ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Τι γνωρίζει ο Αμερικανός πρέσβης, που οι υπόλοιποι αγνοούμε, για το Αιγαίο και την Κύπρο;


Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ δεν έκρυψε χθες την ανησυχία του, μιλώντας στο επιτυχημένο συνέδριο των Δελφών, για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι πολεμικές ιαχές των ισλαμιστών είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Είπε ο κ. Πάιατ, απαντώντας στις ερωτήσεις του Αλέξη Παπαχελά, πως τον απασχολεί το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου «αθέλητης» σύγκρουσης. Πάγωσε η αίθουσα. Διότι αυτός που το επανέλαβε αντιπροσωπεύει την υπερδύναμη στην πολύπαθη χώρα μας.

Σαφής όπως πάντα ο κ. Πάιατ, ο οποίος -όπως έχω γράψει πολλές φορές- έχει εξελιχθεί σε διαφημιστή της Ελλάδας στην Αμερική. Είναι πρωτόγνωρα τα πράγματα που κάνει, καθώς δεν μας είχαν συνηθίσει σε παρόμοια υποστήριξη οι προκάτοχοί του, μερικοί εκ των οποίων δρούσαν ως «ανθύπατοι».

Κάτι γνωρίζει ο Αμερικανός διπλωμάτης ή απλώς προειδοποιεί για ένα άσχημο ενδεχόμενο, επειδή γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Ταγίπ Ερντογάν και το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του;
Θα έλεγα ότι είναι ένα μείγμα των παραπάνω.

Και το λέω αυτό επειδή ο συγκεκριμένος διπλωμάτης έχει μελετήσει την ιστορία της περιοχής και γνωρίζει πολύ καλά πως ο ταραξίας στη γειτονιά μας ΔΕΝ είναι η Ελλάδα. Και επειδή δεν μπορεί, και διότι η χώρα μας ακολουθεί μία φιλειρηνική πολιτική χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τον ελληνικό λαό με ευθύνη των διεφθαρμένων πολιτικών της.

Είναι η δεύτερη φορά που προειδοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης και ας ελπίσουμε πως δεν θα υπάρξει και τρίτη, που θα μπορούσε να είναι και φαρμακερή. Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ταγίπ Ερντογάν, μάλλον -για να το τονίσω διαφορετικά- δεν μπορούμε να τον εμπιστευθούμε. Διότι είναι όμηρος του φανατικού ισλαμικού όχλου, που ο ίδιος εκπαίδευσε να σκέφτεται ανθελληνικά.

Ο κ. Πάιατ βρέθηκε πριν δύο εβδομάδες στην Άγκυρα, όπου παρακάθισε σε σύσκεψη κορυφής με τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Στο τραπέζι ήταν βασικά το Αιγαίο και οι απειλές της Τουρκίας και πρέπει να λήφθηκαν και αποφάσεις, τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Εικάζω ότι αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Αν έπιασαν τόπο δεν μπορεί να το πει ούτε ο ίδιος ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είναι έντονα ενοχλημένος με την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας.
Οι πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα πιστεύουν ότι ο κ. Τίλερσον δίνει την τελευταία ευκαιρία στη διπλωματία ελπίζοντας σε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά δεν πρέπει να είναι αισιόδοξος. Σίγουρα η απόφαση είναι να επιστρέψει στο αμερικανικό «μαντρί» ο κ. Ερντογάν, αλλά οι Αμερικανοί -όπως τονίσαμε πολλές φορές- λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι ένας αυταρχικός άνθρωπος και πολιτικός, ένας σκληρός και φανατικός ισλαμιστής, με άπειρες και απίστευτες εμμονές. Δεν πρόκειται να αφήσει ήσυχες την Ελλάδα και την Κύπρο. Ας μην είμαστε αφελείς και μωροί.

Αλλά -και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι Αμερικανοί, αλλά ζουν στον κόσμο της λανθάνουσας αισιοδοξίας τους- δεν πρόκειται να αφήσει ήσυχη ούτε την Αμερική. Στο μυαλό του είναι ένας αντάρτης της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Στην πραγματικότητα είναι ένας αντιαμερικανός που θέλει να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή είναι πεπεισμένος πως κρύβονται πίσω από το σικέ πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Αν -και μιλώ υποθετικά- δεν ήταν τότε πρόεδρος της Αμερικής ο Μπάρακ Ομπάμα, θα μπορούσα να δεχθώ ότι οι Αμερικανοί σχεδίασαν την ανατροπή του. Αλλά, ο συγκεκριμένος πρόεδρος ήταν μαλακός και άκακος. Πίστευε στη Δημοκρατία και όσο και να αντιπαθούσε τον Ερντογάν, δεν θα κατέφευγε στο πραξικόπημα. Όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πρόκειται να πιστέψει ποτέ, πως οι Αμερικανοί είναι αθώοι.
Το αρρωστημένο του μυαλό έχει πειστεί ότι οι Αμερικανοί και οι Εβραίοι σχεδίασαν την εξόντωσή του. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι συγκεκριμένοι, τα πραξικοπήματα τα κάνουν και το ποσοστό της αποτυχίας είναι μηδενικό.

Ο Αμερικανός πρέσβης γνωρίζει πως έχει την ευθύνη των λόγων του. Η ενημέρωση που κάνει στους προϊσταμένους του στην Ουάσιγκτον είναι η ορθή. Δίνει τη σωστή διάσταση των πραγμάτων και καταγράφει και τα συμπεράσματα του. Τα λέει πολύ καλά. Εάν επιχειρήσει ο Ερντογάν να κτυπήσει την Ελλάδα και την Κύπρο, οφείλει να σταθεί στο πλευρό των αδυνάτων, και να υποστηρίξει το Δίκαιο. Στο μεταξύ, ας συνεχίσει την προσπάθεια για να αποτραπούν τα βρώμικα σχέδια του Ερντογάν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου