Ο στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας προαναγγέλλει το μπαράζ πλειστηριασμών ακίνητων που ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση από τις αρχές του 2018 προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές και να δώσει την ευκαιρία σε ξένα funds να αποκτήσουν σπίτια σε ένα από τα καλύτερα «οικόπεδα» του κόσμου. Την Ελλάδα.
Επιχειρεί μάλιστα ο κ. Καρανίκας και η κυβέρνηση να στήσουν το αφήγημα εν’ όψει της μεγάλης αλλαγής στάσης από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στο «όλα στο σφυρί» χαρακτηρίζοντας όσους έχουν οφειλές προς στο Δημόσιο ή τις τράπεζες «μεγαλομπαταξήδες». Την ίδια στιγμή, για να κατευνάσουν τα πνεύματα αναφέρουν πώς κανένα σπίτι οικονομικά αδύναμης οικογένειας δεν θα βγει στο σφυρί.
Είναι προφανές ωστόσο πώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ακόμη μία υποχώρηση έναντι των δανειστών για να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση, ικανοποιώντας το αίτημα τους για πλειστηριασμούς με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να έρθουν στα κρατικά ταμία έσοδα και να αποφευχθεί μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει μέσα στον Νοέμβριο να έχουν επεξεργαστεί και να θέσουν σε εφαρμογή σε ένα σχέδιο που θα είναι πάνω από όλα αποτελεσματικό, αλλά ταυτόχρονα θα στοχεύει τους κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές και όχι τους αντικειμενικά αδύναμους, όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση.
Η βασική επιδίωξη για το νέο εγχείρημα είναι να πεισθούν αφενός οι θεσμοί πως υπάρχει η βούληση από την ελληνική πλευρά να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και αφετέρου οι δανειολήπτες, που μπορούν, να προχωρήσουν άμεσα σε ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων τους.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων ότι θα φέρει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Παράλληλα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις αστυνομικές δυνάμεις στα Ειρηνοδικεία των μεγάλων πόλεων που πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ των πλειστηριασμών για ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να ικανοποιούν τις τράπεζες, οι οποίες βλέπουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από πλειστηριασμούς ακινήτων για «κόκκινα» δάνεια 5 δις το 2018. Για την ερχόμενη χρονιά προβλέπεται να βγουν στο «σφυρί» 10.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα 6.500 είναι επαγγελματικά και τα 3.500 οικιστικά.
Να σημειωθεί ότι το 2018 είναι χρονιά stress test για τις τράπεζες, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον βρεθούν «ανοίγματα» θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου, για 4η φορά από το 2013, κάτι που επ’ ουδενί δεν το θέλουν.
Δείτε τί έγραψε σχετικά ο Νίκος Καρανίκας σε ανάρτηση του στο Facebook:
«Πολλοί μεγαλομπαταχτσήδες κρύβονται πίσω από την ευαισθησία έναντι των πλειστηριασμών» γράφει και εξηγεί για ποιους μιλάει: «Έχοντες και κατέχοντες με βίλες, εμπορικά ακίνητα, κότερα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, που χρωστούν εκατομμύρια, θεωρούσαν μέχρι τώρα πως είναι στο απυρόβλητο».
«Το να πληρώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι κρίσιμο για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ανακεφαλαίωσαν πολλάκις οι φορολογούμενοι, που επωμίζονται το δημόσιο χρέος», ολοκληρώνει την σκέψη του και την θεωρία του, ανακλώντας πλήρως και τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας: «Τέρμα η ασυλία στους κακοπληρωτές πολυτελείας»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου