Αντικείμενο εμπαιγμού φαίνεται ότι γίνονται για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι στους οποίους κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση έταζε επαναφορά της 13ης σύνταξης και στη συνέχεια ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε αυτό αλλα προχώρησε και σε μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους.
Αν και εδώ και μήνες η ρητορική του Γιώργου Κατρούγκαλου και της κυβέρνησης προκειμένου να καμουφλάρει τις περικοπές είναι ότι θα αποκασταθούν μόλις η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη, η «ψυχρολουσία» ήρθε από την Ουάσινγκτον και από Έλληνα αξιωματούχο που άφησε ορθάνοιχτο το «παράθυρο» για πάγωμα των συντάξεων ακόμα και στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Το ακόμα πιο προκλητικό είναι, μάλιστα, ότι η διαρροή αυτή έγινε λίγες ώρες μετά από νεά δήλωση του υπουργού Εργασίας όπου εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι να περιμένουν αυξήσεις».
Η απάντηση του κορυφαίου Έλληνα αξιωματούχου στην ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη λήξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ όπως δόθηκε ως επίσημη διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση για τις νέες «βολές» του Πολ Τόμσεν για το ασφαλιστικό ήταν «όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη χωρίς να μειώσουμε τις συντάξεις μπορείς να μην τις αυξήσεις και να δώσεις μεγαλύτερο βάρος σε άλλες κοινωνικές δαπάνες».
Συγκεκριμένα η απάντηση ήταν η εξής: «Επίσημα λέει (σ.σ. ο Τόμσεν) ότι είναι πολύ μεγάλη η δημοσιονομική συμμετοχή. Λέει, όμως, και ότι οι συντάξεις είναι γενναιόδωρες. Έχουμε απαντήσει γύρω στις 50 φορές ότι αν πάρεις το σύνολο των δαπανών ανά άτομο άνω των 65 ετών για συντάξεις και άλλες επιδοτήσεις οι δαπάνες είναι στο 50% των γερμανικών δαπανών και στο 70% του μέσου όρου της Ε.Ε. Οπότε το θέμα είναι παραπλανητικό. Υπάρχει ένα θέμα για μένα ότι όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη χωρίς να μειώσουμε τις συντάξεις μπορείς να μην τις αυξήσεις και να δώσεις μεγαλύτερο βάρος σε άλλες κοινωνικές δαπάνες. Για παράδειγμα έχουμε μεγαλύτερη ανησυχία ότι η φτώχια στα μικρά παιδιά είναι πιο σοβαρό πρόβλημα, χωρίς να λέμε ότι δεν είναι σοβαρό και για τους ηλικιωμένους. Αλλά η παιδική φτώχια είναι ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Αυτό, λοιπόν, είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνεις όταν υπάρχει ανάπτυξη όπου κρατάς κάτι σταθερό και δίνεις λίγο περισσότερο σε κάτι άλλο, παρά όταν είσαι σε μηδενική ανάπτυξη και πρέπει να κόψεις από τον ένα για να δώσεις στον άλλο…».
Κι όμως λίγες ώρες νωρίτερα σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωνε ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να περιμένουν μόνο αυξήσεις καθώς με το νέο ασφαλιστικό οι αποδοχές τους έχουν συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης.
Στην ίδια συνέντευξή ο υπ. Εργασίας, βέβαια, παραδέχθηκε ότι έγιναν μειώσεις στις συντάξεις αλλά υποστήριξε ότι δεν ήταν τυφλές και έγιναν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων ώστε το μέλλον του ασφαλιστικού να είναι βιώσιμο.
Υποστήριξε επίσης ότι αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγοση «το ασφαλιστικό πέρασε και δεν θα ξανανοίξει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου