ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ


Η προπαγάνδα του καθεστώτος διαδίδει ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, όσοι (ιδιώτες και επιχειρήσεις) χρωστούν δάνεια σε τράπεζες, θα πληρώσουν πολλαπλάσια λόγω της υποτίμησης. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα.
Όταν....εξέλθουμε από το ευρώ, η ισοτιμία θα καθοριστεί 1 δραχμή = 1 ευρώ. Ανεξάρτητα λοιπόν από οποιαδήποτε υποτίμηση της δραχμής, η οποία αφορά τις εξωτερικές συναλλαγές σε συνάλλαγμα (εισαγωγές – εξαγωγές), τα ιδιωτικά δάνεια προς τις τράπεζες θα εξοφληθούν με την ονομαστική αξία που θα έχει το εθνικό νόμισμα την ημέρα της εξόδου.
Επομένως, ένας οφειλέτης που χρωστάει από δάνειο για παράδειγμα 50.000 ευρώ, θα αποπληρώσει 50.000 δραχμές, σύμφωνα με τις δόσεις και στους χρόνους που έχει συμφωνήσει.
Ακόμα και αν αργότερα ο οφειλέτης αυτός αποκτήσει περισσότερα εισοδήματα ή μισθός του αυξηθεί (π.χ. από 1.000 ευρώ = 1.000 δραχμές που μπορεί να είναι σήμερα, ανέβει στις 3.000 δραχμές κ.λ.π.) και πάλι ο οφειλέτης 50.000 δραχμές θα πληρώσει για το δάνειό του.
Όλα αυτά, θα πρέπει να τα γνωρίζουν οι πολίτες – δανειολήπτες για να μην τρομάζουν άδικα.
Είναι άλλο πράγμα το τι θα συμβεί με τα κρατικά δάνεια προς τους εξωτερικούς δανειστές (ευρωπαϊκά κράτη). Εκεί θα γίνει αμέσως στάση πληρωμών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για το ύψος του κουρέματος και τον τρόπο αποπληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου