ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Στυγνός εκβιασμός από το ΔΝΤ: Πρώτα οι θυσίες και ύστερα με... δόσεις η ελάφρυνση του χρέους


ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΡΟΤΟ» ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
Αντιμέτωπη με την αλήθεια βρίσκεται από χθες βράδυ η κυβέρνηση καθώς, οι μάσκες έπεσαν. Το ΔΝΤ ζητά άμεσα τις μεταρρυθμίσεις μιας νέας συμφωνίας και με... δόσεις την ελάφρυνση του χρέους. Η φημολογία για 4ο Μνημόνιο την οποία μέχρι χθες, Πέμπτη (11/11/2016) διέψευδε η κυβέρνηση,...
επιβεβαιώθηκε από τα επίσημα χείλη του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι για να πιαστούν οι στόχοι της ανάπτυξης 3,5% χρειάζονται νέα μέτρα, δηλαδή και 4ο Μνημόνιο.

Ανέφερε, δε, ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους, ουσιαστικά αποκαλύπτοντας ότι γίνονται ήδη συζητήσεις για 4ο Μνημόνιο.

«Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί» τόνισε ο εκπρόσωπος τόνισε ο εκπρόσωπος του ταμείου υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ ζητά ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Όταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο Δ.Σ. για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ταμείου.

Σημειώνεται ότι αν οι δείκτες που έχουν τεθεί από τη συμφωνία δεν πιαστούν το χρέος δεν είναι βιώσιμο και το ΔΝΤ δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα το Δεκέμβριο όπως του ζητούν οι δανειστές. Η Έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το Χρέος της Ελλάδος θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα και τότε θα τεθεί ευθαρσώς το δίλημμα ή αναδιάρθρωση τώρα για γίνει το χρέος βιώσιμο και με στόχο ανάπτυξης 1,5% και να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ή περισσότερα μέτρα για να πιαστεί ο στόχος ετήσιας ανάπτυξης 3,5% και να είναι το χρέος βιώσιμο.

Το ΔΝΤ, απαιτεί ένα νέο μνημόνιο ή νέο πρόγραμμα στο οποίο, παγίως, θα συμπεριληφθούν δύο σημαντικά μέτρα, που μέχρι σήμερα δεν έχουν περάσει:
• Να πέσει το αφορολόγητο κάτω από 5.000 ευρώ
• Να γίνει περικοπή των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων
Όπως ανέφερε, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5%.
Ο στόχος του 3,5% απαιτεί τα πρόσθετα μέτρα, απλά γιατί με την παρούσα συμφωνία δεν πιάνεται...

Η συζήτηση για το χρέος
Η ελάφρυνση του χρέους θα έρχεται με δόσεις,με τη μέθοδο «κυρίως μαστίγιο και... λιγότερο καρότο». Το ΔΝΤ ζητά άμεσα ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους με δόσεις, τόσο, όσο θα χρειάζεται ώστε να βγαίνουν οι αριθμοί. Δηλαδή τα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους θα εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Όσο περισσότερο καταφέρουν οι ελληνικές αρχές να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν αντίστοιχα τα εισοδήματα, τόσο μικρότερη θα είναι η αναγκαία ελάφρυνση και τόσο ευκολότερος θα καταστεί ο συμβιβασμός μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της γερμανικής αντίθεσης σε μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απαντώντας ουσιαστικά στον Γερούν Ντάισελμπλουμ δέχθηκε να μπει στην κουβέντα το θέμα των μέτρων για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος, ωστόσο τόνισε εκ νέου ότι για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.
Όπως επίσης σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, να είναι εμπροσθοβαρή δηλαδή. Όμως σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό Χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Το «μπρα-ντε-φερ» Σόιμπλε-ΔΝΤ
Κανείς από τους ευρωπαίους δανειστές δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κι αυτό γιατί το γερμανικό κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να το εγκρίνει.
Εκτός από τη Γερμανία η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση και για την Ολλανδία και την Φινλανδία και o Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει αναλάβει τις πιέσεις.
Ωστόσο το ΔΝΤ ποτέ δε συμφώνησε με το τρίτο πρόγραμμα γιατί δεν το θεωρεί ότι βγαίνει και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, περισσότερες θυσίες από την Ελλάδα, άμεσα και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έστω και με δόσεις.

Αν το ΔΝΤ αρνηθεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Σόιμπλε θα είχε ένα τεράστιο εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα. 
Τότε βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (σ.σ. CDU/CSU) θα ανακήρυσσαν άκυρη την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου, για το τρίτο ελληνικό πακέτο και θα ήθελαν να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία, κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εφιάλτη για τον ίδιο το Σόιμπλε, την Ελλάδα και την Ευρωζώνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου