ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Είναι αποφασισμένοι να δώσουν το όνομα – Ν.Κοτζιάς: «Το μακεδονικό είναι ένα ιστορικό θέμα – Να κάνουμε συμβιβασμούς»


Νέες δηλώσεις που θα συζητηθούν, αυτή τη φορά από τον επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Το «Μακεδονικό» οι θέσεις και οι πτυχές στην αναζήτηση μίας έντιμης πατριωτικής λύσης για το ονοματολογικό βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης με αφορμή την  παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Μέρτζου, με τίτλο «Το Μακεδονικό», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών. 

Τρεις ομιλητές , ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,  ο πρώην  υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος  και  ο επικεφαλής του Ποταμιού,  Σταύρος Θεοδωράκης, σε μία κατάμεστη αίθουσα,  είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους συγκλίνοντας πάνω στις βασικές αρχές: την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και την αλλαγή του Συντάγματος πέρα από τη νομική βάση της  διεθνούς συμφωνίας.
«Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι θέλουμε από τη βόρειο γείτονά μας, μία χώρα σταθερή ή μία χώρα που να αποτελεί κομμάτι της δαγκάνας της Τουρκίας στην περιοχή» «με τρόπο που να αυξάνει την εχθρότητα απέναντι μας «, τόνισε ο Ν. Κοτζιάς εξηγώντας ότι  καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ονοματολογικού  μέσα  στο ασταθές τοπίο που υφίσταται  σήμερα στην περιοχή μας, μία περιοχή μεγάλων αλλαγών.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στην ευρύτερη περιοχή που ιστορικά λέγεται Μακεδονία και σήμερα ανήκει σε τέσσερα κράτη με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει σε εμάς. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που περιπλέκει την υπόθεση είναι ότι στα Σκόπια προσπαθούν να βρούνε μία ιστορική ταυτότητα με τρόπο στρεβλό γεννώντας τον αλυτρωτισμό. «Και είναι ολοφάνερο ότι το πρόβλημα του ονόματος συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό στην ιστορία, στην εκπαίδευση,  στα σύμβολα, και στον τρόπο που εκλογικεύει την καθημερινότητα της συνείδησής τους».

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι «είναι μεγάλο βήμα το ότι αυτά τα σύμβολα άρχισαν να περιορίζονται» χαρακτηρίζοντας ως «μη θαρραλέο» να μην αναγνωρίζεται ως σημαντική η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου  από ανθρώπους που στο παρελθόν το θεωρούσαν θεμελιακό αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το ζήτημα με την πΓΔΜ είναι ιστορικό, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι το όνομα με τη λέξη «Μακεδονία» ως πολιτική οντότητα υφίσταται εδώ και 70 χρόνια και η λέξη αυτή «περπάτησε» με αναγνώριση από πολλά κράτη, όπως επίσης συσκευάστηκε η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα η οποία αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει ελληνική φωνή επί τρία χρόνια γύρω από το θέμα.

Ο Ν. Κοτζιάς ανέδειξε επίσης τη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που όπως είπε «σπάσανε τις προκαταλήψεις» τονίζοντας ότι «το κάναμε διότι είναι εθνικό μας συμφέρον.  Υπό το πρίσμα αυτό υπογράμμισε την αίσθηση ευθύνης που οφείλει να έχει η χώρα μας ως ισχυρότερη χώρα για την περιοχή μας». «Θέλουμε- είπε- να τελειώνουμε με τα πυροδοτήματα της Ιστορίας που μας κρατούν φυλακισμένους. Εμάς μας συμφέρει μία περιοχή που θα αναπτύσσεται οικονομικά και θα αναπτύσσεται μαζί μας βγαίνοντας από την κρίση». Τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνονται βαλκανικές πολιτικές χωρίς εμάς» επισημαίνοντας ότι «η αδράνεια είναι βαθιά λανθασμένη στην εποχή της παγκοσμιοποίησης»

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς στην εξωτερική πολιτική, ότι δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα με την μακραίωνη ιστορία της,  να φοβάται να κάνει ένα συμβιβασμό με ένα μικρό κράτος που δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητά του και να φοβάται να επιδείξει ευθύνη στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι ο συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι «σάπιος» . «Το όνομα που θα συμφωνήσουμε δεν θα πρέπει να έχει αλυτρωτικά στοιχεία, πρέπει να έχει ένα γεωγραφικό προσδιορισμό. Μια σύνθετη ονομασία που να εκφράζει την ιδιαιτερότητα και γεωγραφικότητα αυτού του κράτους χωρίς να προσβάλει καμία από τις δύο πλευρές». είπε ο Ν. Κοτζιάς και συνέχισε:  «Και θεωρώ μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι της χώρας στα βόρειά μας θεωρούν ότι η λέξη Μακεδονία και μακεδονική γλώσσα δεν αφορά τον Μεγαλέξανδρο, την αρχαιότητά μας». Εξέφρασε δε την βαθιά του πεποίθηση ότι «αν κάνεις  διαπραγματεύσεις και επιβάλεις μια λύση που η άλλη πλευρά δεν θέλει αλλά απλώς της επιβλήθηκε γεννιέται ο ιστορικός αναθεωρητισμός, η διάθεσή της να τα αλλάξει όλα»

«Πιστεύω ότι ο καλός έντιμος συμβιβασμός θα συμβάλει στον πολλαπλασιασμό των σχέσεών μας με αυτό το κράτος, στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, στη διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας και θα μας φέρει πιο κοντά με τους άλλους λαούς της περιοχής». «Θέλουμε μία θετική ατζέντα που να δίνει προοπτική στους λαούς μας» είπε.

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην αντίληψή του για τον πατριωτισμό: «Να αγαπάς τα πάτρια εδάφη, την ιστορία σου, την κουλτούρα σου, τις κατακτήσεις και τους αγώνες του λαού σου και να είσαι περήφανος γι αυτά», σημείωσε ενώ, όπως είπε, «δεν είναι πατριωτισμός να αρνείσαι   το δικαίωμα στην άλλη πλευρά  να είναι και αυτή περήφανη για τη δικιά της ιστορία την πραγματική και να ταυτίζεται με τον δικό της πολιτισμό».

Τέλος ολοκληρώνοντας  ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι «πατριωτισμός  σημαίνει μία σύνθετη ονομασία που να ισχύει για όλους και για όλες τις σχέσεις, δηλαδή και για το εσωτερικό, να ισχύει και να εκφράζεται αυτό και από τη διεθνή συμφωνία που θα κάνουμε στον ΟΗΕ και από την διακρατική συμφωνία και από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύνταγμά τους. Αποσαφήνισε δε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε στό μέλλον να γεννηθούν καινούρια προβλήματα. Διότι χωρίς erga omnes θα έχουμε επενδύσει σε μελλοντικές τριβές καθημερινότητας που θα συσσωρεύσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουμε σήμερα» τονίζοντας επίσης ότι «η αλλαγή του συντάγματος είναι αναγκαία όχι μόνο για τη δική μας εξασφάλιση αλλά και για τη δική τους» .

«Γι αυτό» κατέληξε «πρέπει η συμφωνία που θα κάνουμε να έχει σταθερότητα, να μπορεί να επιβιώσει δυσκολιών, να αναπτύσσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές και όχι τη δυσπιστία, να μπορεί να κάνει τη ζωή όλων πιο εύκολη, πιο φιλική πιο ειρηνική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου