ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Πρώτη τουρκική επιθετική ασύμμετρη ενέργεια στη Χίο: Αντίποινα για τους 8 πραξικοπηματίες (βίντεο-εικόνες)



Η πρώτη τουρκική επιθετική ασύμμετρη ενέργεια εις βάρος της χώρας μας έλαβε χώρα ως αντίποινα για την μη έκδοση ή καθυστέρηση έκδοσης των οκτώ πραξικοπηματιών στην Τουρκία

Θύμα η Χίος. Η φωτιά που ξέσπασε και πέρασε δυστυχώς στα «ψιλά» μόνο τυχαία δεν ήταν. Η Άγκυρα θέλει εδώ και τώρα τους οκτώ πραξικοπηματίες προκειμένου να μην παραδώσουν τα στρατιωτικά μυστικά που γνωρίζουν.

Ο Ερντογάν γνωρίζει πως οι στασιαστές θα παζαρέψουν την μη έκδοση τους με όλα τα μέσα και «χαρτιά» που διαθέτουν.

Η φωτιά στη Χίο σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις κατέστρεψε 30.000 μαστιχόδεντρα , με την Ένωση Μαστιοχοπαραγωγών Χίου να ζητά επιτακτικά την αποζημίωση για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς στα χωριά Βέσσα, Ελάτα και Λιθί είναι αποκαρδιωτική αφού το μαύρο διαδέχθηκε τις πρώτες προσπάθειες της φύσης να αναβλαστάνει μετά την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Politischios.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.
Κουφάρια δέντρων, διάσπαρτες μικρές και μεγάλες εστίες πυρκαγιάς και καπνοί να βγαίνουν από όπου κι αν στρέψει κανείς το μάτι του, συνθέτουν την εικόνα της νοτιοδυτικής Χίου με τους κατοίκους της να ζητούν την ενίσχυση της πολιτείας.

Η άλλοτε πράσινη νότια Χίος, ένας τόπος πολιτισμού και ιστορίας σε τίποτα δεν θυμίζει την εικόνα των προηγούμενων ημερών.

Η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη νότια Χίο στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη και τον Δήμαρχο Μ. Βουρνού, τα μέτωπα της πυρκαγιάς ήταν 3. Το πρώτο και περισσότερο επικίνδυνο εστην περιοχή από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, το δεύτερο από Βέσσα με κατεύθυνση τα Αρμόλια αλλά μακριά από το χωριό και το τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

Οι δυνάμεις

Από αέρος επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα ενώ στο σημείο βρίσκονταν 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες. Επίσης αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

Σε μια νέα προσφορά προς το λαό της Χίου προχωρά ο Μητροπολίτης του νησιού Μάρκος αποδεικνύοντας πως η εκκλησία όταν θέλει μπορεί και συμπαρίσταται στις δύσκολες στιγμές.

Ειδικότερα, μετά την παροχή χρημάτων για κάθε τρίτο παιδί που θα γεννιέται στα ακριτικά και δοκιμαζόμενα από την τουρκική προκλητικότητα Ψαρά, ο Μητροπολίτης αποφάσισε να διατεθεί το 10% των εσόδων από τις ενορίες του νησιού κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο ως βοήθεια στους πυρόπληκτους μαστιχοκαλλιεργητές του νησιού.

 














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου