ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ετοιμαστείτε: Μέσω Βαυαρίας θα μας επιστρέφονται οι «παράτυποι μετανάστες» – Ποια είναι τα κέντρα transit


«Παράτυποι» μετανάστες που θα γίνονται με διαδικασίες fasto-track «νόμιμοι» από τις ελληνικές αρχές.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας μερικές μέρες πριν πανηγύριζε από τις Βρυξέλλες για την νέα συμφωνία (που φυσικά περιλαμβάνει την Ελλάδα) στο προσφυγικό, λίγοι ήξεραν τι μας περίμενε.

Σταδιακά ωστόσο αποκαλύπτεται το μέγεθος και τα…τετελεσμένα άλλης μίας συμφωνίας-κόλαφος για τους Έλληνες. Μόνο που αυτή τη φορά δεν αφορά εθνικό ή οικονομικό θέμα, αλλά το προσφυγικό.

Με την Εθνική Δεξιά στην Ευρώπη να έχει αποκτήσει σημαντικά ερείσματα ακόμη και στην γερμανική κυβέρνηση, η συμφωνία την οποία πρώτη απ’όλους η Ελλάδα δέχθηκε να συνάψει αφορά την άμεση επιστροφή προσφυγικών πληθυσμών στην εκάστοτε χώρα υποδοχής.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως το βάρος πέφτει σε χώρες όπως η Ελλάδα, που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια ως «πύλες εισόδου» για τους μετανάστες εξ ανατολάς.

Από τα εδάφη λοιπόν της Βαυαρίας, αναμένεται να μας στέλνονται σταδιακά σημαντικοί αριθμοί προσφύγων που θα κρίνονται «παράνομοι» στη Γερμανία και ως εκ τούτου θα επιστρέφονται με συνοπτικές διαδικασίες στην χώρα υποδοχής. 

Η βάση εξάλλου της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας , για την οποία θυμίζουμε πανηγύριζε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έγκειται στην επιστροφή προσφύγων κατά το δοκούν από τις γερμανικές αρχές.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το μέλλον των προσφύγων που προέρχονται από χώρες (π.χ. Αυστρία) με τις οποίες η Γερμανία δεν έχει συνάψει κάποια διμερή συμφωνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η παραμονή των προσφύγων στα κέντρα transit «κλειστού τύπου» δεν θα πρέπει να ξεπερνά την μία βδομάδα.

Έκτοτε το μέλλον τους παραμένει άγνωστο, δίχως να αποκλείεται η περίπτωση που χώρες σαν και την Ελλάδα επωμίζονται το βάρος και αυτών των πληθυσμών ίσως με μία συμπληρωματική συμφωνία.

Εκείνο που για την ώρα είναι σίγουρο αφορά την επανεισδοχή πολλών από εκείνους τους μετανάστες που κάποια στιγμή κατά τα προηγούμενα χρόνια καταγράφηκαν στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε πως για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ανέφερε ότι συμφωνήθηκε πως οι πρόσφυγες που εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας από γερμανικές αρχές και οι οποίοι έχουν εισέλθει στο σύστημα Euroduc από την Ελλάδα και την Ισπανία, θα επιστρέφονται σε αυτές τις χώρες.

«Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την Ισπανία και κυρίως την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου». Αυτό θα συμβαίνει μόνον αν οι αιτούντες άσυλο εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας- Αυστρίας, είχε διευκρινίσει η Α. Μέρκελ, έπειτα από την διμερή συμφωνία της με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου