ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΘΕΡΙΖΕΙ Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ... ΡΙΧΝΟΥΝ ΖΕΪΜΠΕΚΙΕΣ !


ΘΕΡΙΖΕΙ Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την «αρνητική» πρωτιά στην πείνα αλλά και στην επισιτιστική ανασφάλεια, δηλαδή την δραματική αβεβαιότητα για το αν θα εξασφαλιστεί το φαγητό της ημέρας,
διεκδικούν τα νοικοκυριά στη Ροδόπη, την Ξάνθη και την Ημαθία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Prolepsis, οκτώ στις δέκα οικογένειες σε αυτές τις περιοχές βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια και το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετωπίζει πείνα ανέρχεται στο 53%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους πέντε μαθητές των σχολείων από τους τρεις νομούς  είναι ελλιποβαρής, ενώ στο 41% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 εμφανίζουν τη διασπορά του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2.050 σχολεία που έχουν υποβάλει αίτηση το τρέχον σχολικό έτος για την ένταξη στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ βρίσκονται σε 71 από τις 74 περιφερειακές ενότητες και σε 276 από τους 324 δήμους της χώρας. Στις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Ημαθίας οι αιτήσεις των σχολείων προς ένταξη στο Πρόγραμμα φτάνουν τις 176, οι οποίες αντιστοιχούν σε 15.541 μαθητές.

Το Ινστιτούτο Prolepsis για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα προσφέρει 50.000 δωρεάν υγιεινά γεύματα σε 1.030 μαθητές από 13 σχολεία σε ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Ημαθίας. Τα γεύματα  θα διανεμηθούν μέχρι και τον Ιανουάριο 2016 στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής –ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Υλοποίηση σε Απομακρυσμένες και Αγροτικές Περιοχές».

«Η οικονομική βοήθεια που έχει προσφέρει ο χρηματοδοτικός μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος Είμαστε όλοι Πολίτες είναι ιδιαίτερα σημαντική και παράγει, αποδεδειγμένα, απτά αποτελέσματα στη μείωση, κατά 20%, του ποσοστού επισιτιστικής ανασφάλειας για τις οικογένειες μαθητών που φοιτούν σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας όπου υλοποιείται το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ» αναφέρει η Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, κυρία Αθηνά Λινού, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το πρόβλημα παραμένει τεράστιο και διαρκώς διογκώνεται. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους, τα αρμόδια υπουργεία, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, και την ιδιωτική πρωτοβουλία να συστρατευθούν στον μεγάλο μας στόχο ώστε να μην υπάρχει κανένα πεινασμένο παιδί στα σχολεία».

Το έργο της επέκτασης του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά από το Ινστιτούτο Prolepsis με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχοντας διαθέσει από το 2012 περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Φέτος το Πρόγραμμα καλύπτει 8.800 περίπου μαθητές σε σχολεία που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά περιοχές της χώρας, ενώ οι αιτήσεις σχολείων για καθημερινή σίτιση φτάνουν τις 2.050με 258.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου