ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

«Πόλεμος» κατασκόπων από την Τουρκία – Συναγερμός στην ΕΥΠ και τις αρχές Ασφαλείας – Ποιο είναι το εφιαλτικό σενάριο


Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΥΠ και στις αρχές Ασφαλείας της χώρας καθώς η Τουρκία φαίνεται πως έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο πολέμου κατασκόπων» και χτυπάει την Ελλάδα σε όλα τα σημεία με στόχο από την αποκάλυψη στρατιωτικών θέσεων έως και τον εντοπισμό των κινήσεων των «8» Τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες.

Η αποκάλυψη του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή χθες στη Βουλή, που αποκάλυψε ότι συνελήφθησαν και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι δύο Τούρκοι πολίτες στην Κυλλήνη. Για να αφεθούν μάλιστα ελεύθεροι ο υπουργός ανέφερε πώς υπήρξε η διαβεβαίωση από το τουρκικό προξενείο στην Αθήνα ότι έχουν σταθερή κατοικία στην Ελλάδα και ως τέτοια δηλώθηκε το τουρκικό προξενείο.

Είναι κάτι που συνέβη και στην περίπτωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, των Μητρετώδη και Κούκλατζη αλλά η Άγκυρα δεν δέχθηκε να δηλώσουν ως κατοικία το προξενείο της Ελλάδας και κρατούνται ακόμη και σήμερα. Η Ελλάδα ωστόσο είναι «κράτος δικαίου» όπως είπε ο κ. Κοντονής στη Βουλή και δεν ισοψηφίζει παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Όταν το ελληνικό προξενείο παρέστη στην δίκη των δύο Ελλήνων αξιωματικών και δήλωσε ως τόπο κατοικίας τους την έδρα του ελληνικού προξενείου της Αδριανούπολης, αντίστοιχο αίτημα μη κράτησης δεν έγινε δεκτό από το τουρκικό δικαστήριο. Η Ελλάδα όμως είναι κράτος δικαίου και δεν ισοψήφησε παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές. Αυτό το εκπέμπουμε ως μήνυμα, όχι μόνο στη γείτονα χώρα, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα από την οποία περιμένουμε μία πιο σταθερή στάση για το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ξέρουν γιατί κατηγορούνται», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Με το ίδιο σκεπτικό απελάθηκε μέσα σε δύο ημέρες ο Τούρκος δήθεν υπάλληλος του Δήμου Αδριανούπολης που παραβίασε τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο. Και σε εκείνη την περίπτωση κρίθηκε πώς ο Τούρκος δεν είχε σκοπό να παραβιάσει τα σύνορα και να βλάψει την Ελλάδα λειτουργώντας ως κατάσκοπος.

Το μείζον ωστόσο θέμα που έχει κάνει τις αρχές να προβληματιστούν είναι πώς αν οι Τούρκοι που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις κοντά σε στρατιωτικές μονάδες ή εγκαταστάσεις δεν είναι κατάσκοποι, τότε ίσως η Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν του χρησιμοποιεί ως αντιπερισπασμό ετοιμάζοντας ένα μεγαλύτερο χτύπημα σε κάποια σημείο του Αιγαίου ή του Έβρου. Αυτό μπορεί να είναι είτε θερμό επεισόδιο, αλλά είτε οργανωμένη κατασκοπεία.


Η ΕΥΠ και οι αρχές Ασφαλείας κρατούν πώς ο Τούρκος που μπήκε στον Έβρο έκανε λάθος, δήθεν εισβολή με το εκσκαπτικό μηχάνημα αλλά ντυμένος στην… τρίχα και πολλά ακόμη στοιχεία τα οποία εξετάζουν και προσπαθούν να ξεδιπλώσουν το πραγματικό σχέδιο της Άγκυρας που έχει ασφαλώς εθνικές διαστάσεις.

Σε αυτή τη φάση μεγάλη προτεραιότητα για την Τουρκία έχουν οι «8» που σιγά σιγά θα αρχίσουν να απελευθερώνονται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Το καθεστώς Ερντογάν θέλει να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκονται και δεν αποκλείεται να οργανώσει επιχείρηση σύλληψης τους όπως έκανε πρόσφατα στο Κόσσοβο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί εφιάλτη για τις ελληνικές αρχές και αν συμβεί κόλαφο για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου