ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Νέο σχέδιο για την «καρατόμηση» των συντάξεων – Κόβουν στο μισό την προσωπική διαφορά


Σχέδιο για κατάργηση μέχρι του 50% της προσωπικής διαφοράς από τις παλιές συντάξεις εξετάζει η κυβέρνηση με το πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει ο «κόφτης» δαπανών από το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει συνολικά μια περικοπή της τάξης των 700 έως 800 εκατ. ευρώ από τις παλιές συντάξεις που θα επανυπολογιστούν με το νόμο Κατρούγκαλου και ένα μέρος της διαφοράς τους θα μπει ως «μέτρο-εφεδρεία» στο πακέτο των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν το 2018 ή τo 2019 και μετά.

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είπε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ότι «οι δαπάνες για τις συντάξεις είναι, έτσι κι αλλιώς, στα μέτρα του δημοσιονομικού «κόφτη», που έχει προβλεφθεί και θα ενεργοποιείται αν και εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα ετήσια πλεονάσματα».


Το νέο στοιχείο που έρχεται σήμερα στο φως είναι πως εξετάζεται να περιληφθεί ένα μέρος και όχι όλο το ποσό της προσωπικής διαφοράς, αν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο με την τρόικα που θέλει να καταργηθούν εντελώς οι προσωπικές διαφορές στις παλιές συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτί της διαπραγμάτευσης για τις συντάξεις περιλαμβάνει σχεδιασμό για θυσία ενός ποσοστού έως 50% των προσωπικών διαφορών και αυτό, αν απαιτηθεί, για να πιαστούν οι στόχοι στα πλεονάσματα.

Αυτό σημαίνει ότι από το επιπλέον ποσό σύνταξης που θα προκύψει για τους παλιούς συνταξιούχους, με τον επανυπολογισμό και τη σύγκριση των δικών τους συντάξεων με αυτές που θα παίρνουν από 13/5/2016 και μετά οι νέοι δικαιούχοι, ένα 50% αυτής της διαφοράς θα μπει στον «κόφτη» δαπανών από τα μέσα ή τα τέλη του 2018 και μετά.

Ο επανυπολογισμός βγάζει διαφορές που δείχνουν ότι οι παλιές συντάξεις είναι μεγαλύτερες έως και 35%, συγκρινόμενες με τις νέες συντάξεις για τα ίδια έτη και τις ίδιες αποδοχές.

Από αυτή τη διαφορά, ένα τμήμα θα μπει, όπως εξετάζεται από την κυβέρνηση, στον «κόφτη» του 2018 και αυτό «αν χρειαστεί» κατά την άποψη αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Εργασίας.

Η «βόμβα» των μειώσεων στις παλιές συντάξεις δεν έχει ακόμη απασφαλιστεί, καθώς μεσολαβεί η νομοθέτηση των μέτρων που ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση για να Κλείσουν τη συμφωνία με αυτά που υποχρεώνεται να εφαρμόσει από το τρίτο Μνημόνιο του 2015.

Στη νομοθέτηση θα φανεί αν οι παλιές συντάξεις θα έχουν απώλεια μεγαλύτερη ή μικρότερη του 50% της διαφοράς τους από τις νέες συντάξεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου