ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ανασχηματισμός... Κουβέλη - Δείτε ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση


Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα!!

Ο φόβος της εκλογολογίας περιόρισε τις αλλαγές - Έκπληξη με τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στο υπουργείο Άμυνας, στη θέση του Δ. Βίτσα, που αντικατέστησε τον Γ. Μουζάλα στο Μετανάστευσης - Ο Νάσος Ηλιόπουλος στη θέση της Ρ. Αντωνοπούλου, αναβάθμιση του Κώστα Στρατή σε θέση υφυπουργού Πολιτισμού (με αρμοδιότητες Πολιτισμού, μένει στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού ο Γ. Βασιλειάδης)
Ανασχηματισμός του Γιάννη Δραγασάκη και του... Φώτη Κουβέλη αποδεικνύεται αυτός που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λόγω της κυβερνητικής κρίσης, που ξέσπασε από την υπόθεση με το επίδομα ενοικίου, που κόστισε την απομάκρυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Ράνιας Αντωνοπούλου....

Είναι εμφανές ότι ο ανασχηματισμός δεν εκπέμπει κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό μήνυμα, καθώς πρόκειται περισσότερο για τη διευθέτηση των άμεσων προβλημάτων, που δημιούργησε η ιστορία με το “χρυσό ζεύγος”, παρά μία δυναμική πρωτοβουλία ώθησης του κυβερνητικού έργου.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι τελικά περιορισμένες, παρά την έντονη φημολογία των προηγούμενων ωρών για εκτεταμένες παρεμβάσεις. Ο φόβος ότι ένας ευρύς ανασχηματισμός θα εκλαμβανόταν ως μήνυμα πως συγκροτήθηκε πλέον το εκλογικό κυβερνητικό σχήμα και άρα οι εκλογές είναι κοντά, έκανε τον πρωθυπουργό να περιορίσει τις κινήσεις του, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι σχεδιάζει τις εκλογές για το 2019. 
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να ανακατέψει την τράπουλα, ούτε και να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες που είχαν εμφανιστεί και εντοπιστεί εδώ και καιρό. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, όταν διαπίστωσε ότι θα διαταράσσονταν οι ισορροπίες στο κυβερνητικό σχήμα, προτίμησε να βρει μία τρίτη λύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάθεση του υπουργείου Οικονομίας στον κ. Δραγασάκη, μία εξέλιξη απροσδόκητη για τους περισσότερους ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το υπουργείο έδωσαν μάχη δύο “υποσυστήματα” του κυβερνώντος κόμματος: το ένα ήθελε υπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα και το άλλο τον Αλέξη Χαρίτση, αναπληρωτή υπουργό και υφυπουργό, αντίστοιχο στο συγκεκριμένο υπουργείο. Ο κίνδυνος να υπάρξει ρήξη και να προκύψουν έντονες δυσαρέσκειες οδήγησε τελικά τον κ. Τσίπρα στη λύση του αντιπροέδρου, παρότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης απαιτεί δυναμικό χειρισμό και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα, με καθημερινή παρακολούθηση.

Η κίνηση που αιφνιδίασε πολλούς ήταν η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έκανε δυναμική επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού και η απορία δεν σχετίζεται τόσο με την υπουργοποίηση, όσο με το γεγονός ότι ο κ. Κουβέλης τοποθετήθηκε στο υπουργείο Άμυνας, ως αναπληρωτής του Πάνου Καμμένου. Ουδείς μπορεί να αντιληφθεί το πώς θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο δίδυμο, ιδίως με δεδομένη την πολιτική απαρέσκεια που είχε εκφράσει παλαιότερο ο κ. Κουβέλης για τον κ. Καμμένο.

Ο κ. Κουβέλης πήρε τη θέση του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος πέρα από την εσωκομματική κριτική που δεχόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπιζε και προβλήματα υγείας. Με την αλλαγή αυτή ο κ. Τσίπρας θέλει να αντιμετωπίσει τα διάφορα προβλήματα στη διοικητική διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και να περιορίσει την εσωκομματική κριτική από την πλευρά των “53”, χωρίς όμως και να αναθέσει το υπουργείο σε ένα δικό τους στέλεχος.

Αντιθέτως το άνοιγμα προς τους “53” έγινε με την τοποθέτηση της Μερόπης Τζούφη στη θέση του υφυπουργού Παιδείας, που άφησε κενή ο Κώστας Ζουράρης.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο που προκύπτει από τον ανασχηματισμό είναι γιατί τη συγκεκριμένη θέση δεν πήρε κάποιο στέλεχος των ΑΝΕΛ, ώστε να διατηρηθεί η ποσόστωση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Παρότι μάλιστα υπήρχε φημολογία για αξιοποίηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου ή της Μανταλένας Παπαδοπούλου. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του κ. Κουβέλη δίπλα στον κ. Καμμένο, έχει ενισχύσει την αίσθηση ότι υπάρχει θέμα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αν και από το κόμμα του κ. Καμμένου επισημαίνεται ότι όλα έγινε σε συνεννόηση των δύο πλευρών.

Ενδιαφέρον έχει και το ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε μία μεσοβέζικη λύση για το προβληματικό υπουργείο Πολιτισμού, καθώς την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην απομακρύνει την Λυδία Κονιόρδου, για την οποία υπήρχε βαριά ατμόσφαιρα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και το Μαξίμου δεν ήταν ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της. Ο πρωθυπουργός προτίμησε, αντί να την αφήσει εκτός κυβέρνησης, να τοποθετήσει σε ρόλο υφυπουργού Πολιτισμού τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Στρατή, ελπίζοντας ότι έτσι θα “διορθωθούν” έτσι τα προβλήματα στο συγκεκρικένο υπουργείο.

Σημειωτέον ότι τη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου πήρε ο μέχρι τώρα γενικός γραμματέας της επιθεώρησης εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, εκ των εκπροσώπων της νέας γενιάς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και από τα έμπιστα στελέχη του Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση των ονομάτων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Τα ονόματα των προσώπων που διορίζονται υπουργοί στο πλαίσιο του ανασχηματισμού ανακοίνωσε νωρίτερα το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Νέος Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης καταλαμβάνει τη θέση του παραιτηθέντος Δημήτρη Παπαδημητρίου διατηρώντας παράλληλα και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Νέος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας μετακινείται από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και τοποθετείται στη θέση του Γιάννη Μουζάλα ο οποίος τίθεται εκτός κυβέρνησης.

Νέος Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας: Φώτης Κουβέλης.

Νέα Υφυπουργός Παιδείας: Μερόπη Τζούφη. Η κυρία Τζούφη είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων.

Υφυπουργός Εργασίας: Αθανάσιος Ηλιόπουλος. Ο κ. Ηλιόπουλος είναι επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κωνσταντίνος Στρατής (σ.σ. δεν υπάρχει απομάκρυνση υφυπουργού, αλλά προστίθεται και ο κ. Στρατής, με αρμοδιότητες Πολιτισμού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου