ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Το φοβερό παρασκήνιο για το Μνημόνιο και τη δραχμή!


Βόμβα από τα WikiLeaks για το τηλεφώνημα Κλίντον (με εντολή του πλανητάρχη) στον Τσίπρα: Πες «ναι» και ξέχνα το «όχι»  του δημοψηφίσματος 
 Σκόρπιες πληροφορίες για «συμφωνία» επιστροφής σε εθνικό νόμισμα με δώρο τα πετρέλαια (αρκεί οι γεωτρήσεις να γίνουν από αμερικανικές εταιρίες) 
 Σαπέν: Αυτά τα... σκυλιά, οι Γερμανοί

Νέα σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν το παρασκήνιο του περσινού καλοκαιριού, πριν και μετά το δημοψήφισμα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας!..


Χθες τα WikiLeaks προκάλεσαν σεισμό με την αποκάλυψη e-mail από το οποίο προκύπτει ότι ο Ομπάμα ζήτησε από τον Μπιλ Κλίντον να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα και να τον πείσει να αποδεχτεί τη συμφωνία με τους δανειστές για το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο -τουλάχιστον τότε- παρουσιαζόταν σαν σωτηρία για την Ελλάδα...

Η δημοσιοποίηση του ντοκουμέντου έρχεται τη στιγμή που αναβιώνει η πρόταση Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με «διαγραφή χρέους» και μπόνους 50 δισ., ενώ το παζλ του φοβερού παρασκηνίου αποτελείται και από άλλα e-mails, όπως αυτό που αποκάλυψε η «Εστία» την Τετάρτη, για «σταθερή μετάβαση στη δραχμή».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σε κατάσταση αμηχανίας επιβεβαίωσε εμμέσως την αποκάλυψη, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς υπήρξε η σχετική συνομιλία και ποιο ήταν το περιεχόμενό της.

Αποχώρηση και προτροπή
Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, πάντως, κατά τις συζητήσεις διάρκειας 17 ωρών με τους δανειστές ο κ. Τσίπρας αποχώρησε κάποια στιγμή, αλλά επανήλθε. Και κατά τις πληροφορίες, ρόλο είχε παίξει η τηλεφωνική προτροπή του Κλίντον «ό,τι και αν γίνει, μη φύγεις από το δωμάτιο».

Τώρα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συνομιλία είχε γίνει αρκετά πριν αποφασιστεί το δημοψήφισμα και ότι έπειτα από αυτό ο κ. Τσίπρας συνομίλησε μόνο με τον κ. Ομπάμα. Με βάση το e-mail, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα επικοινώνησε με το γραφείο του Κλίντον, ρωτώντας αν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Ομπάμα τού ζητούσε να παρέμβει ώστε, κατά το πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων, ο Ελληνας πρωθυπουργός να δεχτεί να συμφωνήσει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης που θα μετέτρεπε το «όχι» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου σε «ναι». Ο Κλίντον απάντησε θετικά, αλλά ζήτησε περισσότερη ενημέρωση και ρώτησε αν αντίστοιχη πίεση επρόκειτο να ασκηθεί και προς το Βερολίνο.

Το e-mail αναφέρει: «Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα;

Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ» έγραφε ο Ποντέστα.

Από το γραφείο του Κλίντον η απάντηση ήταν: «Λέει “ναι”, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και τη Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».

Ο Ποντέστα ζήτησε τη βοήθεια και άλλων. Σε ένα από τα e-mails προς την Ελένη Κουναλάκη, πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, ο βοηθός της Χίλαρι Κλίντον Τζέικ Σάλιβαν μετέφερε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερο να αποφευχθεί ένα Grexit. Του χθεσινού δημοσιεύματος των WikiLeaks είχε προηγηθεί η αποκάλυψη-βόμβα της «Εστίας» για την ανάγκη ύπαρξης Σχεδίου Β (σύμφωνα με τις οδηγίες των Αμερικανών), ώστε να οδηγηθεί η χώρα ομαλά στη δραχμή. Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ποντέστα λαμβάνει e-mail από τον Ελληνοαμερικανό Φιλ Αγγελίδη, ο οποίος τού γράφει: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία Ε.Ε. - Ελλάδος είναι σημαντικόν να υπάρχει ένα Σχέδιο Β για τη σταθεροποίηση της Ελλάδος, για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη σταθερή μετάβαση στη δραχμή»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπρόταση είχε χρονικό ορίζοντα το 2018-19 και ως αντάλλαγμα για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο στο Αιγαίο από αμερικανικές εταιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου