Βαθαίνει το σκάνδαλο υπεξαίρεσης και καταπάτησης εκκλησιαστική ακίνητης περιουσίας στην Αλβανία με νέες αποκαλύψεις για καταπατήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά, με ρίζες αρκετές δεκαετίες πίσω και συνεχίζουν και στις μέρες μας...
H τελευταία περίπτωση δεν έχει προηγούμενο καθώς μέχρι τώρα οι αλβανικές αρχές δεν επέστρεψαν στην ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας πολλές εκκλησίες και μοναστήρια αλλά ούτε τα ιδιωτικοποίησαν, αλλά κράτησαν την κυριότητα αυτών με την δικαιολογία ότι τα κτίρια και οι χώροι έχουν ιστορική αξία και θα πρέπει να διαχειριστούν από το κράτος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα Αλβανικά δικαστήρια και πολλές κρατικές υπηρεσίες, αποφάσισαν να ιδιωτικοποιήσουν ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια στην Βόρειο Ήπειρο.
Χρησιμοποιώντας την συνήθη πρακτική πλαστογράφησης εγγράφων και διαμέσου διεφθαρμένων δικαστών και κρατικών λειτουργών, επιτήδειοι κατάφεραν να ιδιωτικοποιήσουν και στην συνέχεια να πουλήσουν κτήμα έκτασης 400.000 τετραγωνικών μέτρων αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ όπου περιλαμβάνει και το μοναστήρι.
Πρόκειται για το μοναστήρι που είναι το σύμβολο της πόλης των Αγίων Σαράντα, το Βυζαντινό μοναστήρι των Σαράντα Μαρτύρων της Σεβάστειας που δεσπόζει πάνω στο βόρειο λόφο της πόλης.
Ακούγεται απίστευτο κι όμως η δικαστής Nevrie Halo της πόλης των Αγίων Σαράντα αποφάσισε το 1998 να κηρύξει τον Servet Ismaili ως ιδιοκτήτη στο κτήμα έκτασης 400.000 τμ που περιλαμβάνει και την Ιερά Μονή των Σαράντα Μαρτύρων!!! Λίγους μήνες αργότερα, η Επιτροπή Επιστροφής και Απαλλοτρίωσης Ιδιοκτησίας, αποφάσισε να επιστρέψει το κτήμα στον φερόμενο ιδιοκτήτη και σχεδόν αμέσως μετά η υπηρεσία κτηματολογίου της πόλης εξέδωσε τον τίτλο ιδιοκτησίας. Το δημαρχείο της πόλης προσπάθησε να ανατρέψει την ιδιωτικοποίηση με προσφυγή στο Εφετείο Αργυρόκαστρου το οποίο όμως αποφάσισε και αυτό να αναγνωρίσει τον Servet Ismaili ως νόμιμο ιδιοκτήτη της έκτασης.
Χάρη στην προσφυγή ενός ιδιώτη το 2003, κάτοικο της πόλης των Αγίων Σαράντα, ο όποιος έκανε αγωγή για πλαστογραφία κατά του Servet Ismaili, αποδείχθηκε και στους δύο βαθμούς του δικαστηρίου πως πρόκειται για περίπτωση πλαστογραφίας και ο Servet Ismaili καταδικάστηκε με αναστολή λόγω μεγάλης ηλικίας (70 χρόνων τότε). Στο μεταξύ ο καταδικασμένος Servet Ismaili είχε πουλήσει μεγάλο μέρος του κτήματος σε 162 αγοραστές. Όμως το δικαστήριο περιορίστηκε στην ποινική καταδίκη του ιδίου και απέφυγε να πάρει θέση για τις συνέπειες της πλαστογράφησης και για το μέλλον της ιδιοκτησίας του κτήματος και μαζί της Ιεράς Μονής. Έτσι το κτήμα μαζί με το μοναστήρι των Σαράντα Μαρτύρων είναι ακόμα ιδιοκτησία των κληρονόμων του Servet Ismaili και των νέων αγοραστών.
Τελευταία, το δημαρχείο της πόλης των Αγίων Σαράντα προσχώρησε σε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας το οποίο αναμένεται να κηρύξει άκυρη την απόφαση αναγνώρισης του 1998 και να επιστρέψει την υπόθεση για νέα δική στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της πόλης τον Αγίων Σαράντα όπου η δικαστής κα. Nevrie Halo συνεχίζει να «απονέμει δικαιοσύνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου