντως να έχουν επιδεινωθεί στο μεταξύ, πάνω από το 40% των Ελλήνων χρωστούν στην ΔΕΗ, ενώ μέσα σε ένα έτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά ένα δισ. ευρώ και ανέρχονται στα περίπου 2,2 δισ. ευρώ! 

Όπως αποκαλύπτεται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν γίνει ένα «πολυεργαλείο» για την είσπραξη δεκάδων τελών, φόρων και χρεώσεων. Ακριβαίνει κατά 42% εξαιτίας αυτών των χρεώσεων που αναγκάζεται η εταιρεία να συμπεριλάβει στα τιμολόγια της.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται 13 χρεώσεις εκ των οποίων ούτε οι μισές δεν αφορούν στο ρεύμα!

Υπάρχει όμως και πρόβλημα με τη διαδικασία χρέωσης του ρεύματος, καθώς μέχρι τις 2000 κιλοβατώρες είναι 0,0946 ευρώ/kWh, ενώ όταν η κατανάλωση υπερβαίνει το όριο αυτό η χρέωση, πάει 0,10252 ευρώ/kWh. 

Για παράδειγμα οι 1999 κιλοβατώρες στο τετράμηνο θα χρεωθούν: 189,1 ευρώ. Οι 2001 κιλοβατώρες θα χρεωθούν: 205,1 ευρώ. Διαφορά για μόλις 2 κιλοβατώρες: 16 ευρώ!

Μεγάλη επιβάρυνση φέρνουν τα λεγόμενα ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) με τη χρέωση να είναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση. 

Μέχρι τις 1600 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 0,00699 ευρώ/kWh. Από τις 1601 έως τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση ανεβαίνει στις 0,0157 ευρώ/kWh. Από τις 2001 έως τις 3000 κιλοβατώρες η χρέωση πάει τα 0,03987 ευρώ/kWh ενώ πάνω από 3000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,0448 ευρώ/kWh.

 Για παράδειγμα εάν ένας καταναλωτής το Νοέμβριο είχε κάψει 1999 κιλοβατώρες και στο επόμενο τετράμηνο αύξησε κατά μόλις 2 κιλοβατώρες την κατανάλωσή του, πλήρωσε αυτές τις δύο κιλοβατώρες 64,5 ευρώ ακριβότερα (αύξηση κόστους ρεύματος και αύξηση ΥΚΩ). 

Στην πράξη οι διαφορές στην κατανάλωση ήταν πολύ μεγαλύτερες και για αυτό οι λογαριασμοί σόκαραν όσους τους έλαβαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Για να γίνει αντιληπτό, ας πάρουμε την περίπτωση ενός νοικοκυριού σε πολυκατοικία που δεν είχε κεντρική θέρμανση.

 Το Νοέμβριο είχε κατανάλωση 1159 κιλοβατώρες και 386 κιλοβατώρες νυχτερινό, με το συνολικό κόστος για το ρεύμα (προμήθεια και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) να ανέρχεται στο τετράμηνο Ιούνιος – Οκτώβριος σε 215 ευρώ. 

Το ίδιο νοικοκυριό αύξησε την κατανάλωσή του λόγω θέρμανσης με κλιματιστικά και ηλεκτρικές θερμάστρες έφτασε στις 2102 κιλοβατώρες και στις 623 το νυχτερινό. Το συνολικό κόστος ανήλθε στα 483 ευρώ (αύξηση κατανάλωσης 81,3%, αύξηση λογαριασμού ρεύματος 124%)!

Για χιλιάδες νοικοκυριά η χρήση του ρεύματος ως υποκατάστατου του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου, είναι πλέον μονόδρομος και προκάλεσε την εκτίναξη στα ύψη των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Και η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις!

Αν και ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής ΡΑΕ παραδέχθηκε στη Βουλή ότι είναι άδικος ο επιμερισμός των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας -καθώς η χρέωση δεν είναι κλιμακωτή αλλά εάν κάποιος καταναλωτής ξεπεράσει το όριο αυτόματα χρεώνεται την μεγαλύτερη κλίμακα από την πρώτη κιλοβατώρα- η ΔΕΗ ζητά η χρέωση να αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι τα κόστη πετρελαίου έχουν μειωθεί δραστικά. 

Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε τα ΥΚΩ να μειωθούν και όχι να αυξηθούν όπως ζητά η διοίκηση της ΔΕΗ, προκαλώντας την αμηχανία του υπουργείου Ενέργειας.

Ο λογαριασμός περιλαμβάνει 

1. Πάγιο
2. Χρεωση προμήθειας
3. ΑΔΜΗΕ
4. ΔΕΔΔΗΕ
5. ΥΚΩ
6. ΕΤΜΕΑΡ
7. Λοιπές χρεώσεις
8. ΕΦΚ
9. Ειδικό τέλος Ν 2093/92
10. ΦΠΑ
11. Δημοτικά τέλη
12. ΤΑΠ
13. ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου