Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τον κανόνα: Για να θάψεις μία υπόθεση κάνε Εξεταστική Επιτροπή
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε σημαία την Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση των δανείων που έλαβαν τα κόμματα, ειδικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ από τα πιστωτικά ιδρύματα. Κατά τις καταθέσεις των μαρτύρων, επικεφαλής τραπεζών, ιδιοκτητών και μεγαλοστελεχών των media, «ταμείων» των κομμάτων, η κυβέρνηση μιλούσε για αποκαλύψεις και δικαίωση για την απόφαση διενέργειας της Εξεταστικής Επιτροπής.
Αυτά μέχρι χθες και την ώρα που δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο του πορίσματος της πλειοψηφίας για την Εξεταστική Επιτροπή. Κι αυτό γιατί φάνηκε πώς η κυβέρνηση υπέστειλε τη σημαία κατά της διαπλοκής προκαλώντας σωρεία ερωτημάτων. Τι συνέβη; Υπάρχει κάποια υπόγεια συμφωνία και αν ναι με ποιους;
Ακόμη και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα που πολλές φορές έχει στοχοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και φάνηκε να του αποδίδει ποινικές ευθύνες στο πρώτο σχέδιο του πορίσματος έσπευσε να τον βγάλει… λάδι. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης έσπευσε να πει πώς το σχέδιο του πορίσματος που διέρρευσε και μιλούσε για ποινικές ευθύνες κατά του κ. Στουρνάρα ήταν παλιό και εφόσον δεν τεκμηριώνονταν απαλείφθηκαν από το νέο σχέδιο του πορίσματος.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πάντως πώς όσον αφορά στις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Στουρνάρα υπήρξε αντίδραση από τον εισηγητή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο, ο οποιός είπε πως δεν μπορεί να υπογράψει ένα σχέδιο πορίσματος που δεν τεκμηριώνει τις ευθύνες σε βάρος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Στο πόρισμα δε της πλειοψηφίας, 414 σελίδων δεν προβλέπεται προανακριτική επιτροπή ούτε ποινική ευθύνη σε οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο. Τι έγιναν οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ; Που χάθηκαν οι αποκαλύψεις, οι αποχρώσεις-ενδείξεις; Χάθηκαν στο «τρίγωνο διαπλοκής πολιτικών-μέσων ενημέρωσης-τραπεζών» που αναφέρεται στο πόρισμα για το οποίο όμως κανένας δεν πρόκειται να διωχθεί μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για πολιτικές ευθύνες και μόνο.
Επίσης, στο πόρισμα της πλειοψηφίας, γίνεται λόγος για «κραυγαλέες περιπτώσεις παραβάσεων των τραπεζικών κανονισμών, ενώ τονίζεται ότι «οι δανειακές συμβάσεις βρίθουν από παραβάσεις κανόνων. Συγκεκριμένα, τυπικών νόμων, κανονισμών τραπεζών, τραπεζικής πρακτικής και κοινής λογικής», ενώ «υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία περί ύπαρξης και λειτουργίας του τριγώνου διαπλοκής», καθώς και «ενδείξεις, τεκμήρια και αποδεικτικό υλικό από τα προσκομισθέντα έγγραφα».
Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα «ο δανεισμός κομμάτων και ΜΜΕ, με τους όρους που γινόταν, υπήρξε ζήτημα κατ” εξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει ν” αντιμετωπίζεται». Και όλα αυτά γιατί νωρίς το μεσημέρι χθες είχε κυκλοφορήσει ένα προσχέδιο πορίσματος της πλειοψηφίας της επιτροπής που στοχοποιούσε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα διαπιστώνοντας ότι «χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων μεγάλου ύψους με τροπολογία του ως υπουργού Οικονομικών το 2014 στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Τις επισημάνεις του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη ότι οι «κατηγορίες» κατά του Γ. Στουρνάρα απαλείφθηκαν στο νέο σχέδιο πορίσματος ήρθε να επιβεβαιώσει και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ξεκαθαρίζοντας ότι στο τελικό πόρισμα που εισηγείται η πλειοψηφία δεν υπάρχει καμία αναφορά στον κ. Στουρνάρα.
Σε κάθε περίπτωση, από το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και ουδείς παραπέμπεται για περαιτέρω διερεύνηση από προανακριτική επιτροπή.
Μέχρι την Πέμπτη τα υπόλοιπα κόμματα θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους επί της πρότασης της πλειοψηφίας και είτε θα συναινέσουν είτε θα υποβάλλουν δικά τους ξεχωριστά πορίσματα. Το δεύτερο είναι και το πιθανότερο.
Το προσχέδιο του πορίσματος της πλειοψηφίας χωρίζεται σε δύο κεφάλαια όπου περιγράφονται τα ευρήματα για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων. Σχετικά με τα ΜΜΕ υπάρχουν ξεχωριστές εκθέσεις για τις εξής επιχειρήσεις: Star, Ant1, Πήγασος, Alpha, Mega, ΔΟΛ, Παραπολιτικά, Καθημερινές Εκδόσεις, Alter, Αυγή, Πρώτο Θέμα, Κήρυκας ΣΚΑΙ, MadTv, Raelmedia, Αττικές Εκδόσεις, Ιδεοδρόμιο, ΕΒΕ, Ναυτεμπορική, Kontramedia.
Επίσης, παρουσιάζονται τα ευρήματα για τις δανειακές συμβάσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ με πολλές αναφορές στο λεγόμενο πόρισμα Καλούδη. Τα δάνεια των κομμάτων ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ και απ” ότι φαίνεται είναι… θαλασσοδάνεια, ενώ των ΜΜΕ φθάνουν συνολικά το 1,3 δισ. ευρώ, πολλά από τα οποία έχουν κριθεί ληξιπρόθεσμα και άλλα δεν έχουν εγγυήσεις.
Φαίνεται λοιπόν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στην πεπατημένη που όλοι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα από την εφαρμογή της από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ: «Αν θες να κουκουλώσεις κάτι κάνε μία Εξεταστική Επιτροπή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου