ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Τα δώρα του Τροχονόμου, την Πρωτοχρονιά, στην παλιά Ελλάδα


Το έθιμο ξεκίνησε το 1936, και κάθε χρόνο, ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος του ένστολου Σώματος της ΕΛΑΣ, συνοδευόμενος από Ανώτερους και Ανώτατους Αξιωματικούς, προσφέρει δώρα στους Τροχονόμους που έχουν υπηρεσία σε σημεία της πόλης.

Πριν μπουν τα φανάρια στους δρόμους, Τροχονόμοι μέσα σε κουβούκλια ρύθμιζαν την κυκλοφορία (μερικές φορές με άμεσο κίνδυνο της ζωής του!).

1936, ο προπολεμικός δήμαρχος Κώστα Κοτζιάς άφησε στα πόδια Τροχονόμου το δώρο του για την Πρωτοχρονιά , δύο γαλοπούλες.

Το έθιμο των δώρων στον Τροχονόμο, τις ημέρες των γιορτών δεν σταμάτησε στις γαλοπούλες, καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερα δώρα συγκέντρωνε ο Τροχονόμος που είχε υπηρεσία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σύντομα, τις επόμενες χρονιές, άρχισαν να συγκεντρώνονται δώρα από εταιρείες, οι οποίες το χρησιμοποιούσαν σαν μορφή διαφήμισης- τρόφιμα, ποτά, τόπια υφάσματος (!), ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και τσουβάλια μωσαϊκού, ζεμπίλια με ανθρακίτη, πλακάκια και μάρμαρα, στρώματα (!) – καταγράφονται στο αρχείο του τύπου της εποχής.

Κάποιες φορές τα δώρα ήταν τόσα πολλά, με τον Τροχονόμο μόλις και διακρίνεται στη θέση του, για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Ο πιο «γνωστός» Τροχονόμος σε κουβούκλιο, ήταν στο ύψος της πλατεία Κηφισιάς, ο οποίος προσδιόριζε την παρουσία του, και ήταν σημείο αναφοράς .

Το έθιμο εξασθένησε με την τοποθέτηση των σηματοδοτών, με την κυκλοφορία να ορίζεται από το « Σταμάτη και Γρηγόρη»., ενώ μόνο την περίοδο της Κατοχής, διεκόπη.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου