ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

«Μάχη» για τις χημειοθεραπείες


Γραμμή καταγγελιών για τις ελλείψεις (από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών) που το υπ. Υγείας θεωρεί προσωρινές

Τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά καθιερώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και καλεί τους πολίτες να δηλώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα νοσοκομεία. 

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του «Λαϊκού» και άλλων νοσοκομείων για ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να μην μπορούν να κάνουν χημειοθεραπείες.

Οι πιστώσεις

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντά ότι οι ελλείψεις είναι προσωρινές και δεν οφείλονται στην υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, καθώς έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο ΙΣΑ, με ανακοίνωσή του, εξέφρασε την ανησυχία του για τις σοβαρές δυσλειτουργίες του ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παραμένουν ακέφαλα και με άδεια ταμεία, είναι πλέον οριακή». 

Μάλιστα, ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Πατούλης παρενέβη ζητώντας «να αποδοθούν ποινικές και ηθικές ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, τις δύο προηγούμενες ημέρες, δεκάδες καρκινοπαθείς έμειναν χωρίς θεραπεία εξαιτίας ελλείψεων σε αντιρετροϊκά φάρμακα. 

«Τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που υποβαθμίζουν δραματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες» επισημαίνει ο ΙΣΑ και καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν τις ελλείψεις στο ΕΣΥ στην τηλεφωνική γραμμή 213-0117372, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Το υπουργείο Υγείας, πάντως, έσπευσε να απαντήσει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι προσωρινές και σύντομα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. 

«Από την 1η Ιανουαρίου επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, αφού μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία τού "στερείται" να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ» ανέφερε το υπουργείο.

Εξαιτίας αυτής της μεταβατικής περιόδου παρατηρήθηκαν στα νοσοκομεία ελλείψεις των συγκεκριμένων ακριβών φαρμάκων, αλλά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως αυτή η κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου