ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

«Ναι σε όλα» από την κυβέρνηση στους δανειστές για να μείνει «ζωντανό» το αφήγημα Τσίπρα περί εξόδου από τα μνημόνια το 2018 – Έρχονται νέες περικοπές και μέτρα


Οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση για νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα που υπάρχει στα έσοδα και ξεπερνάει τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι διατεθειμένη να πει «ναι σε όλα» προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους και να διατηρηθεί εν ζωή το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

Ένα αφήγημα που αμφισβητείται από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρόσφατα σε συνέντευξη του ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είχε πώς πώς το καλοκαίρι του 2018 μπορεί να βγούμε από την δανειακή σύμβαση, αλλά τα μνημόνια θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Και αυτό ισχύει, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μέτρα για το 2019 και το 2020 και αναμένεται να νομοθετήσει και άλλα το επόμενο διάστημα.

Ήδη, οι προθέσεις της φάνηκαν στα πρώτα ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το υπουργείο Εργασίας δέχθηκε να γίνει ακόμη πιο αυστηρό το πλαίσιο για την προκήρυξη απεργιών, και έτσι από το 1/3 που χρειάζονταν για να προκηρυχθεί μία απεργία από εδώ και στο εξής θα απαιτούνται τα 2/3 των συμμετεχόντων. 


Το μόνο θετικό που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση είναι η έγκριση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ που κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασίσει σήμερα το Euro Working Group, αν και αυτό θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει από το καλοκαίρι, προκειμένου να κλείσει και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν πλέον να περάσει η κυβέρνηση «από την θεωρία στην πράξη» και οι συναντήσεις στο Χίλτον εστιάζουν κυρίως σε θέματα πρακτικής εφαρμογής των έως τώρα ψηφισθέντων μέτρων. Η ελληνική πλευρά  από την πλευρά της καταθέτει στοιχεία για να πείσει για την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μετά τα ενεργειακά, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες ότι θα επιταχύνει ώστε από τις αρχές του 2018 να ξεκινήσει και η συνείσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από την ΑΑΔΕ. 

Στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές αναμένεται από σήμερα πλέον να κυριαρχήσει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά, την «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018. Θα επεκταθούν επίσης και στις θεσμικές αλλαγές στο δημόσιο, καθώς και στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν επίσης οι πλειστηριασμοί, στα κόκκινα δάνεια, ο εξωδικαστικός, οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορίες, αλλά και οι παροχές Πρόνοιας και οι περικοπές που έχει προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Εν τω μεταξύ στη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων της Τετάρτης «κλείδωσε» η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις που θα δώσει ανάσα σε περίπου 100.000 οφειλέτες. Στο μικροσκόπιο των δανειστών μπήκε, επίσης, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Το πρόγραμμα της ταχύρρυθμης έκδοσης συντάξεων φαίνεται ότι αποδίδει, προσφέροντας μια μικρή ανάσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ στέλνει καθημερινά email στα υποκαταστήματα πιέζοντας να οριστικοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις κατά την διάρκεια της παραμονής των δανειστών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχουν παραδοθεί στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης  βρίσκονται 133.998 αιτήσεις. Σε αυτές συγκαταλέγονται 42.707 αιτήσεις για τις οποίες δίνεται προσωρινή σύνταξη.

Στην ταχεία απονομή θα συμβάλλει το «ξεπάγωμα» των συντάξεων χηρείας. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας «πάγωσε» την έκδοσή τους από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, οι νέες συντάξεις χηρείας είναι σημαντικά μειωμένες, ακόμη και κάτω από τα 200 ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας οι δανειστές αποδέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς να θεσπιστεί κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ.

Παρά τις αρχικές ενστάσεις που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, τα συμπληρωματικά στοιχεία που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έπεισαν τους επικεφαλής των θεσμών για τη θετική πορεία των οικονομικών του φορέα.

Πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Στο μέτωπο των εργασιακών «κλείδωσε» η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας. Για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας. Διευκρινίζεται ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας δε θα συζητηθούν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο όπως είναι ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας και οι λόγοι  απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών. Η Παγκόσμια Τράπεζα  προτείνει  αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα με στόχο να χορηγείται αυξημένο  επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.

Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως.  Ένα από τα σενάρια που προτείνει η Τράπεζα  είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ για τρία και περισσότερα 90 ευρώ. Δηλαδή μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα λαμβάνει 90 αντί 160 ευρώ (40Χ4) μηνιαίως.

Κύκλοι του υπουργείου εργασίας τονίζουν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενίσχυση του 1ου και 2ου παιδιού με ταυτόχρονη στήριξη των πολύτεκνων.

Τα μέτωπα της αξιολόγησης παραμένουν μεγάλα και οι αποφάσεις που έχει μπροστά της να λάβει η κυβέρνηση δύσκολες. Με στόχο να ολοκληρωθεί η επίσκεψη των ελεγκτών έως την Παρασκευή (προβλέπεται να αναχωρήσουν το Σάββατο από την Αθήνα) οι υπουργοί της κυβέρνησης  κάνουν «παρέλαση» στο Χίλτον. Αλλά οι νέες «κόκκινες γραμμές» αναμένεται να μπουν όταν το κουαρτέτο επιστρέψει στα τέλη τέλος Νοεμβρίου ή  αρχές Δεκέμβρη, για το τελικό παζάρι που θα οδηγήσει σε κείμενα συμφωνίας και αποφάσεις για τα μέτρα του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου