ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Η πρόκληση των βουλευτών που ζητούν αναδρομικά και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ την χρησιμοποίησε για να εκθέσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – «Αντίμετρα» στην κριτική για τα F-16


Η προκλητικότητα των πολιτικών δεν έχει τέλος. Συνταξιούχοι βουλευτών ζητούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ όταν οι συντάξεις των πολιτών έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις και εκατομμύρια ανθρώπων ζουν με επιδόματα φτώχειας. Η επιμονή τους να λάβουν ποσά από 200.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ γιατί δικαιώθηκαν όσον αφορά στην εξομοίωση τους με τους μισθούς των δικαστικών προκαλεί κοινωνική κατακραυγή.

Τί κρύβεται πίσω απ’ αυτό το θέμα όμως που είναι γνωστό εδώ και καιρό αλλά προέκυψε ξαφνικά μέσα από ένα δημοσίευμα; Πιθανότατα η αντεπίθεση της κυβέρνησης να εκθέσει την αντιπολίτευση όταν αυτή επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και την απόφαση αναβάθμιση των μαχητικών F-16. Πρόκειται για «αντίμετρα».

Κι αυτό γιατί ο πρώτος που έβγαλε ανακοίνωση κατά της απαίτησης των βουλευτών να αξιώσουν αναδρομικά από το 2009 ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βεβαίως ως μη κόμμα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μεγάλη τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει συνταξιούχους βουλευτές που να συγκαταλέγονται στους 160 που θέλουν αναδρομικά.


Το κυβερνών κόμμα επιτέθηκε στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τα οποία προέρχεται σχεδόν το σύνολο των βουλευτών που ζητούν αναδρομικά από 15 έως και 50.000.000 ευρώ υποστηρίζοντας ότι «είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009, καταδικάζοντας αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης».

Και κατέληγε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πώς «είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλήφθηκε την «παγίδα» που πήγε να του στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση καλώντας τους πρώην βουλευτές του κόμματος να αποσυρθούν από την αξίωση των αναδρομικών, τονίζοντας πως αυτή συνιστά κραυγαλέα πρόκληση για τους πολίτες και απείλησε πώς όσοι δεν το κάνουν τότε θα διαγραφούν από το κόμμα.

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μητσοτάκης έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά αλλά κινδυνεύει να εκτεθεί αν οι πρώην βουλευτές του κόμματος του δεν αποσυρθούν από την διεκδίκηση των αναδρομικών. Αν δηλαδή τον αγνοήσουν.

Απάντηση έβγαλε και το ΠΑΣΟΚ, πολύ πιο ήπια ωστόσο. «Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών» αναφέρει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσθέτοντας: «Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά. Για διαγραφή καμία λέξη.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να παγιδεύει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι τα αναδρομικά διεκδικούνται στη βάση ενός νόμου που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, του νόμου Κατρούγκαλου, φάνηκε στη συνέχεια από την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας πώς η απόφαση δεν «είναι άμεσα εκτελεστή». Επιχείρησε δηλαδή η κυβέρνηση να το παίξει τιμητής και να δείξει στην κοινωνία πώς ενώ οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ζητούν αναδρομικά εμείς δεν τους τα δίνουμε.

Σε άτυπη ενημέρωση του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πώς «δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών, δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο δημοσίευμα».

Κατά το υπουργείο Οικονομικών επίσης, «εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πρώην βουλευτές ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου