ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Η «Αλεξάνδρεια» των Σκοπίων: Αυτό που…έλειπε από τους καπηλευτές της ελληνικής ιστορίας



Μετά τις 45, τουλάχιστον, Αλεξάνδρειες της αρχαιότητας -με κορυφαία της Αιγύπτου- τις 35 σύγχρονες στην Ευρώπη και στην Αμερική, καθώς και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας στην Ελλάδα, και τα Σκόπια απέκτησαν και επίσημα οικισμό, που φέρει -προκλητικά-το όνομα του Μεγάλου Στρατηλάτη.

Πρόκειται για συγκρότημα κατοικιών στο δήμο Gjorce Petrov, απέχει 5 χλμ από το κέντρο της πρωτεύουσας Σκόπια, που σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας εγκαταστάθηκαν ήδη οι πρώτοι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και κάτοικοι του νέου οικισμού. Ο οικισμός κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από την εταιρία Fabrika Karpos και καλύπτει έκταση 500.000 τ.μ., και μπορεί να στεγάσει έως 20.000 κατοίκους.

«Είναι μεγάλη μας χαρά να ανακοινώσουμε πως η “Αλεξάνδρεια”, από τις αρχές του νέου έτους, δέχτηκε τους πρώτους κατοίκους της. Εκ μέρους όλης της ομάδας που εργαστήκαμε για το έργο αυτό, τους ευχόμαστε ευχάριστη διαβίωση στα νέα σπίτια», δήλωσε στα ΜΜΕ η διευθύντρια του project Αλεξάντρα Στεφάνοφ

Εκτός από την κατασκευή των πολυκατοικιών, κατασκευάστηκαν οδικές υποδομές, δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Επίσης στον οικισμό προγραμματίζεται να λειτουργήσει παιδικός σταθμός, παιδότοποι , εμπορικό κέντρο, γραφεία επιχειρήσεων κ.α.

Το συγκεκριμένο project είχε την έγκριση της εθνικιστικής κυβέρνησης Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο της μεθοδικής της προσπάθειας να οικιοποιηθεί την αρχαία Μακεδονία ως κομμάτι της ιστορίας της σλαβικής πλειοψηφίας της χώρας. Παρά την κυβερνητική αλλαγή -και την φαινομενική αποκήρυξη του “αρχαιοαμακεδονισμού” από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, η κατασκευάστρια εταιρία δεν προχώρησε στην αλλαγή της ονομασίας του οικισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου