ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Κατασχέσεις ακινήτων μέσα στο καλοκαίρι


ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ - ΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δεν θα κλείσουν για καλοκαίρι τα Ειρηνοδεικεία όλης της χώρας που συνεχίζουν κάθε μέρα με πλειστηριασμούς σπιτιών για λογαριασμό των τραπεζών.
Ταυτόχρονα, αρκετές εφορίες των Αθηνών της Θεσσαλονίκης και της Σαντορίνης έσπευσαν μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσουν στις κατασχέσεις ακινήτων....

Επίσης διπλασιάστηκαν σχεδόν, σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων από το Yπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών 55 ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, ήδη έχουν ενημερωθεί οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα χρέη που έχουν προς το ελληνικό δημόσιο. Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας για τακτοποίηση της οφειλής τους ή την ένταξη των χρεών τους στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων έχουν ξεκινήσει προγράμματα πλειστηριασμών και, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, αυτά θα ενταθούν μέχρι το τέλος του έτους με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία
Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί γίνονται πλέον στην εμπορική αξία των ακινήτων, δηλαδή συχνά κάτω και από την αντικειμενική με αποτέλεσμα ενώ οι φόροι των ακινήτων και τα οφειλόμενα στο κράτος να υπολογίζοτναι με τις υψηλές αντικειμενικές, που είναι 30-60% υψηλότερες από τις εμπορικές και τελικά οι πλειστηριασμοί γίνονται για πολύ μικρότερες αξίες. Δηλαδή η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στα επίπεδα της εμπορικής αξίας όπως αυτή προσδιορίζεται από τους ειδικούς του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, το Δημόσιο χρησιμοποιεί τις αντικειμενικές αξίες για να ζητά από τους φορολογούμενους να πληρώνουν υψηλότερους φόρους ακινήτων και όταν είναι να κατάσχουν ένα ακίνητο το αποτιμούν χαμηλά για να πουληθεί, με αποτέλεσμα τα ποσά που συγκεντρώνουν να μην επαρκούν για την κάλυψη του χρέους του.

Κατόπιν των σχετικών εντολών οι εφορίες έχουν αρχίσει τα προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων. Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν αναρτηθεί 55 αναγγελίες πλειστηριασμών ακινήτων, μικρών και μεγάλων διαμερισμάτων ακόμα κι αγροτεμαχίων που θα γίνουν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.



Η ηλεκτρονική σελίδα εμπλουτίζεται καθημερινά, δεδομένου ότι έχει δοθεί εντολή να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία υπολογίζεται μέχρι το τέλος του έτους να φθάσουν ή να ξεπεράσουν τα 95 δισ. ευρώ.

Στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» για οφειλές στην εφορία περιλαμβάνονται:
-Ένα διαμέρισμα στην Εύοσμο Θεσσαλονίκης 157,32 τετραγωνικών μέτρων, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 91.000 ευρώ
-Ένα διαμέρισμα τρίτου ορόφου στο Κολωνάκι 100,10 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς τα 640.000 ευρώ
-Ένα διαμέρισμα πέμπτου ορόφου στο Κολωνάκι 59,52 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς τα 400.000 ευρώ
-Μία θέση στάθμευσης στο Γουδί 10,80 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς 18.160 ευρώ ευρώ και
-Ένα γραφείο 108,14 τ.μ. στην οδό Τετραπόλεως στο Γουδί, με τιμή πρώτης προσφοράς 199.040 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου