ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Διπλωματική γκάφα ολκής...Ακύρωσε την Συνθήκη της Λωζάνης η Αθήνα !!


Διπλωματική γκάφα ολκής από την ελληνική κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Επί της ουσίας η Αθήνα δια της απραξίας δικαιώνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει σηκώσει τους τόνους κάνοντας λόγο για γκρίζες ζώνες και αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Παρά τις αρχικές δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και των Αλέξη Τσίπρα και Προκόπη Παυλόπουλου ότι οι συνθήκες δεν αλλάζουν, εν τέλει και επί του πρακταίου επέτρεψαν στον Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει στην πραξη την συνθήκη και μάλιστα χωρίς κανείς άλλος στην διεθνή κοινότητα να πει κουβέντα.

Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη). Η υπογραφείσα συνθήκη ήταν το αποτέλεσμα της σχετικής διάσκεψης που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 1922 μεταξύ των προαναφερομένων μελών.

Κατήργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.

Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης. Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.

Ηδη εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα ένας σημαντικός όρος, τα σύνορα με την Συρία, έχει αλλάξει χωρίς καμία αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πλέον έχει γίνει σαφές στο υπουργείο Εξωτερικών ότι η Άγκυρα είναι ένα βήμα πριν την πρόκληση επεισοδίου με την Ελλάδα. Έχοντας ως δεδομένο πια αυτό ο Τούρκος, την επόμενη φορά είναι βέβαιο πως δεν θα ζητήσει αλλαγή της Λωζάνης αλλά θα διεκδικήσει ευθέως ελληνικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου