ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Συμφωνία πολέμου Ερντογάν με «Γκρίζους Λύκους»: Με στηρίζεται για την Προεδρία και ετοιμάζουμε απόβαση κατάληψης των 18 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο


Σε συμφωνία εκλογικής συμμαχίας προχώρησαν επισήμως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), μια κίνηση που στοχεύει στο να εξασφαλίσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απαιτούμενο 50% στις εκλογές του 2019. Υπάρχει όμως και αντάλλαγμα. Οι «Γκρίζοι Λύκοι» του Μπαχτσελί έθεσαν ως απαραίτητη προϋπόθεση της διεκδίκηση των 18 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Κοινώς οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι έτοιμη να προσφέρουν στήριξη στον Ερντογάν για να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Τουρκίας αλλά θα πρέπει προηγουμένως να ετοιμάσει επιθετική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας για την προσάρτηση των «νησιών που μας ανήκουν». Σημειώνεται πώς ο Μπαχτσελί είναι ο πρώτος που αμφισβήτησε και ζήτησε την κατάληψη με στρατιωτική ενέργεια των ελληνικών νησιών.

Είναι ίσως ένας από τους λόγους που η Τουρκία, και ειδικότερε ο Ερντογάν και το κόμμα του που βρίσκεται στην κυβέρνηση έχουν αυξήσει την πολεμική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας και κλιμακώνουν την προκλητικότητα φθάνοντας στα όρια του «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο. Φαίνεται ωστόσο πώς αυτό δεν απέχει και πολύ μακριά με τα δεδομένα που υπάρχουν.

Η συμφωνία των δύο κομμάτων περιλαμβάνει μέτρα θωράκισης της ασφάλειας της εκλογικής διαδικασίας, τόνισαν αξιωματούχοι των δύο κομμάτων, προτάσεις που πιθανώς θα θεωρηθούν από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα ανοίξουν την πόρτα σε εκλογική νοθεία.

Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το μικρότερο από τα τέσσερα κόμματα του κοινοβουλίου, υποστήριξε στο δημοψήφισμα του περασμένου έτους την ψήφο υπέρ της χορήγησης στον Ερντογάν σαρωτικών εκτελεστικών εξουσιών και τον βοήθησε να το κερδίσει με ποσοστό 51,4%.


Οι Τούρκοι θα ψηφίσουν σε προεδρικές και σε κοινοβουλευτικές εκλογές το επόμενο έτος. Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως με βάση τους νέους κανονισμούς για την ασφάλεια των εκλογών θα γίνονται δεκτά τα ψηφοδέλτια ακόμη και αν δεν φέρουν την επίσημη σφραγίδα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).

Το YSK έλαβε μια απόφαση της τελευταίας στιγμής στο δημοψήφισμα του 2017 να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών. Η αντιπολίτευση προσέφυγε κατά της απόφασης, καταγγέλλοντας ότι αυτή κατέστησε το δημοψήφισμα παράνομο.

Το YSK θα λάβει επίσης την αρμοδιότητα να ενώσει εκλογικές περιφέρειες και να μεταφέρει κάλπες σε άλλες περιφέρειες, τόνισαν σε μια συνέντευξη Τύπου αξιωματούχοι των δύο κομμάτων. Τα μέτρα χρειάζεται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο, όπου το AKP και το MHP διαθέτουν την πλειοψηφία για να τα ψηφίσουν.

Έρχονται λοιπόν κρίσιμες εξελίξεις το επόμενο διάστημα και δυστυχώς προστίθεται μία ακόμη παράμετρος που κάνει την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά ακόμη πιο ανησυχητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου