ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Η Άγκυρα «κλειδώνει» το Αιγαίο και απαιτεί τον έλεγχο ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού όταν ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ κάνει βόλτες στην Αθήνα συμμετέχοντας στη Διαβαλκανική Σύνοδο


Στην Αθήνα για τη Διαβαλκανική Σύνοδο βρίσκεται σήμερα ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χουλούσι Ακάρ την στιγμή που οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο, «περικυκλώνοντας» ελληνικά νησιά και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Έχει σημασία λοιπόν τι θα συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του κεντρικού ξενοδοχείου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος και τι θα ειπωθεί στον Τούρκο στρατηγό από τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, αλλά και από τον Πάνο Καμμένο, αφού είθισται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας φιλοξενίας να συναντά τους αρχηγούς των Ένοπλων Δυνάμεων.

Της 11η κατά σειρά Διαβαλκανική Σύνοδο των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ θα «ανοίξει» με ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον Πάνο Καμμένο, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα. Μετά την ομιλία του κ. Παυλόπουλου οι πόρτες ωστόσο θα κλείσουν.


Η Σύνοδος διεξάγεται σε μία κρίσιμη περίοδο, αφού τα Βαλκάνια φλέγονται με τους Αλβανούς, να σιγοντάρονται από τους Τούρκους, αλλά και από τις ΗΠΑ προκειμένου να επεκταθούν προς τα Σκόπια και το Κόσοβο. Επιδιώξεις πώς δεν αρέσουν καθ’ όλου στους Σέρβους, αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ντόμινο αναταραχών.

Ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα, θυμίζεται πώς η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας είχε ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο στρατηγός Χουλούσι Ακάρ μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων της Τουρκίας είχαν επιβιβαστεί και έκαναν «κρουαζιέρα» ανοιχτά των Ιμίων παραβιάζοντας μάλιστα τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σήμερα μάλιστα, που ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ θα βρίσκεται στην Αθήνα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, που βρίσκονται υπό τις διαταγές του, θα πραγματοποιούν δύο ασκήσεις, μία έρευνας και διάσωσης γύρω από το Καστελόριζο και η άλλη μια, με πραγματικά πυρά, σε μια μεγάλη περιοχή μεταξύ των Ψαρών της Σκύρου και της Ευβοίας.

Επίσης χθες, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ξεκινά επιχείρηση αστυνόμευσης στο κέντρο του Αιγαίου (NCAGS), όπου για τέσσερις ημέρες θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους, νηοψίες σε εμπορικά σκάφη και αλιευτικά, καλώντας όλα τα παραπλέοντα σκάφη να είναι σε επαφή με το επιχειρησιακό κέντρο της Σμύρνης και να υπακούουν τις εντολές του.


Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και αποτελεί σαφώς αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, Ιδίως, αφού τα πλοία, θα πρέπει ανατολικά των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές, να αναφέρονται στην Τουρκία!

Συγκεκριμένα με τη NAVTEX 474/17, η Τουρκία αναγγέλλει την πραγματοποίηση από 15-19 Μαΐου της τετραήμερης επιχείρησης DENIZ KURDU 2017, για «Ναυτική Συνεργασία και Κατεύθυνση Εμπορικών Πλοίων» (Naval Cooperation and Guidance For Shipping- NCAGS) σε όλο το μήκος και πλάτος των διεθνών υδάτων του Αιγαίου, βορείως του 37ο Παραλλήλου, βόρεια δηλαδή της Αμοργού και μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής.

Με τη NAVTEX αυτή καλούνται οι «αρχές ναυσιπλοΐας και τα εμπορικά, αλιευτικά σκάφη, μεγαλύτερα των 300 GRT, να συνεργασθούν με το Τουρκικό Ναυτικό Κέντρο (TNSC) που είναι εγκατεστημένο στη Σμύρνη, χωρίς καθυστέρηση».

Τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη καλούνται επίσης να αναφέρονται απευθείας στο Κέντρο της Σμύρνης όταν πλέουν στις περιοχές της άσκησης και να στέλνουν “FORMAT ALFA” 24 ώρες πριν εισέλθουν στην περιοχή NCAGS. Στην τουρκική NAVTEX αναφέρονται και η ηλεκτρονική διεύθυνση και τα τηλέφωνα του Κέντρου της Σμύρνης, στα οποία θα πρέπει να… αναφέρονται τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.

Για την αναβαθμισμένη αυτή τουρκική πρόκληση είχε προϊδεάσει η Άγκυρα, με την Υπηρεσία Ασφαλείας Ακτών να εκδίδει χάρτες στους οποίους να αποτυπώνει πώς ελέγχει το μισό Αιγαίο, από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά και να έχει την επιτήρηση στην περιοχή των Ιμίων και γύρω από αρκετά ακόμη ελληνικά νησιά επί 24ώρου βάσεως.

Είναι προφανές πώς η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με φόντο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και βεβαίως στην κυπριακή ΑΟΖ. Ιδίως, όταν νοιώθει απομονωμένη και βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με όλες τις δυνάμεις της ανατολικής Μεσογείου, αλλά κυρίως με τις ΗΠΑ λόγω των Κούρδων.

Ο στρατηγός Χουλούσι Ακάρ μπορεί να έφαγε χθες το βράδυ στην Πλάκα ως προσκεκλημένος της Ελλάδας, αλλά πριν έχει φάει αυτός και το καθεστώς Ερντογάν ένα ακόμη ισχυρό χαστούκι από την Ουάσιγκτον, που κατέστησε σαφή της στήριξη της στους Κούρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου