ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Κάτι τρέχει σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό


H ψυχρότητα Αθήνας- Λευκωσίας, το μυστικό του Τσίπρα με τον Ερντογάν και η επίσκεψη του Αναστασιάδη

Κάτι τρέχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες για κάποιο «μυστικό» που έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν και τα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια, με αποτέλεσμα την απουσία του Νίκου Αναστασιάδη από το δείπνο των ηγετών (στο οποίο πάντως συμμετείχε ο Ελληνας πρωθυπουργός!), εξαιτίας της παρουσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί, έχουν δημιουργήσει μια σειρά από ερωτήματα. ....
Ισως κάποια από αυτά απαντηθούν σήμερα το πρωί στη συνάντηση που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μαξίμου.

Διαρροές
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Αν και θα γίνουν οι γνωστές διαρροές ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας», το βέβαιο είναι ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες θα συζητηθούν τα πάντα, όπως και οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό. Ερωτήματα προκαλεί επίσης η απουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, ακόμη και αν η δικαιολογία που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση της γείτονος χώρας ήταν υπό διαμόρφωση μετά την «παραίτηση Νταβούτογλου» και δεν είχε αναλάβει ο ομόλογός του.

Πάντως, χθες η κρίση μεταξύ Λευκωσίας - Τουρκίας κλιμακώθηκε. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ραντεβού Ακιντζί - Αναστασιάδη ακυρώθηκε, καθώς η Λευκωσία διεμήνυσε ότι δεν υπήρχε «γόνιμο έδαφος» για τη συνάντηση. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι εξοργισμένος από την προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν στη Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος προσκάλεσε τον ηγέτη των κατεχομένων τόσο στις εργασίες της Συνόδου όσο στο δείπνο που παρέθεσε σε αρχηγούς κρατών προκειμένου να «αναβαθμίσει» διά της πλαγίας οδού τους Τουρκοκυπρίους. Η κίνηση αυτή του Ερντογάν, η οποία κρατήθηκε μυστική έως την τελευταία στιγμή, ανάγκασε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο επίσημο δείπνο. Μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Συνέχιση του διαλόγου εφόσον τηρείται ο αλληλοσεβασμός και όχι κινήσεις που αποσκοπούν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους».


Παυλόπουλος: Μήνυμα στα Σκόπια μέσω Αριστοτέλη
Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου, στα Χανιά, που καταστράφηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Μάιο του 1941, θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στις 3 Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε σχετικά από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ χθες ο ίδιος έστειλε μήνυμα στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 χρόνια», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Ο Αριστοτέλης υπήρξε ο μέγιστος των φιλοσόφων και πραγματικός πανεπιστήμονας. Η ευρύτητα των επιστημονικών ενδιαφερόντων του Αριστοτέλη δεν έχει όμοιά της στην ιστορία της παγκόσμιας σκέψης. Συνήθως εξαίρουμε το γεγονός ότι ο Αριστοτέλης ενδιαφέρθηκε για ένα πεδίο γνωστικών αντικειμένων μοναδικής ευρύτητας και, ίσως, δεν τονίζουμε όσο πρέπει το γεγονός ότι, ουσιαστικώς, θεμελίωσε την πλειονότητα των επιστημών» σημείωσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Πρ. Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας τον άνδρα φιλόσοφο «πνευματικό ογκόλιθο, που ουδείς σοβαρός μελετητής μπορεί να προσπεράσει, δίχως προηγουμένως να αναμετρηθεί μαζί του και με την επιστημονική αλήθεια κατά τον προορισμό της»!

Η σημασία του συνεδρίου είναι αδιαμφισβήτητη, την ώρα που ο δάσκαλος του Αλέξανδρου «ποζάρει» ανάμεσα σε άλλα αγάλματα Ελλήνων Μακεδόνων στα μουσεία των Σκοπιανών, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την ελληνική μακεδονική καταγωγή. Το συνέδριο διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών, υπό την αιγίδα του ΠτΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου