ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Κόβουν και το οξυγόνο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ


Τουλάχιστον 30.000 ασθενείς σε όλη τη χώρα βρίσκονται με την παρεχόμενη  οξυγονοθεραπεία στο… κόκκινο
Με κομμένη την ανάσα…  κυριολεκτικά – οι χιλιάδες ασφαλισμένοι- και μεταφορικά – οι εκατοντάδες πάροχοι των αναπνευστικών ειδών- παρακολουθούν τις αλλαγές που δρομολογεί ο ΕΟΠΥΥ ...στο πεδίο των προμηθειών τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Αλλαγές που χαρακτηρίζονται από αιφνιδιαστικές και χωρίς χρονική ευελιξία κινήσεις, δημιουργώντας ασφυξία σε όλους όσοι εξαρτώνται από τα αναπνευστικά είδη και βοηθήματα (συσκευές οξυγόνου, συσκευές άπνοιας, αναπνευστήρες κα).

Μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο η προμήθεια όλων αυτών των ειδών γινόταν από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με τη γνωμάτευση πνευμονολόγου ή άλλου συγκεκριμένου, εξειδικευμένου γιατρού όπως όριζε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθετε ο Κανονισμός για την κάθε ασθένεια. Οι ασφαλισμένοι αποζημιώνονταν εφόσον υπέβαλαν αρμοδίως τις σχετικές αποδείξεις μαζί με τις γνωματεύσεις. Μόνο για  την οξυγονοθεραπεία η δαπάνη υπολογίζεται στα 2,7 εκατ. ευρώ τον μήνα.


Στον αέρα οι συμβάσεις ΕΟΠΥΥ- παρόχων προμηθευτών
Αίφνης, στην εκπνοή του περασμένου έτους, οι πάροχοι-προμηθευτές  αναπνευστικών, αλλά και οπτικών και ορθοπεδικών ειδών, προϊόντων ειδικής διατροφής και άλλων ιατροτεχνολογικών ειδών, όπως π.χ. επιθεμάτων κατάκλισης, κλήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να πιστοποιηθούν ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Οργανισμού, οι συμβάσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων επιτρέπουν στους ασφαλισμένους να παίρνουν τα είδη αυτά χωρίς να χρειάζεται να τα προπληρώσουν στον προμηθευτή και να περιμένουν μετά να αποζημιωθούν από τον οργανισμό.

Ωστόσο, όπως συνέβη και με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής και με άλλους παρόχους-προμηθευτές, ο σχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ παραμένει κυρίως ένας φιλόδοξος σχεδιασμός, που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων του Οργανισμού και τους αφήνει ακάλυπτους.  Όπως επισήμαναν εξαρχής οι εκπρόσωποι τους το περιεχόμενο των συμβάσεων ήταν θολό, δεν αναφέρονταν οι κλειστοί προϋπολογισμοί στη βάση των οποίων θα καλούνται εφεξής να παρέχουν τα είδη τους και κυρίως δεν είχε προηγηθεί διάλογος των δύο πλευρών. Από την προπαραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου δίδονταν παρατάσεις στο παλαιό σύστημα προμηθειών, διότι η διοίκηση  του Οργανισμού διαπραγματευόταν κατόπιν… νόμου με τους παρόχους –αντισυμβαλλόμενους της. Σημειωτέον, ότι στο πεδίο της ειδικής αγωγής έχει δοθεί νέα παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου. 

Εγκλωβισμένοι οι ασθενείς με οξυγονοθεραπεία
Τουλάχιστον 30.000 ασθενείς σε όλη τη χώρα βρίσκονται με την παρεχόμενη  οξυγονοθεραπεία στο… κόκκινο. Ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πευμονοπάθεια, άσθμα, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν λάβει την αναγκαία για κάθε ανάσα τους οξυγονοθεραπεία, αλλά έχουν εγκλωβιστεί στις αλλαγές, καθώς θεωρητικά η θεραπεία τους για να αποζημιωθεί – αποζημιώνεται κάθε μήνα- προϋποθέτει πιστοποιημένο πάροχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους περίπου 400 παρόχους οξυγονοθεραπείας έχουν πιστοποιηθεί μόλις πέντε, αλλά από τον ΕΟΠΥΥ ουδείς ασχολείται για το πώς θα συνεχιστεί η θεραπεία των χιλιάδων ασθενών και ποιος θα την αποζημιώσει.

Από την πλευρά του, ο κ. Βάϊος Βαϊδούλης, πρόεδρος της εταιρίας « Πνεύμων» και του Συλλόγου των εκατοντάδων εταιριών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο, δηλώνει μιλώντας στο protothema.gr, πως «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, καθώς μιλάμε για ασθενείς που χρειάζονται τις συσκευές οξυγόνου για την ζωή τους. Εμείς τις προσφέραμε και εμείς θα συνεχίσουμε να τους τις προσφέρουμε. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να στερήσουμε την οξυγονοθεραπεία των ασθενών. Δεν θα πάμε να τους αφαιρέσουμε τα μηχανήματα.  Είμαστε όμως στον αέρα διότι κανείς δε ξέρει τι θα γίνει με αυτές τις θεραπείες».


Ο κ. Βαϊδούλης εκτιμά πως οι συμβάσεις και η ηλεκτρονική πιστοποίηση κάθε παρόχου –προμηθευτή μπορεί να αποτελέσουν άξονες των αλλαγών αλλά διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις ως προς τον τρόπο και τον χρόνο που επελέγη από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Οι εταιρίες μας συνεργάζονται επί χρόνια με τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, αισθανθήκαμε πως μας αιφνιδίασαν, καθώς πρώτα ψήφισαν τον νόμο και μετά μας κάλεσαν να μας ενημερώσουν, και πως δεν μας εμπιστεύονται, ειδάλλως θα μας ήθελαν συνομιλητές και συνεργάτες στο τραπέζι για το νέο σύστημα προμηθειών. Ακόμη και τώρα δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κλειστή δαπάνη για το δικό μας πεδίο. Ζητάμε από το δημόσιο να συνεργαστεί μαζί μας, ισότιμα και καθαρά, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει αποτέλεσμα καλό για όλους, κα ιδίως για τους ασφαλισμένους» λέει ο κ. Βαϊδούλης.

Ο εκπρόσωπος των παρόχων-προμηθευτών αναπνευστικών ειδών θεωρεί πως «δυστυχώς ο χώρος μας έχει προκλητή ζήτηση, ωστόσο εμείς δεν είμαστε οι αρμόδιοι να ελέγξουμε και να τιμωρήσουμε τους παραβάτες. Αυτή είναι η αρμοδιότητα της πολιτείας» λέει και καταλήγοντας ζητεί από τους συνομιλητές τους στο υπουργείο Υγείας να τους αντιμετωπίζουν ως παρόχους ειδών υγείας που έχουν μέλημά τους τους ασθενείς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου