ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Βήμα βήμα ξεπουλάνε το όνομα «Μακεδονία»


Υπέρ της υποψηφιότητας των Σκοπίων να ενταχθεί στη στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου
Ως έμπρακτο πρώτο βήμα ξεπουλήματος του ονόματος «Μακεδονία» από την κυβέρνηση ερμηνεύεται η επιστολή που έστειλε χθες στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με την οποία, κόντρα στην έως τώρα εθνική γραμμή, δηλώνει ευθαρσώς ότι ... η Ελλάδα θα στηρίξει την υποψηφιότητα ένταξης των Σκοπίων στη στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου (EUSAIR).

Πρόκειται επί της ουσίας για την απώλεια του δικαιώματος της Ελλάδας να μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, χωρίς προηγουμένως να έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας και του ανοίγματος του δρόμου από την κυβέρνηση της ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας τη γραμμή του Βουκουρεστίου. Η επιστολή εστάλη από τον κ. Κατρούγκαλο στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στη βελγική πρωτεύουσα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ, αποκαλώντας τον μάλιστα «Μακεδόνα πρωθυπουργό».

Μεσάζοντας

Η κυρία Μέρκελ διεκδικεί ρόλο μεσάζοντα στο θέμα των Σκοπίων, αποσκοπώντας στο να γίνει η «νονά» του ονόματος «Μακεδονία» και να αποκομίσει οφέλη στα Βαλκάνια. Ενας ρόλος που, όπως όλα δείχνουν, έχουν αποδεχθεί και η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις διαφωνίες και τις ενστάσεις που συνεχίζει να έχει ο Πάνος Καμμένος, όπως τόνισε χθες στη Βουλή. 

Τον γερμανικό ρόλο, πέραν της κυρίας Μέρκελ, αποκάλυψε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ (γνωστός για τα ανθελληνικά αισθήματά του), καλώντας Ελλάδα και Σκόπια να μη βάζουν «κόκκινες» γραμμές και να «καθίσουν μαζί». Την προτροπή αυτή έκανε σε εκδήλωση στο Βερολίνο παρουσία του κ. Ζάεφ.

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν αποκάλυψε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ότι η Ε.Ε. θα προτείνει να αρχίσουν οι διαδικασίες έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τα Σκόπια μέχρι το καλοκαίρι, ενώ την Κυριακή ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από τον Χαν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, θα επισκεφθεί τα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου