Αλυσοδεμενη σε ένα νέο γύρο μνημονίων είναι η χώρα με ευθύνη των δανειστών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, και ούτε στο τέλος του χρόνου θα μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές. Αυτό τουλάχιστον σχεδιάζει η Γερμανία, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους πριν το 2018, με άμεση συνέπεια να μην καταφέρει η Ελλάδα να βγει στις αγορές και επομένως να εξαρτάται από τους ευρωπαίους δανειστές και μετά το 2018.
Ο Spiegel βλέπει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο να δημιουργείται για να αντικαταστήσει το ρόλο του ΔΝΤ τονίζοντας ότι πλέον Μέρκελ και Σόιμπλε δεν έχουν πλέον ψευδαισθήσεις και σχεδιάζουν το επόμενο πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει «σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Και αυτές οι κρίσεις θα μπορούσαν να έρθουν πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύει κανείς. Στο υπουργείο Οικονομικών, οι ειδικοί του Σόιμπλε δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα καταφέρει μόνη της να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Η συνέπεια: ένα τέταρτο πρόγραμμα είναι πιθανό – και σε αυτό δεν πρόκειται να συμμετάσχει πια το ΔΝΤ».
Να υπογραμμιστεί πως το ΔΝΤ αποδέχεται την σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, ωστόσο απαιτεί από τους Ευρωπαίους η δέσμευσή τους για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους να είναι αρκετά αξιόπιστη.
Η Γερμανία ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να δεσμευθεί για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα σε μεσοπρόθεσμη βάση, παραπέμποντας στις αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Μαΐου 2016.
Στο πλαίσιο ερωτήσεων που έγιναν πριν λίγες μέρες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσίευμα της Handelsblatt που υποστήριζε ότι η Γερμανία θα δεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εφόσον η Αθήνα νομοθετήσει τα πρόσθετα μέτρα, από την γερμανική κυβέρνηση ξεκαθαρίσθηκε πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.
«Βασικά, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την στάση μας στο πρόγραμμα ελληνικής βοήθειας», είπε η Ουλρίκε Ντέμερ εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ερωτηθείσα εάν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νωρίτερα από ό, τι το 2018, η Ντέμερ επανέλαβε την απόφαση της ζώνης του ευρώ για «πιθανά» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το 2018, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώσει του όρους διάσωσης της. Όπως διευκρίνισε, οι αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Μαΐου τόσο για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις όσο και για την ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους παραμένουν σε ισχύ.
Süddeutsche Zeitung: Μόνο αν ενταχθεί η Ελλάδα στο QE θα αποφύγει το 4ο Μνημόνιο
Σε άλο δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung τονίζει τη σημασία της ένταξης τωνελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ώστε να μη χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα.
«Και πάλι η Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung και σχολιάζει: «Όταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει στους Έλληνες ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη δεν βοηθάει και πολύ. Θα βοηθούσε πολύ περισσότερο εάν όλοι επικεντρώνονταν στην ουσία αντί να κάνουν προεκλογικό αγώνα. Η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει κουραστεί από τις μακροχρόνιες διαφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Η καθημερινότητά τους πλήττεται από τη μεγάλη ανεργία, τους αυξανόμενους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Κυρίως οι νέοι είναι απογοητευμένοι και εγκαταλείπουν τη χώρα».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Η κρίση στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται. Τώρα απαιτείται περιορισμός των ζημιών. Παρά τις διαφωνίες οι δανειστές θα πρέπει να βρουν τα μέσα ώστε η Ελλάδα να μην χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα. Εάν η Ελλάδα καταφέρει αυτό το χρόνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και καταργήσει τους έλεγχους κεφαλαίων, θα μπορούσε αυτό το σενάριο να μην πραγματοποιηθεί».
Το Grexit θα κοστίσει πάνω από 1,5 τρισ. ευρώ
Οι παραμετρικές απώλειες για το ευρωπαϊκό σύστημα από μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ ή αδυναμία πληρωμής των δανείων της ξεπερνούν το 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ΕΚΤ που επικαλέστηκε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψόχας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» της ΕΡΤ.
Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, αν παραμείνει έτσι το χρέος, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το 2030, 322 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 160 είναι τόκοι.
Ακόμη και στην περίπτωση όμως που καταφέρει να αποπληρώσει αυτό το χρέος, θα μείνει υπόλοιπο άλλα 300 δισεκατομμύρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πάντα σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ευρωπαϊκό χρέος προσεγγίζει τα 21 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Aναταράξεις και στην Ολλανδία
Η μελλοντική σχέση της Ολλανδίας με το ευρώ θα συζητηθεί διεξοδικά στο κοινοβούλιο της χώρας αυτής μετά τις εκλογές του Μαρτίου, αφού οι ολλανδοί βουλευτές ζήτησαν να καταρτιστεί μια αναλυτική έκθεση για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.
Η πρωτοβουλία να ζητηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ολλανδίας να εξετάσει το μέλλον του ευρώ καταγράφεται εν μέσω της ενίσχυσης του ευρωσκεπτικισμού, γεγονός που τα λαϊκιστικά κόμματα επιθυμούν να μεταφραστεί σε ψήφους υπέρ τους στις εκλογές που θα διεξαχθούν την 15η Μαρτίου στην Ολλανδία και αργότερα φέτος στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Η έκθεση, για την κατάρτιση της οποίας δεν τίθεται κανένας περιορισμός, μπορεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι εφικτό η Ολλανδία να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα και, εάν ναι, πώς, σημείωσε ο βουλευτής Πίτερ Όμζιχτ.
Ακόμη, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάσει πώς το ευρώ θα μπορούσε να γίνει σταθερότερο, καθώς και τις «πολιτικές και θεσμικές επιλογές για το μέλλον του».
Η γνώμη του Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει μεγάλο κύρος στην Ολλανδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου