ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Βγάζει τον Στόλο η Τουρκία: Mερίδιο από το φυσικό αέριο ή πόλεμος το διακύβευμα – Σε επιφυλακή η Κύπρος


Σε επιφυλακή βρίσκεται η Κύπρος καθώς και οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Ισραήλ, μετά τις απειλές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μερίδιο από το φυσικό αέριο ή πόλεμος είναι το διακύβευμα που θέτει η Αγκυρα ενώ σταδιακά βγάζει τον Στόλο της στην περιοχή. Στην αρχή ήταν μία φρεγάτα, μετά δύο, τρεις κτλ ενώ αρκετά είναι και τα υποβρύχια.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο περίπου χρόνια στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ασφαλείας είχε μελετηθεί ειδική εισήγηση για το αν συμφέρει την Τουρκία να πάει σε πόλεμο για τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Το συμπέρασμα ήταν θετικό.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον της Κύπρου εάν αρχίσει να εκμεταλλεύεται υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου γύρω από τη νήσο.

Για την τουρκική κυβέρνηση, οι πόροι στα χωρικά ύδατα της Κύπρου ανήκουν και στις δύο κοινότητες και πρέπει να υπάρξει συνεκμετάλλευση.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τρεις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου», ενώ άλλη μια φρεγάτα εστάλη για να επιτηρήσει το πλωτό γεωτρύπανο στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε ευθείες βολές για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι «θα λάβουμε μέτρα ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες».

Προηγουμένως, την είδηση για την παρακολούθηση είχε μεταδώσει το τουρκικό κανάλι CNN Turk, λέγοντας πως πρόκειται για μία φρεγάτα, την TCG Gökçeada (F 494).

Η ανακοίνωση από τις τουρκικές δυνάμεις ανέφερε πως η φρεγάτα «επιτελεί το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella, το οποίο, όπως αξιολογείται, μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης».

Για τη Λευκωσία οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι μέχρι στιγμής οι αναμενόμενες.

Μια από τις αντιδράσεις που από καιρό μελετά η τουρκική κυβέρνηση είναι η τοποθέτηση πλατφόρμας εντός του οικοπέδου 6.

Η προσπάθεια των Τούρκων, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δεν είναι εύκολη καθώς αρχικά στόχευαν στην ενοικίαση πλατφόρμας πλην όμως η προσπάθειά τους απέβη άκαρπη. Γι’ αυτό και τώρα κινείται η Τουρκία στην αγορά δικής της πλατφόρμας.

Στο μεταξύ, ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τη στάση της τόσο στο ζήτημα του Κυπριακού, όσο και για τις προκλήσεις με αφορμή τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Για την εξωτερική πολιτική έχω μία ρήση στο μυαλό μου: “Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει πολύ. Αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε «γαβγίζουμε» πολύ, προασπίζουμε όμως αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

«Η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει προσγειωμένη και στοχοπροσηλωμένη στον στόχο να διενεργηθεί η γεώτρηση με ασφάλεια στο κοίτασμα «Ονησίφορος» στο οικόπεδο 11 και διατηρεί χαμηλούς τόνους», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, στην παρουσία και του Προέδρου της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρίαση, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το τρυπάνι έχει σταθεροποιηθεί και αναμένεται ότι τις επόμενες δύο τρεις ημέρες θα αρχίσει να κατεβαίνει.

Ακόμα, ο Κύπριος υπουργός είπε πως οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών με νομικά κυρίως όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου