Απίστευτο κι όμως Ελληνικό!
Δεν υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που να προστατεύει τον Όλυμπο!
Μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, που ολοκληρώθηκε το 2011, ακόμα δεν έχει πάρει τον δρόμο για το ΣτΕ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Και μπορεί εμείς να μην εκτιμούμε το ψηλότερο βουνό μας και να αδιαφορούμε για την προστασία του, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ξένους.
H UNESCO, μπροστά στην αδιαφορία που επιδεικνύουμε, μας απειλεί ότι θα αφαιρέσει το βουνό από τη λίστα, καθώς το 1981 το είχε ανακηρύξει ως Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας.
Κι αν αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, είναι επειδή ο Φορέας Διαχείρισης του Ολύμπου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έστειλε στην UNESCO το σχέδιο που θα προωθηθεί στο ΣτΕ για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός συνάντησε τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ιωάννη Τσιρώνη, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα.
«Δυστυχώς, κανένας υπουργός τα τελευταία χρόνια δεν προχώρησε στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Είναι θλιβερό, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν ζώνες που να ορίζονται οι χρήσεις και να προστατεύεται ο Όλυμπος. Έτσι, καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει κι όπου θέλει. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε εδώ και χρόνια κι εμείς στείλαμε εκ νέου στις 2 Νοεμβρίου 2015 όλο το υλικό, ζητώντας μάλιστα να χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο.
Παρά τη θετική ανταπόκριση του κ. Τσιρώνη, δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα και δεν ξέρουμε πότε θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα» είπε στη «δημοκρατία» ο συνεργάτης του κ. Αγοραστού και μέλος του Φορέα Διαχείρισης του Ολύμπου Αποστόλης Μπέμπης, προσθέτοντας ότι «στην UNESCO δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι δεν υπάρχει ακόμα Προεδρικό Διάταγμα που να προστατεύει τον Ολυμπο».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, έχει εξαγγείλει σειρά έργων στον Ολυμπο, όπως οικισμό καταφυγίων ακόμα και τελεφερίκ από την πλευρά της Ελασσόνας, παρότι και ο ίδιος αναμένει το Προεδρικό Διάταγμα, όπως έχει δηλώσει, για να προχωρήσει το σχέδιό του.
Info:
Ο Ολυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με την κορυφή του, τον Μύτικα, να στέκει αγέρωχα στα 2.918 μέτρα.
Η χλωρίδα του Ολύμπου είναι κάτι παραπάνω από πλούσια, καθώς έχουν καταγραφεί περίπου 1.700 είδη και υποείδη, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% της ελληνικής χλωρίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου