Η βρετανική κρατική εταιρία Inmarsat που ασχολείται στο τομέα της αεροδιαστημικής με την κατασκευή και χρήση δορυφόρων , υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική κρατική εταιρεία Turksat, με σκοπό την συνεργασία στον τομέα της παρατήρησης από το διάστημα για τον έλεγχο της θαλάσσιας επικοινωνίας, της άμυνας και του τομέα της αεροδιαστημικής, γράφει ο τουρκικός τύπος.
Πρόκειται σαφέστατα για μια συμφωνία η οποία θα προσδώσει στην Τουρκία την δυνατότητα αναβάθμισης των δυνατοτήτων της σε αυτόν τον τομέα.
Ως γνωστό με την υλοποίηση του τούρκικου δορυφορικού προγράμματος, η Ελλάδα εισέρχεται σε έναν στενό κλοιό παρακολούθησης, μην έχοντας πλέον την δυνατότητα να αιφνιδιάσει τους «γείτονες» σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση.
Η παρατήρηση από το διάστημα αποτελεί ένα μεγάλο σημαντικό στρατηγικό όπλο στα χέρια του τουρκικού καθεστώτος για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή τη στιγμή, οι δορυφόροι του τουρκικού στρατού, είναι προσανατολισμένοι , σε αποστολές (ISR) «Intelligence, surveillance and reconnaissance missions», δηλαδή σε απλά ελληνικά « στρατιωτική κατασκοπεία» , αλλά η Τουρκία μέχρι στιγμής εξαρτάται από άλλα έθνη, για την εκτόξευση των δορυφόρων της.
Ένα απλό παράδειγμα της επίδρασης των τουρκικών δορυφόρων στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι ο Göktürk-2.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες , ο τουρκικός δορυφόρος Göktürk-2, σαρώνει καθημερινώς την ελληνική επικράτεια , περνώντας 15 φορές την ημέρα επάνω από την χώρα μας, από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο, έχοντας την ικανότητα να εντοπίζει μέχρι και την κίνηση ΙΧ οχημάτων, αφού έχει διακριτική ικανότητα 2.5 μέτρων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός μεταφορών, ναυτιλιακών υποθέσεων και επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν δήλωσε ότι το παγκόσμιο επίπεδο των δορυφορικών επικοινωνιών της Inmarsat είναι πολύ γνωστό.
«Με τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Turksat και Inmarsat, ο εξοπλισμός μας με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας της Inmarsat που θα παράγονται στην Τουρκία από μία ή περισσότερες τουρκικές επιχειρήσεις, θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες μας . Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία », δήλωσε ο Αρσλάν.
«Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σημαντική και θα είναι ένα παράδειγμα για την περιοχή μας. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση θα παρέχει στην Τουρκία τεράστιες ευκαιρίες συνεργασίας στο συγκεκριμένο τομέα. Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή », είπε ο ίδιος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Turksat Cenk Sen, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη τέσσερις δορυφόρους στο διάστημα ενώ τρεις ακόμη είναι σε εξέλιξη για να ενισχυθεί η ικανότητα των δορυφορικών επικοινωνιών της χώρας.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα διαθέτει, ως γνωστό από δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, έναν δορυφορικό σταθμό στην Τανάγρα , ο οποίος εντάσσεται στην συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας HELIOS-II, ένα πρόγραμμα 6 ευρωπαϊκών χωρών, στην οποία μετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ελλάδα -με ποσοστό 2,5%- και η Γερμανία.
Το πρόγραμμα διαθέτει δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης γης με δυνατότητα λήψης εικόνας ημέρα και νύχτα.
Η δορυφορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση των «προϊόντων» των δορυφόρων αυτών υλοποιείται με άμεση συνεργασία από τις έξι χώρες.
Η Ελλάδα διαθέτει το προνόμιο να αξιοποιεί άμεσα τα όποια αιτήματα πληροφοριών ζητήσει λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων ασφάλειας που αντιμετωπίζει, από την τουρκική επιθετικότητα .
Για να κάνουμε κατανοητή την δυνατότητα που προσφέρει η χρήση δορυφορικών συστημάτων ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των ενόπλων δυνάμεων, τονίζουμε ότι η χρήση παρατήρησης του εδάφους από το διάστημα, δίνει την δυνατότητα κυρίως έγκαιρης και ορθής εκτίμησης της κατάστασης σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε συνεργασία με άλλα μέσα συλλογής γεωπληροφοριών (επίγεια, θαλάσσια, εναέρια) των ενόπλων δυνάμεων.
Αυτό προσφέρει στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, χρόνο και γνώση της οποιασδήποτε ενδεχόμενης απειλής , ειδικά όταν προέρχεται από «ανατολικά» .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου