ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Από 250 ευρώ ο μποναμάς Τσίπρας χάρη στο «ματωμένο» υπερπλεόνασμα


Μόλις 700 εκατ. ευρώ ή το 1/8 από το πρωτογενές πλεόνασμα των 5,6 δισ. του 2017 θα δοθούν σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα – Σε ακραίες περιπτώσεις θα φτάσει τα 900 ευρώΝα εξευμενίσει τη μεσαία τάξη -που και ο πρωθυπουργός ομολόγησε χθές πως «πίεσε» υπέρμετρα- βιάστηκε τη Δευτέρα η κυβέρνηση, πριν καν λάβει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, εξαγγέλλοντας έκτακτες παροχές 1,4 δισ. ευρώ, από ένα υπέρογκο «ματωμένο» υπερπλεόνασμα ύψους 2,5  δισ. ευρώ του 2017. «Υπερπλεόνασμα» όμως που αποδίδεται κυρίως στο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, δηλαδή στην είσπραξη διπλών εισφορών που δεν επεστράφησαν ούτε τον Νοέμβριο την ώρα που επί ενάμισι χρόνο τα Ταμεία και το Δημόσιο είχαν σταματήσει να εκδίδουν συντάξεις!

Με άλλα λόγια, κάποιος που είχε μισθό ως και το 2016 αλλά δεν του έχει ακόμα εκδοθεί η σύνταξη, μπορεί να μην έχει να ζήσει αλλά δεν δικαιούται και τίποτα από το «μέρισμα» που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.

Στην πράξη πάντως, μόλις 700 εκατ. ευρώ (ή το 1/8 από το πρωτογενές πλεόνασμα των 5,6 δισ. του 2017) θα δοθούν σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Η παροχή ξεκινά από μόλις 250 ευρώ για άγαμους με κάτω από 9.000 ευρώ το χρόνο (ή λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα). Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει στα 900 ευρώ. Αποκλείονται όμως όσοι έχουν ακίνητη περιουσία 180.000 ευρώ και άνω, δηλαδή όσοι έχουν ακίνητα σε σχετικά καλές περιοχές στα αστικά κέντρα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση αποκλείονται όσοι είχαν εισόδημα 18.000 ευρώ και άνω, ασχέτως οικογενειακής κατάστασης ή άλλων αναγκών. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η παροχή θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη, αλλά δεν είπε αν θα μετράει στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές ή φοροελαφρύνσεις.
Μόλις 0,3 δισ. (αντί 2 δισ.) σε συνταξιούχους
Επιπλέον, οι μισοί συνταξιούχοι –και ειδικά οι κατωτατοσυνταξιούχοι- δεν θα πάρουν τίποτε από τα άλλα 315 εκατ. ευρώ που θα επιστρέψει η κυβέρνηση ως αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές σε συντάξεις. Ωστόσο αυτά είναι λεφτά που ανήκουν σε συνταξιούχους και παρακρατούνταν παράνομα από το 2012  -και μέχρι και ενάμισι χρόνο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ-αλλά όχι «περίσσευμα» του προϋπολογισμού. Και είναι ελάχιστα μπροστά στα 2 δισ. που έχει επιδικάσει το ΣτΕ για να επιστραφούν σε συνταξιούχους, αλλά η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις.

Πρακτικά η κυβέρνηση «ψαρεύει» κυρίως σε συνταξιούχους Δημοσίου και πρώην ΔΕΚΟ, καθώς συνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ τον μήνα δεν είχαν υποστεί μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια -αλλά υπέστησαν πολλές άμεσες και έμμεσες την τελευταία διετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου