ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Οι Σκοπιανοί επιμένουν για το Σύνταγμα και ο Κοτζιάς ετοιμάζεται να πάει με το Σύμφωνο


 Πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» για το Σκοπιανό, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην τελική ευθεία. Το επίμαχο πλέον ταξίδι Κοτζιά φαίνεται ότι «κλείδωσε» για το τέλος αυτής της εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Τότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ελληνική πτήση στα Σκόπια έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια.
Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών θα πετάξει εκεί, έχοντας στα χέρια του το ελληνική σχέδιο του Συμφώνου. Το κείμενο είναι περίπου 20 σελίδες και έχει ήδη λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πυκνές επαφές τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τον υπουργό Εξωτερικών, έτσι ώστε στο εξωτερικό να μπορέσει να αποδομήσει την επιχείρηση «γοητείας» των Ευρωπαίων ηγετικών παραγόντων, στην οποία έχει αποδυθεί ο Ζόραν Ζάεφ.

Για το περιεχόμενο του σχεδίου Συμφώνου, μάλιστα, ενημερώθηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία άκουσε προσεχτικά τα απαραίτητα βήματα που αυτό περιλαμβάνει. Παρόλη την αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών, η ασφυκτική πίεση των εταίρων μας για άμεση συμφωνία, όσο και το μπαράζ συνεντεύξεων του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μοιάζει να κάνει πίσω από συμφωνηθέντα, έχει αλλάξει το κλίμα. Ελληνικές διπλωματικές πηγές αναρωτήθηκαν ως προς την σκοπιμότητα των επαναλαμβανόμενων δημοσίων αναφορών της σκοπιανής πλευράς σε ζητήματα, τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Μπορεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του να επαναλαμβάνει τη βούληση του για επίλυση, αλλά μοιάζει να μην είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στα μεγάλα και ακανθώδη ζητήματα. Αν και ήταν εξαρχής γνωστό ότι δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, λόγω έλλειψης της αναγκαίας πλειοψηφίας στην Βουλή, η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς τέτοια αναθεώρηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε «απαραίτητη» την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το πιθανότερο είναι ότι θα επιχειρήσει να διασφαλιστεί το ίδιο αποτέλεσμα με την ύπαρξη ρήτρας στο διεθνές Σύμφωνο, προκειμένου η συνταγματική αναθεώρηση για το όνομα να μονιμοποιηθεί, χωρίς να μπορεί να αμφισβητηθεί μελλοντικά.


Τα Σκόπια, όμως, βγάζουν έξω από τη συμφωνία και το όνομα της εθνότητας («Μακεδόνες») και το όνομα της γλώσσας («μακεδονική»). Στην κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας, άλλωστε, έχει εμπεδωθεί σε σημαντικό βαθμό η άποψη ότι η διαπραγμάτευση αφορά μόνο το όνομα του κράτους. Ερωτηθείς σχετικά με την εθνικότητα και τη γλώσσα (ταυτότητα) ο Ζόραν Ζάεφ, σε χθεσινή συνέντευξή του, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για την ταυτότητα (identity)». Πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει όχι για την εθνικότητα (ethnicity). Υπάρχει μία παράγραφος για την υπηκοότητα (citizenship)», αποσαφηνίζοντας ότι «πρόκειται για τη σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους, χωρίς να εμπλέκεται το εθνικό συναίσθημα». Ακόμα, όμως, και να ξεκαθαρίσουν όλα τα παραπάνω και να βρεθεί μία κοινή γραμμή πλεύσης, φαίνεται δύσκολο να μπορέσει η Αθήνα να αποφύγει κάποιου είδους «σαλαμοποίηση» της λύσης. Υπάρχουν ορισμένες πτυχές που μπορεί ναι μεν να συμφωνηθούν, αλλά θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα ώσπου να ολοκληρωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου