ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

«Νονά» η Μέρκελ των Σκοπίων! Η καγκελάριος μπαίνει ως... μεσάζοντας για το όνομα


Ρόλο «νονάς» θέλει η Μέρκελ για τη «Μακεδονία»

Έκλεισε ραντεβού στις Βρυξέλλες με τον Τσίπρα, αφού πρώτα δει τον Ζάεφ

Με τον γερμανικό παράγοντα να μπαίνει δυναμικά ως «μεσάζων» στις συνομιλίες της Αθήνας με τα Σκόπια, το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ εισέρχεται στην επόμενη και πιο κρίσιμη φάση του, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ θέλει μετ' επιτάσεως να γίνει η... νονά του όρου «Μακεδονία»....

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία και έκλεισαν ραντεβού για την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των «27». Θα έχει προηγηθεί βεβαίως σήμερα η συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος «κλήθηκε» εσπευσμένα στη γερμανική πρωτεύουσα. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προσεχούς τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ χθες το βράδυ πέρασε από το Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 

Οπως όλα δείχνουν, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις με νέες εθνικές υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς, καθώς το Βερολίνο ανήκει στους ισχυρούς «παίκτες» και θέλει γρήγορη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, πιέζοντας την Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεδομένο επίσης είναι το έντονο ενδιαφέρον των Γερμανών συνολικά για τα δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή την οποία θεωρούν «ζωτικό χώρο» βαρύνουσας σημασίας για τα γερμανικά συμφέροντα. 

Στην τηλεφωνική συνομιλία τους ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γερμανίδα καγκελάριο την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας την αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη και για την κατάσταση στο Αιγαίο αλλά και την Κύπρο, με τον κ. Τσίπρα να θέτει την ολοένα αυξανόμενη και προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας, τονίζοντας πως «ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων». 

Ο κ. Τσίπρας εκτός από το σοβαρό περιστατικό στα Ιμια με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους έκανε εκτενή αναφορά στην παρεμπόδιση των ερευνών και της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Αγκυρα, που με συνεχείς Navtex δεσμεύει τις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές, δημιουργώντας πολεμική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Βρόμικα κόλπα από τους Σκοπιανούς με fake news για Κοτζιά

Υπουλα παιχνίδια με την Ελλάδα παίζουν οι Σκοπιανοί, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, εμπλέκοντας τον Νίκο Κοτζιά με fake news, τα οποία αναπαράγουν όχι μόνο ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Αυτή τη φορά παρουσίασαν τον υπουργό Εξωτερικών να έχει δηλώσει ότι η ΠΓΔΜ είναι «μια ωραία κυρία» με το όνομα «Μακεδονία», στο οποίο θα προστεθεί «και το όνομα του ανδρός της», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει το όνομα «Μακεδονία» και πως απλά απομένει να συζητηθούν τα θέματα της ταυτότητας. Ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχουν ήδη αναγνωριστεί από πολλές χώρες τα Σκόπια με ονομασία που εμπεριέχει το «Μακεδονία» (ΠΓΔΜ), η αλλοίωση γεγονότων συνιστά πρόκληση και υπονόμευση του διαλόγου. 

Η δήλωση του κ. Κοτζιά περί «ωραίας κυρίας που αναρωτιέται εάν στο επίθετό της θα προσθέσει και το επίθετο του ανδρός της» έγινε στο πρακτορείο Reuters στις αρχές Φεβρουαρίου και όχι χθες, όπως εμφανίστηκε από το Radio Slobodna Evropa και αναπαράχθηκε από ελληνικά ΜΜΕ και κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Η Ενωση Κεντρώων, μάλιστα, έπεσε στην παγίδα και έπαιξε το παιχνίδι των Σκοπιανών, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση. «Ο κ. Κοτζιάς να σταματήσει να κάνει λογοπαίγνια σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. Η υπόθεση της ονομασίας του κρατιδίου αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και κάθε κόμμα οφείλει να εξηγηθεί για το αν δίνει ή όχι σε σύνθετη μορφή τη λέξη “Μακεδονία” στα Σκόπια. Αυτό καίει και όχι το αν έχει ταλέντο στη λεξιπλασία ο κ. Κοτζιάς».

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, επανέρχονται και τα πιθανά ονόματα για τα Σκόπια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και συζητείται έντονα το «Vardarska Makedonija». Η επίσκεψη που αναμένεται να κάνει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στα Σκόπια στα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου (όταν ολοκληρωθεί η αλλαγή των πινακίδων στο μετονομασθέν αεροδρόμιο του κρατιδίου) θα είναι καθοριστικής σημασίας, αφού ο Νίκος Κοτζιάς θα καταθέσει στους Σκοπιανούς το πολυσυζητημένο «σύμφωνο» της ελληνικής πλευράς για λύση «πακέτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου